Alternatief Groningen: fietstocht met een excentrieke local

door | 20 mrt 2018 | Actief, Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Toeren en ontdekken » Alternatief Groningen: fietstocht met een excentrieke local   |  tags:  fietsen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Vandaag laat ik de bekende hotspots en de bezienswaardigheden links liggen. Ik ga op een ontdekkingstocht naar het alternatieve leven in de stad. Een tour waarbij ik verrassende details voor de eerste keer ga zien op plaatsen waar ik al meerdere keren voorbij ben gekomen. Ik ga behind the scenes in Groningen en leer de underground cultuur van Stad kennen.

 

Alternatieve rondleiding op fietse door Groningen

Een paar dagen voor de tour meld ik me aan via de Facebookpagina van The Alternative Tour. Fiona bericht me direct terug dat ik op de wachtlijst geplaatst kan worden, er is veel vraag en de tour zit vooralsnog vol. Maar ik heb geluk; de dag voor de tour krijg ik een berichtje dat ik nog mee kan als ik wil. En dat wil ik maar al te graag. Ik meld me die zondag als eerste van de groep onder de klok voor het stationsgebouw. De groep blijkt later toevallig uit alleen vrouwen te bestaan. En op twee deelnemers na komt iedereen zelfs uit de stad. Dat is meestal wel anders, vertelt Fiona.

De tour is populair onder internationale studenten

De Duitse laatstejaarsstudent haalt op de valreep nog een OV-fiets op het station en dan vertrekken we. Fiona fietst vlot voor ons uit en beweegt zich soepel door de straten en over kruisingen. Wij volgen enthousiast en verliezen de kleurrijke verschijning niet uit het oog. Ik besef me dat ik zelfs af en toe daarom niet eens goed uitkijk. Goed dat Fiona duidelijk heeft aangegeven dat het op eigen risico is en dat je jezelf vooral niet onder een auto moet gooien.

The Alternative Tour Fietstocht Groningen

The Alternative Tour Groningen Street-art

Street-art tijdens Alternative Fietstour Groningen

Al bij de eerste spot ben ik aangenaam verrast

Ik zie letterlijk nieuwe beelden van Groningen. Maar ook hoor ik nieuwe verhalen. Fiona heeft zich goed verdiept in de stadshistorie en heeft veel kennis over het alternatieve leven in de stad. Ze laat indrukwekkende streetart zien, leert ons hoe we het werk van de verschillende makers kunnen herkennen en vertelt ons meer over het leven van de kunstenaars. Ze gunt ons ook een blik in haar eigen leven als bewoner in de woongemeenschap in het voormalige Rooms-Katolieke Ziekenhuis (RKZ) in Helpman. Ik was al wel bekend met de toffe initiatieven zoals de RKZ-bios en het restaurant, maar nu mag ik eens achter die deuren kijken. Ik zie hoe goed georganiseerd en weldoordacht hier geleefd wordt.

Ook van kraken en liften weet Fiona alles af

Dat heb je, als partner van een kraker in Groningen. Ze neemt ons mee naar verschillende toffe kraakpanden waar ik het bestaan niet eens van wist, laat staan dat ik er eens zou rondlopen. We gaan door hekken en deuren die ik nog nooit eerder heb geopend. We komen door poortjes en tunnels en fietsen over bruggen en hobbelige klinkerweggetjes. Ook komen we door het Sterrenbos, dat volgens Fiona in de zomer nóg leuker is dan het Noorderplantsoen. En we touren door de wijken waar de straatkunstenaars wonen, zoals de voor veel stadjers favoriete Oosterpoortwijk.

The Alternative Tour Groningen RKZ

Fietsen door Groningen langs alternatieve plekken

Fiona geeft een kijkje in haar leven in de stad

The Alternative Tour door Groningen is heel informeel en Fiona is zichzelf tijdens de hele tour. Ze vertelt persoonlijke en lokale verhalen en leuke weetjes en schuift haar eigen mening niet onder stoelen of banken. We komen meer te weten over toffe initiatieven van Groningers en komen langs plekjes waar je voor een prikkie kunt eten en drinken. Fiona vindt het merkbaar leuk om contact te hebben met haar groep en houdt daarom haar groepjes klein (maximaal 10 personen). Wij worden tijdens de tour allemaal bij de voornaam genoemd. Ze geeft alle ruimte voor vragen en geen vraag is te gek. Ik vind het geweldig hoe zij zich inzet voor een mooier Groningen. Ze draagt niets op, maar ze inspireert anderen om meer samen te doen en in contact met elkaar te zijn. Liften noemt zij bijvoorbeeld ook ‘de ideale kans om te ontdekken dat mensen nog vriendelijk kunnen zijn en dat een gesprek nog mogelijk is’. Ze verwijst daarbij naar de trein en dat niemand daar meer aanspreekbaar is tegenwoordig.

Alternative Groningen Tour : fietstocht langs streetart

De Alternative Tour heeft mijn kijk op Stad veranderd

Na drie uur touren komen we aan bij het laatste straatkunstwerk, waar de tocht eindigt. Ik kijk vanaf nu anders naar de stad. De tour laat me beter kijken. Ik besef dat ik veel details nooit heb opgemerkt, omdat ik veel te druk was met van A naar B reizen. Ik heb plekken gezien die ik graag nog eens aan mijn kinderen, vrienden en familie laat zien. Het heeft me verrijkt en geïnspireerd.

Fiona laat zien dat je met kleine dingen kunt bijdragen aan een groter en gezamenlijk doel

Fiona heeft geen gewoon commercieel bedrijf en dat maakt het dubbel zo leuk en bewonderenswaardig. De tour organiseert ze op donatie-basis. Je betaalt dus wat je het waard vindt. Ik geef haar met veel plezier mijn bijdrage en fiets vrolijk naar huis.

 

PRAKTISCH

 • The Alternative Tour is in laagdrempelig Engels.
 • De fietstocht is elke zondag en je kunt je inschrijven op de Facebookpagina The Alternative Tour. Daar vind je ook de actuele informatie.
 • Wat betaal je? Je betaalt wat je het waard vindt of wat je kwijt kunt. Dat kan bijvoorbeeld 10 euro zijn. Maar meer of minder is ook goed.
 • Let op, de tours zijn snel volgeboekt!


TIP:

 

 

1 Reactie

 1. Leve Nicht Fiona,

  via Beetsbergh lees ik over je tour in Groningen. . .
  Het lijkt me zóo leuk, dat ik een keer de trein neem naar Groningen!!
  Lieve groetjes,
  tante toya.

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This