Roezemoes: typisch Gronings eetcafé in de binnenstad

door | 21 jan 2019 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Roezemoes: typisch Gronings eetcafé in de binnenstad   |  tags:  centrum, eetcafé

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/albertha-bloemhoff/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

HUILEN! Eetcafé Roezemoes is niet meer. Je weet wel, dat ouderwets gezellige tentje met typisch Groningse gerechten, waarover ik zo enthousiast schreef (zie hieronder). Gelukkig zijn er nog enkele plekjes in good old Grunn die vrij zijn van vegahippies, maar rijk aan Groningse nuchterheid. Je vindt ze hier.

Ben je op zonnige dagen in het centrum van Groningen geweest, dan ken je vast de terrassenstroom langs het Zuiderdiep. Restaurants, cafés en kroegen bezetten iedere millimeter stoep met stoelen, tafels, windschermen en terrasverwarmers. Ook op een windstille herfstdag nippen Stadjers hier tevreden van hun chardonnay, terwijl ze het winkelend publiek aan zich voorbij zien trekken.

Op nummer 15 (op 2 minuten loopafstand van Proeflokaal MOUT) vind je Roezemoes. Een authentiek Gronings eetcafé met smaakvolle gerechten die al meer dan 10 jaar op de kaart staan. Hier pak je snel een lekkere dagschotel mee voordat je de Pathé of een alternatieve bioscoop induikt of voor je huiswaarts keert na een dag shoppen. Nestel je tussen de stamgasten en waan je even een echte Stadjer.

Het eetcafé toen

2006. Ik woon vier weken op kamers en ben mijn instant aardappelpuree al beu. Met een vriendin spreek ik af in lunch- en eetcafé Roezemoes. Een van de plekken waar je een flink bord eten scoort voor een tientje. Het donkere eetcafésfeertje bevalt me direct. Net als de eenvoudige kaart vol Groningse gerechten en stamppotten. Daar kan mijn pakjespuree niet tegenop. Ik bestel de Groninger Rijsttafel. Het heerlijk dampende bordje kapucijners met spek beslaat mijn brillenglazen. Ik spoel het smaakvolle pannetje weg met een good old Leffe Blond. De bodem voor een avondje stappen is gelegd.

restaurant diner lunch Groningen

 

Het eetcafé nu

12 jaar later. Na onze vrijmibo in MOUT besluiten we gedrieën onze honger te stillen bij Roezemoes. We stappen het eetcafé binnen. Er blijkt niets, maar dan ook niets, veranderd. Dit voelt als thuiskomen. Gezellig keuvelende stamgasten vullen het café. Een studentikoze serveerster wijst ons op het laatste tafeltje, naast de uitgang. We doen het er maar mee.

 

Het oude vertrouwde

Mijn mannelijke metgezellen blijven op de biertoer en bestellen een Tripel. Ik ga voor de sauvignon blanc. Een heerlijke frisse (aanrader!). We slaan de menukaart open. Tot mijn grote verbazing staat de Groninger Rijsttafel nog steeds op het menu. Maar met mijn leeftijd blijken ook de prijzen gestegen. Het gerecht kost nu 13,50 euro.

 

goedkoop eetcafe centrum Groningen

De special van deze week

 

Niet alleen voor mij is Roezemoes een nostalgische ervaring. Een van mijn metgezellen vertelt dat hij hier vroeger bijna dagelijks met zijn vader en broer neerstreek voor een daghap. De zuurkoolstamppot en Groninger Hachee kan hij dan ook van harte aanbevelen.

Es war wunderbar

Toch vallen de heren als een blok voor Tammo’s Wunderschnitzel. (What’s in a name.) Mijn nostalgische ik moet en zal iets kiezen van het gedeelte Typisch Roezemoes. De keuze valt op Stamppot Krootjes: een stamppot van bietjes en geitenkaas, met daarop een flinke gehaktbal (vega is trouwens ook een optie). De serveerster doet er een schaaltje gele eh… aardappels… bietjes… bij. Geen van ons begrijpt bij welk gerecht dit hoort. Al gauw zitten we zo vol dat niemand zich hier nog om bekommert en het bijgerechtje onaangeroerd blijft.

eenvoudige menukaart lekker eten Groningen

Echt Gronings eten: waar voor je geld

We krijgen onze vol geschepte borden met moeite leeg. Maar o, wat is zo’n goed gevulde plate toch lekker. Wil jij ook waar voor je geld en houd je van een stevige hap? Duik bij je volgende bezoek aan Groningen Roezemoes eens in.

Ken jij nog andere typisch Groningse eetcafés waar je een smakelijk vol bord krijgt voor een redelijke prijs? Laat hieronder een reactie achter.

Praktisch:

Wat: lunch- en eetcafé Roezemoes
Waar: Gedempte Zuiderdiep 15
Openingstijden: iedere dag, vanaf 11.00 uur

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This