7x typisch Groningse eetcafés

door | 2 feb 2020 | Diner, Eten en drinken, Typisch Groningen

Home » Eten en drinken » Diner » 7x typisch Groningse eetcafés   |  tags:  eetcafé, goedkoop, lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/albertha-bloemhoff/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Nu überhippe vegafitte toko’s als paddenstoelen uit de grond schieten, rijst de vraag: waar kun je nog goedkoop en typisch Gronings eten? Gelukkig bestaan de authentieke Groningse eetcafés nog, met tijdloze interieurs, een goede daghap en traditionele Groningse gerechten als poffert, Groninger mosterdsoep en de eierbal. Ik deel ze graag met je:

 

1. Eetcafé Stadtlander

Poelestraat 35 (binnenstad, met zonnig terras aan het Poeleplein)

De Stadtlander bestaat sinds de jaren ‘70 en is eigenlijk nooit echt veranderd. Mijn ouders kwamen hier al in hun studententijd en het is nog altijd even bruingezellig en studenticosy. Ook de menukaart is lekker gewoon gebleven: die bulkt van de stoofpotjes, sateetjes, spareribs en speciaalbiertjes. Elke zondag scoor je een zogenoemde sporthap voor 12,50.

 

2. WEEVA (Het Woon- En Eethuis Voor Allen)

Gedempte Zuiderdiep 8-10 (vlakbij Pathé, schuin tegenover wijlen Roezemoes)

Opgericht in 1871 en sinds acht jaar weer open. Hier sieren typisch Groningse gerechten zoals poffert en Groningse mosterdsoep de menukaart. En o, wat zijn de obers leuk! Ze verstaan nog echt het kelnervak: ze nemen je jas aan, onthouden wat je gedronken hebt en kunnen je alles vertellen over vergeten groenten zoals het meiknolletje. Noem me een nerd, maar ik word daar blij van. En dan denk je misschien: oei, dat zal wel een peperdure tent zijn. Nee hoor, zelfs de prijzen getuigen van Groningse nuchterheid. Voor 11,50 heb je al een daghap te pakken. Ook leuk: het filmdiner – een Pathé bioscoopkaartje en een driegangendiner – voor 30 ekkies.
 
Eetcafe Groningen: goedkoop uit eten Groningen: bij Weeva
 
Eetcafe Groningen: goedkoop uit eten Groningen: bij Weeva
 

3. Café-bistro Kult

Steentilstraat 36/1 (tussen de Oosterstraat en het Damsterdiep)

In mijn studententijd ontdekte ik het knoertgezellige Kult. Dit 70’s-café met knalroze en -groene muren serveert al tientallen jaren betaalbare biologische drankjes en (vegan) biohappen uit de Groninger omgeving. Achterin de bistro vind je gezellige bordspelletjes en boeken. Ook kun je bij Kult terecht voor heerlijk kneuterige activiteiten, zoals een gezellig ouderwetse bingoavond of kookworkshop. In de (wild)breihoogtijdagen was Kult zelfs the place to be. Extra leuk: zit je boven? Dan arriveert je bestelling in een liftje.
 
Eetcafe Groningen: goedkoop uit eten Groningen: bij Kult
 
Eetcafe Groningen, Kult

 

4. d’Ouwe Brandweer

Gedempte Zuiderdiep 75/77 (recht tegenover bioscoop Pathé)

Waarom veranderen als het gewoon wérkt? d’Ouwe Brandweer heeft al jaren dezelfde menukaart – mét brandweerjargon – en dito interieur. Knalrood en kroegbruin is niet lelijk, zullen we maar zeggen ;-). Met alles wat er aan de muur hangt (het is net een museum) en de stapels bordspellen kun je je uren vermaken.
In deze voormalige brandweerkazerne van de gemeente Groningen geniet ik sinds mijn studententijd van smaakvolle stoofpotjes en Groninger mosterdsoep. En als ik een bioscoopje wil pakken, maak ik er meteen een filmmenu van (drie gangen voor 26,50).
 
Spelletjes cafe met bordspellen Groningen: De Ouder Brandweer
 
Eetcafe Groningen: goedkoop uit eten Groningen: groninger mosterdsoep bij d'Ouwe Brandweer

 

5. Grand Café Time Out

Poelestraat 34-36 (midden in het centrum, met zonnig terras aan het Poeleplein)

Hoewel het interieur wel wat is veranderd, hoort Grand Café Time Out in dit rijtje thuis. Al 43 jaar organiseren studentenclubs hier hun borrels en bijeenkomsten. En al net zo lang serveert Time Out zijn klassieke satés, spareribs en eierballen. Ook lekker: de high wine of high beer, met heerlijke hapjes. Of ga voor een ambachtelijke burger van 13,50.
 

6. De Toeter

Turfsingel 6 (aan de Groningse gracht, vlak bij het Boterdiep)

Café De Toeter is bij Groningers vooral bekend vanwege de pubquiz. Iedere woensdag en zondag gaan hier alle knappe koppen uit Groningen (van student tot docent) de strijd met elkaar aan, onder het genot van een Groningse whisky. Op andere dagen spoelen studenten hier hun maandschotel weg met een speciaalbiertje (en dat alles voor 17,50). Het interieur is in 30 jaar lekker donker gebleven. Op zonnige dagen gaat het terras aan het water open. Tip: huur een toeterbootje, laat ‘m volpakken met lekkere wijn en beleef Groningen vanaf het water.
 
Eetcafe Groningen: goedkoop uit eten Groningen bij de Toeter
 

7. Cafetaria Koning

Bedumerweg 15 (ten noorden van de binnenstad, 10 autominuten van de Grote Markt)

Het is dan wel geen eetcafé, maar de Koning mag echt niet in dit lijstje ontbreken. Iedere Groninger kent de stokoude snackbar. Je vindt ‘m aan de Bedumerweg: ’s avonds niet de allerfijnste straat, maar gelukkig is het binnen bij de Koning ouderwets gezellig. Zodra je over de drempel stapt, beland je in de jaren 60. De tegeltjes en borden kleuren de snackbar.. eh.. bruin. De muren hangen vol nostalgische reclames, krantenknipsels en foto’s van de familie. De ambachtelijke eierbal van familie Koning is bekroond tot een van de lekkerste eierballen van Groningen. Maar ook de Bamibal is verrukkuluk. En de prijzen? Die blijven heerlijk nuchter. Voor een patatje betaal je de eerlijke Groningse prijs van 1,80.
 
Eierbal Groningen: goedkoop en typisch Gronings eten bij Cafetaria Koning
 
Eierbal Groningen: goedkoop en typisch Gronings eten bij Cafetaria Koning
 
Ken jij nog authentieke Groningse (eet)cafés die niet in dit lijstje mogen ontbreken? Deel ze hieronder.
 

4 Reacties

  1. Hoi
    Ik mis eetcafé de2Jongens in jullie lijstje
    Heel veel groet
    2Jongens uit Groningen

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This