Varkens in toekomstig openbaar voedselbos Groningen

door | 7 apr 2020 | Actief, Nieuws, Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Varkens in toekomstig openbaar voedselbos Groningen   |  tags:  Westpark, duurzaam, gratis, kindvriendelijk, natuur, wandelen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Buitenlucht; daar geniet ik van. Ik probeer elke dag een wandeling te maken om een frisse neus te halen. Goed voor lijf en leden. Zeker in tijden van een semi lock-down is het heerlijk om (met je gezin) de natuur in te gaan. Heb jij ook behoefte aan een wandeling in de natuur? Breng dan eens een bezoek aan de varkens in het toekomstige voedselbos van PlukN in het Westpark in Groningen.

René en Helena, de initiatiefnemers van PlukN, gaan voor natuur zonder bemoeienis van de mens. Bij PlukN willen ze voedsel produceren op basis van ecologische principes. Zweverig? Totaal niet. Samenwerken met de natuur en gebruik maken van haar kracht. De invloed van de mens is minimaal, ideaal in een tijd waarin iedereen het altijd maar ‘druk’ heeft.

Wandelen langs Voedselbos Westpark Groningen- duurzaam project PlukN

Openbaar voedselbos

In het Westpark, onder de rook van Hoogkerk, ontwikkelt PlukN de komende jaren een voedselbos van ongeveer 1,5 hectare grasweide. In dit bos komen honderden fruit- en notenbomen en eetbare struiken te staan. Niet alleen voor dieren en insecten, maar ook echt voedsel voor menselijke consumptie. Wanneer het gehele bos is aangeplant (dat gaat nog wel een paar jaar duren) kun je een volledige maaltijd bestaande uit fruit, noten, zaden, knollen en groentes uit het bos plukken. Het voedselbos wordt volledig openbaar en voor iedereen vrij toegankelijk. Over een paar jaar kun je dus een heerlijke wandeling in de natuur combineren met de verzameling van ingrediënten voor je diner thuis.

Varkens in toekomstig voedselbos Westpark Groningen- duurzaam project PlukN

Zes varkens

Om de weide om te ploegen krijgt PlukN hulp van zes varkens. Sinds begin maart wroeten ze de hele dag lekker in de modder. Mijn kinderen vinden dat prachtig om te zien. ‘Mama, kijk hoe vies ze zijn’ en ‘Oh, hij gaat diep graven met z’n snuit in de modder’. Zo maken ze de grasweide klaar om er bomen op te planten. Zonder hulp van machines, CO2 neutraal, dus goed voor het milieu. De varkens hebben het prima naar hun zin, binnen 2 weken hebben ze al een flink stuk land omgeploegd. Daar komen binnenkort de eerste bomen van het te ontwikkelen voedselbos te staan. Om de nieuwe bomen te beschermen en de kans te geven te groeien, worden ze eerst afgezet met hekwerk. De varkens krijgen steeds een nieuw stukje grond om in te wroeten.

Varkens in toekomstig voedselbos Westpark Groningen- duurzaam project PlukN

Uut Grunn

Om hun project te ondersteunen heeft PlukN een hele toffe kledinglijn ontwikkeld. Truien waar je met trots in kunt lopen als Grunniger. Koop je een ‘Uut Grunn’ trui, dan plant PlukN twee bomen in het toekomstige voedselbos. Wil je twinnen met je kleine spruit? Geen probleem, ook voor kinderen zijn er ‘Uut Grunn’ truien beschikbaar. Voor elke kindertrui planten ze één boom. Ook goed voor je ecologische foodprint.

Ben je op zoek naar een kraamcadeau met een goed verhaal? Denk dan eens aan een ‘Uut Grunn’ romper of baby-shirt. Heeft de kleine meteen zijn/haar eigen boom in het voedselbos.

 

Praktisch:
Locatie: Westpark Groningen – Tarralaan Groningen

Tips:
Lees ook 5 x natuurgebieden bij Groningen- Stad.
Pluk je eigen fruit in de pluktuin van Kardinge.
Ga eens mee met een wildpluk wandeltocht.

Wanneer maak jij een wandeling door het Westpark om de varkens de begroeten?

Zelf aan de slag met duurzame voedselproductie?
“Iedereen die aan de slag wil in zijn eigen groene terrein heeft met dit boek van Madelon Oostwoud een prachtige inspiratiebron in handen.” – Taco Blom, Permacultuur School Nederland

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This