Wat is er te doen in de Oosterpoortwijk van Groningen?

door | 20 jul 2018 | Over Groningen, Wat te doen, Wijken

Home » Over Groningen » Wat is er te doen in de Oosterpoortwijk van Groningen?   |  tags:  Oosterpoortwijk, café, lijstjes, muziek, snack, theater

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/dana-coerts/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Ontdek de Oosterpoortwijk tijdens je bezoek aan Groningen.

De bands en cabaret in cultureel centrum De Oosterpoort. De groen-witte trots van het Noorden in voetbalstadion Euroborg. Maar ook de comfy horeca en de beste friet van Groningen.

Vijf minuten wandelen van de Grote Markt vind je de Oosterpoortwijk. Een Groningse wijk die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Begeef je tussen de stadjers en:

  • Waan je in een dorp midden in de stad
  • Eet de beste friet van de stad
  • Ontdek tweedehands designkleding

Cultuur

Vanaf het Zuiderdiep wandel je over de Oosterbrug (via de Rademarkt) of de Trompbrug (via de Steentilstraat en Trompstraat) zo de Oosterpoortwijk in. Het eerste wat opvalt is cultuurcentrum De Oosterpoort. Ook bekend doordat het de thuisbasis is van het jaarlijkse, internationale muziekevent Eurosonic Noorderslag dat ieder jaar in januari plaatvindt. Muziek, theater, cabaret: hier treden het hele jaar door grote nationale en internationale artiesten op. Op de website www.de-oosterpoort.nl vind je de agenda.

Tip: naborrelen na een concert of optreden in De Oosterpoort? Bij de Kroeg van Klaas is het niet alleen supergezellig, de artiesten zelf schuiven ook nog wel eens bij de bar aan.

Bij het nabijgelegen Buurtcentrum Poortershoes start één keer per jaar de Kunstroute. Kunstenaars in de wijk zetten die dag de deuren van hun atelier wijd open voor geïnteresseerden. Ben je langer in Groningen, dan is het een optie om drama- en toneelcursussen te volgen.

Alles over de Oosterpoortwijk Groningen

Dorpse taferelen

Wandel vervolgens de Parklaan in en bewonder de indrukwekkende villa’s in het Zuiderpark. Vroeger woonden hier de welgestelde Groningers, op de gevels zie je nog de rijke ornamenten en Jugendstil-details. Tegenwoordig vormen ze de huisvesting voor kinderdagverblijven, start-ups en advocatenkantoren. Loop je door de Kleine Brandenburgerstraat naar de Sophiastraat dan word je verrast door een schattig, dorps aangezicht. Best een contrast met het statige Zuiderpark met haar grote huizen. Hier zie je kleine straatjes waar maar net een auto door kan rijden. Bloembakken voor de deuren. Hét plekje in de Oosterpoortwijk om even een fotootje te maken en te delen op social media #igogroningen. Ook dit is Groningen!

Dorpse sfeer Oosterpoortwijk Groningen

Ecologische buurttuin

Loop vervolgens de Mauritsstraat in. Wandel rustig: je begeeft je in een oase van rust midden in de wijk. Achter een groot ijzeren hek vind je de ecologische buurttuin van de Oosterpoortwijk. Deze stadstuin van bijna 2000 vierkante meter is openbaar toegankelijk, maar je hebt het gevoel alsof je iemands achtertuin bent ingelopen. Neem plaats op een bankje en geniet van de het zonnetje en de fluitende vogeltjes. Of wandel in de schaduw van de bomen en tussen de ruïnes van een oud gebouw. Wat zou hier vroeger gestaan hebben?

Binnentuin in De Oosterpoortwijk Groningen

 

Biertje?

Ben je al toe aan een borrel? Zowel aan de Oosterweg als aan de Meeuwerderweg vind je gezellige buurtkroegen. Vanaf een uurtje of 13.00 kun je voor een kop koffie terecht bij de Kleine Oosterpoort. Ga lekker buiten zitten op het terras en bekijk de bontgekleurde verzameling (stam)gasten aan de andere kant van de straat bij coffeeshop Taveerne Oasis. Voor een echt Italiaans ijsje moet je naar Dinner Served. Vanaf 16.00 uur gaan de andere horecagelegenheden ook open en kun je in café Merleyn een heerlijk speciaalbiertje drinken. Lekker ouderwets aan de bar hangen en je afvragen of de man achter de bar echt Merleyn heet. Of is het de naam van die oudere man zijn die de hele avond staat te darten?

cafe Merleyn in De Oosterpoortwijk Groningen

Vintage shoppen

Ben je op zoek naar een uniek tweedehandsdesigneritem? Bij Tulip-style aan het einde van de Oosterweg ben je dan aan het juiste adres. Ik woon nog maar net in de wijk, tijdens een wandelingetje viel mijn oog bij toeval op de modezaak. In de stijlvol ingerichte winkel koop je tweedehands designkleding, schoenen en accessoires. Een verborgen pareltje voor wie net als ik van vintage houdt.

 

Dineren voor alle budgetten

Voor elke portemonnee is er wel een eetgelegenheid te vinden in de wijk. Ben je hongerig van het wandelen en wil je een goedkope snack? Ga dan voor een patatje naar Friet van Piet. De snackbar won in 2014 de prijs voor meest duurzame cafetaria van Nederland. Wil je een uitgebreider maal dan kun je naar Bistro De Grote Frederik. Een kleine en sfeervolle bistro waar persoonlijke aandacht voorop staat. Voor een driegangenmenu betaal je 32 euro. Moet je even op de centen letten, dan kun je op dinsdag, woensdag en donderdag ook aanschuiven bij het eetcafé van buurtcentrum Poortershoes. Hier wordt wekelijks een simpel driegangenmenu geserveerd voor nog geen 12,50 euro.

Trouwens: naast lekkere ijsjes heeft Dinner Served ook een keus aan verschillende Italiaanse gerechten om af te halen of te laten bezorgen.

Italiaans ijs en heerlijk eten in De Oosterpoortwijk in Groningen 

De nieuwe Oosterpoortwijk

Wandel na je bezoek aan de Oosterpoort door de verschillende straatjes met schipperswoningen langs het kanaal terug naar het centrum. Nog even genieten van het zonnetje? Wandel dan over de brug naar het nieuwe deel van de wijk. Hier kan je lekker ontspannen in het gras….

Oosterpoortwijk Groningen Trompkade door Wil de Boer

Oosterpoort, Oosterpark… what’s in a name?

Als ik vertel dat ik in de Oosterpoortwijk woon, dan gebeurt het nogal eens dat de ander het meteen heeft over het oude voetbalstadion. Maar nee, dat is de Oosterparkwijk. Ze worden nog weleens door elkaar gehaald, deze twee wijken. De Oosterparkwijk bevindt zich oostelijker van de Grote Markt. Het Universitair Medisch Centrum Groningen huist er en je vindt er prachtige ‘tuindorpen’. Wel hebben beide wijken een link met voetbal. In de Oosterparkwijk bevond zich het voormalige voetbalstadion van FC Groningen. Maar sinds 2006 heeft de club een nieuw stadion in de Oosterpoortwijk. Als FC Groningen speelt, dan kun je de supporters in de wijk duidelijk horen.

 

Heb jij nog tips voor bezoekers aan de Oosterpoortwijk? Ik hoor ze graag!

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This