Een avond vol clubliefde en voetbalpassie bij FC Groningen

door | 11 nov 2018 | Evenementen, Sport, Uitgaan

Home » Evenementen » Een avond vol clubliefde en voetbalpassie bij FC Groningen   |  tags:  FC Groningen, sportwedstrijd

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/maya-van-der-schuit/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

FC Groningen-PSV

Een paar keer per maand komen ze voor mijn huis in de Oosterpoortwijk langs: de FC Groningen-supporters. Ze zijn dan op weg naar een thuiswedstrijd van hun club. Het stadion ligt op zo’n tien minuten lopen van mijn voordeur. En hoewel ik voetballiefhebber ben, ben ik in Groningen nog nooit naar een wedstrijd geweest. Daar moet maar eens verandering in komen. Daarom ga ik naar FC Groningen-PSV.

Het is een frisse avond in oktober. De weerverwachting geeft vier graden aan, gevoelstemperatuur nul. Goed aankleden dus. Muts op, handschoenen aan, sjaal om en een maillot onder m’n broek: ik ben er klaar voor en ik heb er zin in. Zo’n drie kwartier voordat de wedstrijd begint ga ik samen met mijn vriend die kant op. Zodra ik de voordeur uitloop hoor ik dan eindelijk ook eens bij de stoet die richting het stadion gaat. Het is een drukte van jewelste: we zijn duidelijk niet de enigen die gaan naar de wedstrijd tegen PSV, koploper in de Eredivisie en regerend landskampioen.

FC Groningen- PSV: Maya en haar vriend naar de wedstrijd

 

Een warm welkom

We komen aanlopen bij het stadion van de kant van station Europapark. Hier treffen we bij ingang 1 een buitenbar en supporters die bezig zijn met de voorbeschouwing. Er hangt een gezellig sfeertje. We moeten bij ingang 2 zijn, aan de andere kant van het stadion. Eenmaal bij onze entree aangekomen verloopt het allemaal heel soepel: een warm welkom. Onze kaarten worden gecontroleerd en een vriendelijke man wil even in mijn tas kijken. Heel tof vind ik dat je bij binnenkomst direct het veld kunt zien. Martin koopt een betaalkaart met daarop een paar tientjes saldo. Hij haalt twee biertjes. Het is druk bij de bar, maar hij wordt gelukkig snel geholpen. Op naar onze plaatsen.

  FC Groningen PSV voetbalwedstrijd in Euroborg stadion Groningen

FC Groningen PSV voetbalwedstrijd in Euroborg stadion Groningen

Sfeer

De sfeer in het stadion is gemoedelijk. Supporters met groen-witte attributen blikken vooruit op de wedstrijd. Als ik links kijk, zie ik een bomvol uitvak. De club uit Eindhoven heeft een trouwe club fans meegebracht. Rechts van me zie ik de de Z-side: daar staat de harde kern van de Trots van het Noorden. Als de wedstrijd begint, klinken voorzichtig voetballiederen uit beide vakken. Dat vind ik zo mooi, die uiting van clubliefde. Nog mooier vind ik de sfeeractie die na zo’n twintig minuten start. De Z-side gooit het stemvolume omhoog en steekt fakkels aan. Het is werkelijk een prachtig gezicht en de toon is gezet.

FC Groningen PSV: supporters tijdens voetbalwedstrijd in Euroborg stadion Groningen

FC Groningen PSV: supporters tijdens voetbalwedstrijd in Euroborg stadion Groningen

Prima wedstrijd

Ik denk dat ik best mag zeggen dat FC Groningen niet het beste seizoen speelt. Een wedstrijd tegen de koploper is daarom een uitdaging. Maar vorig jaar maakte de club uit Groningen het PSV in de thuiswedstrijd flink lastig, de eindstand kwam uit op 3-3. En ik moet zeggen dat FC Grunn ook nu een prima wedstrijd speelt. De spelers maken het de Eindhovenaren niet makkelijk en vlak voor rust komt Groningen zelfs op voorsprong. De bal gaat op de stip en Memisevic schiet raak. Wát een ontlading. Het is feest in het Hitachi stadion. PSV op achterstand, dat gebeurde de koploper dit Eredivisie-seizoen nog niet eerder.

FC Groningen PSV supporters in Euroborg Groningen

FC Groningen PSV: supporters in Euroborg Groningen

Clubliefde boven alles

In de blessuretijd van de eerste helft volgt helaas de gelijkmaker. Maar de spelers en supporters laten het er niet bij zitten. In de loop van de tweede helft slaat het vuur vanaf de Z-side over naar het gedeelte waar ik zit. De fans worden steeds fanatieker. Het boegeroep neemt toe, net als de fluitconcerten. Ik hoor zelfs hi-ha-hondenlul voorbijkomen. Mooi, de fanatiekelingen laten duidelijk van zich horen. Ook zingen ze de voetballiederen steeds harder mee. Nog even en FC Groningen weet een gelijkspel tegen PSV vast te houden, een stand waarop de club trots mag zijn. Maar dan breekt de 86ste minuut aan. PSV scoort in de slotfase, net als de club wel vaker doet dit seizoen. Het is helaas het winnende doelpunt voor de uitploeg. FC Groningen verliest. Toch heb ik een heel toffe avond gehad. De sfeer zat er goed in, aan vechtlust op het veld ontbrak het niet en ik vond het prachtig om die voetbalpassie van dichtbij mee te maken. Ondanks alles achter je club staan: dát is pas clubliefde.

 

Praktisch:

– Wil jij ook een thuiswedstrijd van FC Groningen bijwonen? Voor de meeste wedstrijden kun je kaarten in de vrije verkoop kopen, daarvoor heb je geen Seizoen- of ClubCard nodig. Ook jij kan nu kaarten bestellen voor de komende wedstrijd. 

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This