IFFR in Groningen: films op zaterdagavond

door | 8 feb 2019 | Evenementen, Kunst en cultuur

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » IFFR in Groningen: films op zaterdagavond   |  tags:  bioscoop

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/albertha-bloemhoff/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Noordelijke filmliefhebbers hoefden niets te missen van het IFFR. Want ook vorige week bracht Groninger Forum de fijnste films naar Grunn. Zaterdagavond was movienight: met mijn date ging ik naar het Grand Theatre en naar de Prijsuitreiking Beste Groninger Film. Benieuwd naar het sfeertje? Lees dan verder.


Het Grand Theatre: een betere locatie voor arthouse is er niet. Tegenwoordig een plek voor alle kunstdisciplines, maar ooit een bioscoop. Ik stap het art-decogebouw uit 1929 binnen en de geur van verse koffie komt me tegemoet; de benedenverdieping is omgetoverd tot coffeecorner in Londen-stijl.

 

Beoordeel je favoriete film

Voor we de filmzaal betreden, krijgen we een kaartje waarmee we de film mogen beoordelen. Op een schaal van 1 tot 5 mag je… scheuruh!!! Ondertussen stroomt de bioscoopzaal vol: geen plek blijft onbezet. Op het bioscoopscherm komen tweets voorbij van IFFRiG-fans; leuk om te lezen hoe zij het filmfestival beleven. Ene Harry maakt er zelfs een filmmarathon van. Briljant idee voor een winterse dag als deze. Ik zie ook hoe andere bezoekers hun films beoordelen: Dirty God krijgt een 4,2 van het publiek.

 

IFFR Groningen, film Dirty God in Groninger Forum

Zware film met vleugje humor

Al snel start de film. Londen lijkt het thema van deze avond: Dirty God verhaalt over een Londense moeder die haar leven weer probeert op te pakken na een zuuraanval. Het is de eerste Engelstalige film van de Nederlandse regisseur Sacha Polak. De zware thematiek blijft dragelijk dankzij luchtige grapjes van hoofdpersoon Jade, die met grote overtuiging wordt gespeeld door Vicky Knight.

 

And the winner is…

Zodra de aftiteling van Dirty God wordt ingezet, scheuren we onze papiertjes en trekken we een sprintje naar het Hereplein. Daar is de Prijsuitreiking Beste Groninger Film al in volle gang. Gelukkig mogen we nog naar binnen. Iedereen zit gezellig aan tafeltjes te borrelen terwijl de winnaars in rap tempo bekend worden gemaakt:

  • Beste videoclip? Eva Glasbeek (Blijf je koel, van Tolls)
  • Beste non-fictie? Aardbevingsfilm Seismos, van Zaïde Bil
  • Beste opdrachtfilm? Is Dit Nou Kunst? door Lex Vesseur en Jelmer Buitinga
  • Beste fictie? Kind, van Joren Molter
  • OOG TV Talent Award? De Bohemen door Julian Verkerk

Allemaal terechte winnaars, wat mij betreft. De rest van het publiek lijkt ook tevreden met de keuze van de jury. Bezoekers blijven nog even gezellig hangen. Anderen strijken buiten neer op de palletbanken en bespreken de winnaars.

En, wat vind jij? Zijn dit inderdaad terechte winnaars? Of ken je nog meer Gronings filmtalent? Deel het hieronder in een reactie.

Tips:
Dirty God is vanaf 25 april te zien in het Groninger Forum
Lees ook IFFR in Groningen: 5 filmtips

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This