Het Broerplein: waar historie en toekomst samenkomen

door | 16 apr 2021 | Bezienswaardigheden in Groningen, Over Groningen, Wijken

Home » Wat te doen » Bezienswaardigheden in Groningen » Het Broerplein: waar historie en toekomst samenkomen   |  tags:  Broerplein, centrum

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/willem-vonhof/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Augustus 2006. ‘Boten Anna’ was dé hit, Italië was net wereldkampioen voetbal bij de mannen geworden en mijn studentenleven ging van start. Op het Broerplein, bij de inschrijving voor de Keiweek 2006. Wat ik toen al wist, was dat ik nog héél vaak op datzelfde Broerplein zou gaan vertoeven. Gelukkig maar, dit was voor mij dé plek om te studeren: deze gebouwen straalden (en stralen nu nog) één en al ‘Universiteit’ uit!

‘Deze gebouwen’ zijn het Academiegebouw, de Universiteitsbibliotheek (UB) en – in mindere mate maar nog steeds erg belangrijk – Mr. Mofongo’s op de hoek. Om met die laatste te beginnen: deze blog is erg goed te lezen op het terras van dit café, terwijl je geniet van één van de befaamde tosti’s en soepen die ze hier serveren. Absoluut een aanrader en te vinden in onze lijst met 10 favoriete terrassen in Groningen.

 

Zien en gezien worden in de UB

Ik ga van achter naar voor, dus logischerwijs kom ik dan uit bij de UB. Ach, de UB. Een grote flirtplek: het is hier zien en gezien worden, te lang pauze houden en ook nog een beetje studeren tussendoor. Wat veel studerende medemensen niet weten (ondergetekende tot voor kort ook niet ) is dat er op deze plek ooit een kerk heeft gestaan: de kerk van Sint-Martinus. Niet lang overigens: in 1895 werd ze gebouwd en nog niet eens een eeuw later werd ze aan de eredienst onttrokken. Vervolgens werden er plannen gemaakt om de kerk om te bouwen tot, jawel, de UB. Kan je je het voorstellen? Wat een waanzinnige plek zou dat geweest zijn om te studeren! Maar helaas, dit plan bleek uiteindelijk te duur. De kerk werd gesloopt (foto’s daarvan doen echt pijn aan je ogen) en daarvoor in de plaats verrees eind jaren ’80 de huidige UB. Een stuk minder fraai, maar wel lekker functioneel.
 
UB Groningen: de Universiteitsbibliotheek op het Broerplein
 

Het Academiegebouw: beeldbepalend

Het gebrek aan fraaiheid van de UB wordt ruimschoots gecompenseerd door het immense gebouw aan de andere kant van het plein : het Academiegebouw. En ook hier is sprake van vergeten gebouwen. Meervoud dus, want het huidige Academiegebouw kende twee voorgangers. Beide stonden echter in schril contrast met het huidige gebouw, daterend uit 1909. Opgetrokken in de neo-Renaissancestijl is het nauwelijks te doen om alle details te beschrijven, dus vandaar nu in één zin een paar highlights. Het gebouw is strikt symmetrisch, heeft een prachtige slanke toren met carillon in de noordwesthoek en markante dakkapelletjes met houten luiken. Geniet verder vooral van alle versieringen in de gevels en van de prachtige bordestrap: ook een heerlijke plek om je koffie to-go te drinken, terwijl je lekker mensen kijkt.
 
Academiegebouw Rijksuniversiteit Broerstraat Groningen
 

Academisch trappenhuis

Als de deuren van het Academiegebouw open zijn, loop dan ook even naar binnen. Tijdens mijn studententijd haastte ik mij altijd rechtstreeks naar de collegezalen, maar als ik er nu kom neem ik altijd even de tijd om van het interieur te genieten. In de prachtige trappengalerij zie je voor je het gedenkraam ‘Deo Patriae Academiae’, waarin onder andere de eerste Groningse hoogleraren te zien zijn. Dit raam werd in 1914 onthuld ter ere van het nieuwe Academiegebouw. Mooi detail vind ik dat de drie vrouwen die erop staan elk een van de drie Academiegebouwen in handen hebben. Zo blijven de eerdere twee gebouwen toch nog voortleven. Het gedenkraam wordt geflankeerd door zes zijramen, die verwijzen naar Minerva en de vijf oorspronkelijke faculteiten van de Rijksuniversiteit. Kan jij ze herkennen?!
 
Academiegebouw Groningen op het Broerplein
 
Het Broerplein is een plein met veel historie en een plein waar de toekomst gemaakt wordt. Als je – net als ik – de Groningse academische drukte wil ervaren is dit de plek waar je moet zijn. Dus, bestel nog wat bij Mr. Mofongo’s en neem de sfeer lekker in je op!
 
Praktisch:

Het Broerplein vind je nu ook op een puzzel:

Het Broerplein op de kaart:


 
Tip:
Een ander mooi gebouw in Groningen: De Harmonie.
 
Welke herinnering heb jij aan het Broerplein? Deel ‘m hieronder.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This