Basketbalwedstrijd Donar: een uitje vol spektakel

door | 1 okt 2021 | Evenementen, Over Groningen, Sport, Typisch Groningen, Wat te doen

Home » Evenementen » Sport » Basketbalwedstrijd Donar: een uitje vol spektakel   |  tags:  Martiniplaza, kindvriendelijk, sportwedstrijd

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Pak eens een potje basketbal mee bij de toppers van Donar, dat is één van de vijf ´alternatieve wat te doen in Groningen tips´ van Thomas. Eerder ervaarde ik zelf het bezoeken van een wedstrijd van Donar al als een leuke date activiteit, vandaag ervaar ik het als een gezellig familie-uitje.

Donar is de professionele basketbalclub van Groningen. De thuiswedstrijden worden gespeeld in de hal van Martiniplaza. Met ruimte voor 4.350 toeschouwers is het de grootste basketbalhal van Nederland. De club is al sinds jaar en dag een van de koplopers van de Nederlandse basketbalcompetitie en is zeven keer landskampioen geweest. Thuis speelt Donar in het wit en uit in het donkerblauw. Tot zover de feiten 😉
 

Een blauwwit welkom

Het is 26 september en Donar speelt thuis tegen Apollo Amsterdam. Voor mijn kinderen is het de eerste keer dat ze naar een basketbalwedstrijd gaan. Ook mijn ouders en zusje hebben nog geen idee wat hun te wachten staat. Zelf zag ik de club alweer twee jaar geleden in actie komen. Vol verwachting parkeren we onze fietsen voor Martinplaza. De blauw-witte clubkleuren verwelkomen ons in de vorm van wapperende ballonnen pilaren. Terwijl we onze tickets, QR-codes en identiteitsbewijzen erbij zoeken poseert Imme nog even voor de Donar-mini naast ons. Say cheese. Klik!
 
Donar Groningen Basketbal wedstrijd: een uitje vol spektakel
 
Omdat de coronacheck dit weekend ingaat, houd ik rekening met wat oponthoud. Maar de gastheren scannen vlot de QR-code, controleren mijn ID-kaart en reageren vriendelijk wanneer mijn vader een grapje maakt.
 

Het spektakel begint

De muziek komt ons tegemoet. Eenmaal in de donkere horecaruimte met een enorm lange bar grijpt Imme naar haar oren. Tijd om de gehoorbeschermer erbij te pakken. Terwijl wij de trappen van de goed gevulde tribune op lopen, doen de basketballers een warming up op het veld. Op deze manier komen we zelf ook een beetje in de stemming. We vinden onze stoelen helemaal bovenaan. Hier is nog voldoende plek, we zijn blij met de lege stoelen achter en naast ons. Het overzicht op het veld is ook prima.
 
Dan is het tijd. Onder begeleiding van opzwepende muziek rennen de spelers een voor een het veld op om te worden geïntroduceerd. Eerst Apollo. Dan Donar. Het publiek staat, klapt en juicht toe. De lichten bewegen mee op de muziek en de cheerleaders vermaken ons met een show terwijl de mascotte Thunder zijn kunsten vertoont. Alsof het nog niet genoeg is, blaast iemand ook nog eens een paar ballen het publiek in. Jawel, vang je de bal dan is de prijs van jou. Het wat Amerikaans aandoende spektakel maakt indruk, zelfs voor een tweede keer.
 
Donar Groningen Basketbal wedstrijd: een uitje vol spektakel
 

Mascotte Thunder

Thunder is de mascotte van Donar. Dat de witte leeuw een dondersteen is, blijkt al snel als hij de pet van een jongen schuin voor mij afpakt en met zich meeneemt. Vijf minuten later wappert het petje door de lucht terug naar de eigenaar. Thunder loopt door de hal om hier en daar een box of high five uit te delen. Ook bij ons komt ‘ie langs. Hij merkt dat Teije en Imme dol zijn op knuffelen en high-fiven en neemt hier rustig de tijd voor. De kids vinden het geweldig.
 
Donar Groningen Basketbal wedstrijd: een uitje vol spektakel
 

Donarrrrrr

De wedstrijd komt wat stroef op gang wat betreft de scores. Een aanjager rent voor het publiek langs en zorgt dat het publiek luidkeels “Donar” meezingt om de club aan te moedigen. Als “we” vervolgens scoren zit de sfeer er zo goed in. Een jongen met een trommel zet aan als Donar aan de bal is en tijdens een time-out komen de cheerleaders het veld op om het publiek te vermaken. Imme probeert enthousiast de dansjes mee te doen. Als Donar dan scoort springt Teije uit zijn stoel met zijn armen omhoog en roept luidkeels “Jaaaaa!”. In de rust staat Donar 43-28 voor op Apollo.
 
Donar Groningen Basketbal wedstrijd: een uitje vol spektakel
 
Tijdens de pauze vullen mijn kinderen een zakje snoep bij de snoepkraam. Ook dat is even genieten! Het volgende deel van de wedstrijd gaat Donar makkelijker af. Een paar mooie dunk-acties leveren een eindstand van 96-60 voor Donar op. We hebben meer dan genoeg inspiratie opgedaan voor ons eigen basketbalspel thuis. Ook verdiepen we ons maar eens wat meer in driepunters, second dribbles, persoonlijke fouten, rebounds en puntentelling, want dan begrijpen we het spelverloop de volgende keer net wat beter 😉 Deze keer was het vooral genieten van het spektakel en de snelle acties.
 
Donar Groningen Basketbal wedstrijd: een uitje vol spektakel
 
Het is even wennen aan alle prikkels, maar een happening is het zeker. Echt een aanrader dus om eens een potje basketbal mee te pakken van de toppers van Donar. Een basketbalwedstrijd van Donar belooft een middag vol entertainment!
 
Praktisch:
De agenda en ticketverkoop voor de thuiswedstrijden van Donar.
Thuiswedstrijden vinden plaats in Martiniplaza.
 
Tips:
Bezoek ook eens een voetbalwedstrijd van FC Groningen.
 
Wat was jouw ervaring bij een wedstrijd van Donar? Laat het hieronder weten.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This