Waan je even student in de Oude Kijk in het Jatstraat

door | 26 feb 2021 | Bezienswaardigheden in Groningen, Wat te doen

Home » Wat te doen » Bezienswaardigheden in Groningen » Waan je even student in de Oude Kijk in het Jatstraat   |  tags:  Oude Kijk in Het Jatstraat, centrum

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/willem-vonhof/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Groningen = studentenstad numero uno. Ik ben een van de duizenden gelukkigen die zijn studententijd in Stad heeft mogen doorbrengen. Dat was natuurlijk al een feest, maar het feest was gedurende die 6,5 jaar helemaal aan omdat ik mijn colleges volgde in hartje stad. Ik studeerde aan de Faculteit der Letteren, gevestigd in op het oog één van de mooiste gebouwen van Groningen-Stad: De Harmonie.
 
Dit pand bevindt zich in een stukje van de Oude Kijk in ‘t Jatstraat dat zeker de moeite waard is. Door de vele studenten die zich in deze omgeving ophouden is dit een van de meest levendige delen van Groningen: hese corpschicks in de zon met hun koffie to go, verdwaalde Internationals of ouderejaars die te laat zijn voor hun college. Alles komt hier langs. Als ik hier ben, waan ik mij – ondanks mijn 31 lentes – hierdoor zelf weer even helemaal student. En doe ik natuurlijk veel herinneringen op aan ‘vrouger’.
 
De Harmonie Groningen: één van de bezienswaardigheden en mooiste gebouwen van Groningen
 

Harmonie

Eerder merkte ik op dat De Harmonie (of “Harmo” hoor ik mijzelf als student nog zeggen) één van de mooiste panden van Stad is. Dat klopt ten dele. Vooral de voorzijde (dus als je in de Oude Kijk in ’t Jatstraat staat) is een plaatje. Zoals bij meerdere historische panden, is ook De Harmonie eens getroffen door brand en vervolgens de sloopkogel, waarna er nieuwbouw voor in de plaats kwam. Met het oog op het toekomstige doel (faculteitsgebouwen) was deze nieuwbouw vooral functioneel. Wil je geconfronteerd worden met al dat functionalisme, loop dan onder de bogen door. Zo niet, blijf dan staan bij het beeld van Aletta Jacobs aan de voorzijde en geniet. Wat het gebouw voor mij zo karakteristiek maakt zijn de bogen, de boogvormige ramen, de zuilen en het tympaan op de eerste verdieping. Een bijzondere combinatie. En het mooie is, er is hier een vorm van façadisme toegepast: de oude gevel van het gebouw is behouden, terwijl het achterliggende deel nieuwbouw is.
 

Historie

Gelukkig maar dat dat façadisme bestaat, want zo behoudt het pand zijn allure. Een allure die zijn oorsprong heeft in 1856, toen Sociëteit of Vereeniging De Harmonie werd opgericht als cultureel complex. Onder andere een leeszaal en een biljartzaal waren gehuisvest in het pand, maar de belangrijkste zaal was de concertzaal, die een wereldberoemde akoestiek had. Een mooi aangelegde buitenruimte maakte het helemaal af. Aan de weelde kwam in 1941 een eind, toen het gebouw deels afbrandde. Er werden vervolgens nog wel activiteiten in De Harmonie georganiseerd, maar het gebouw raakte in verval en in 1973 moest de eerdergenoemde sloopkogel tegen een deel van het gebouw aan.
 

Heerlijk genieten

Tegenwoordig huisvest het pand de Faculteit der Letteren en (nog even) die van Rechtsgeleerdheid. Toen ik hier studeerde was het nog niet zo, maar de laatste jaren is hier een ware explosie geweest van nieuwe hippe lunchtentjes en koffiebars. Het is een mooie plek om je honger te stillen. Gratis tip van mij: als je ergens gaat zitten, zorg dan voor een plekje aan het raam. Omdat het in dit stukje stad zo druk is, is er altijd wel iets te zien buiten!
 
Oude Kijk in het Jatstraat met als bezienswaardigheid De Harmonie Groningen
 
En ik ga nog even door met tips. Want op het plein voor de Harmo is elke tweede en vierde zaterdag van de maand de Ommelander Markt, waar je heerlijke producten kan kopen van boeren uit de regio. Verder bevinden zich in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat enkele kunst- en interieurwinkels en het Universiteitsmuseum, die ook de moeite waard zijn. Zelf stop ik ook vaak bij spelletjeswinkel WirWar (nummer 40). Hun aanbod is megagroot en de medewerkers weten álles van alle spellen die ze hebben.
 

Al met al genoeg reden om de Harmo en omgeving eens te gaan bezoeken, je voor even student te wanen en je te goed te doen aan dit deel van Stad.
 

Oude Kijk in het Jatstraat op de kaart

 

 
En? Heb jij dat studentengevoel ook ervaren toen je de omgeving van de Harmo bezocht? Laat het me hieronder weten.
 

1 Reactie

  1. Yessss!!

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This