Typisch Gronings: ranja!

door | 12 mrt 2021 | Over Groningen, Typisch Groningen

Home » Over Groningen » Typisch Groningen » Typisch Gronings: ranja!   |  tags: 

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Ranja kent iedereen, vrijwel elk kind is er dol op en drinkt het zo zoet mogelijk. De een houdt van zoete ranja, de ander van een frisse variant, tegenwoordig kun je kiezen uit vele tientallen smaken. Wat veel mensen niet weten is dat ranja een Groningse uitvinding is.

Ranja is zo’n typisch drankje dat mij doet denken aan mijn jeugd. Bij mijn opa kreeg ik vroeger steevast oranje limonade van Hooghoudt, hoe leger de fles, hoe erger de dop aan de fles plakte van de grote hoeveelheden suiker. In mijn studententijd verdween de ranja voor mij volledig uit beeld, maar sinds ik kinderen heb, staat er steevast een fles ranja in de kast.
 
Ranja is typisch Gronings drankje

 

Hoe het begon

Op de jaarbeurs van 1920 introduceert David Polak zijn nieuw ontwikkelde drank, genaamd Ranja-C.P., aan het grote publiek tijdens de Jaarbeurs van 1920 in Utrecht. De naam ranja, wat dus een merknaam is, verwijst waarschijnlijk naar het Spaanse woord voor sinaasappel, naranja. Dit nieuwe Groningse drankje blijkt een groot succes, Polak ziet zijn bedrijf snel groeien.

Wist je dat: Ranja in eerste instantie werd ontwikkeld als alternatieve drank voor alcohol?
Wie weet een goed alternatief voor je 0.0% biertje tijdens de volgende Dry January.
 

Variatie in smaken

Vanwege het doorslaande succes ontwikkelt Polak al snel een aantal nieuwe smaken. Zo maakt Nederland al kennis met Rojo (met bosvruchtensmaak), Risso (citroen), Cerisso (kersen) en Grefita (grapefruit).
Ook vergeet hij de kracht van reclame niet, via glazen, rietjes, dienbladen en servetten. Mede door deze reclamestrategie wordt het merk Ranja al snel een begrip. Het bedrijf groeit uit tot de grootste drankenproducent in Noord-Nederland.
 

Joodse komaf

Het Groningse bedrijf wordt voornamelijk gerund door Nederlanders van Joodse komaf. Vanwege de dreiging van de Tweede Wereldoorlog legt David Polak in 1931 zijn functie bij het bedrijf neer. Hij vertrekt met zijn vrouw naar Amerika, waar hij uit handen van de Duitsers weet te blijven. Zijn opvolger Herman Sanders, eveneens van Joodse komaf wordt in 1940 gedwongen tot aftreden. Sanders en vrijwel zijn gehele familie overlijden in Auschwitz. Kort na het gedwongen aftreden van Sanders verwoest een brand het grootste deel van dit mooie Groningse bedrijf. Helaas komt het daarna nooit meer helemaal tot bloei. De naam ranja blijkt echter sterk, die gebruiken we tot op de dag van vandaag. Ook vandaag de dag kun je in de supermarkt terecht voor siroop van Ranja of Ranja fruitmix, kant en klare pakken limonade, lekker makkelijk voor onderweg.
 
Ranja is typisch Gronings drankje
 

Recept Frambozen Mojito

Ook zo’n zin gekregen in een heerlijk verfrissend drankje? Hier een recept voor een Frambozen Mojito.

Ingrediënten:
• 3 ijsklontjes
• 2 limoenplakjes
• framboos aanmaaklimonade
• Sprite/7up
• munt blaadjes
• verse frambozen

Bereidingswijze:
IJs en limoen eerst in het glas. Dan aanmaaklimonade ik doe er 2 eetlepels in. Hou je van lekker zoet doe je er 3. Doe dan de Sprite erin schenken niet te snel en te veel want het gaat bruisen. Dan de verse framboosjes en munt erin. Als je het 5 minuten laat staan is die veel lekkerder. Het kan ook met aardbeien en aardbeien aanmaaklimonade of bosbessen en bosbes aanmaaklimonade.

 

Deel jouw herinnering aan een Gronings glaasje ranja hieronder. Vind ik leuk! 

 

Nog niet uitgelezen? Check dan nog eem’ de blog met 6 typisch Groningse lekkernijen, recepten voor thuis.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This