IFFR in Groningen: 5 filmtips

door | 29 jan 2019 | Evenementen, Kunst en cultuur

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » IFFR in Groningen: 5 filmtips   |  tags:  bioscoop, lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/albertha-bloemhoff/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Filmliefhebber? Dan staat het International Film Festival Rotterdam (IFFR) vast al in je agenda. Op de trein springen en naar Rotterdam afreizen? No need. Groninger Forum programmeert de beste IFFR-films onder de noemer IFFRiG. Juist: IFFR in Groningen. Deze week staat Grunn bol van de films. En jij fietst er zo naartoe.
(headerafbeelding: Groninger Forum)

 

Het programmaboekje barst uit z’n voegen van de toffe dingen. Want naast bioscoopfilms zijn er ook arthousefilms, documentaires, talks, awards, workshops en kindermiddagen. En dat op verschillende locaties. Slaat de keuzestress al toe? Geen nood. Insiders geven je filmadvies. Tim den Besten wijdt zelfs een avond aan keuzestress. En ik gooi ook nog 5 filmtips voor je in de mix.

 

Tip 1. Vox Lux @ 2 locaties

Hollywoodfilm met Natalie Portman en Jude Law. Fantastisch drama, waarin de narcistische Celeste zich – met dank aan haar gewelddadige jeugd – tot superster ontpopt. Dit is de openingsfilm van het IFFRiG; daarom is de woensdag al uitverkocht. Tip: pak de voorstelling van vrijdag 1 februari in het Grand Theatre: een oude karakteristieke bioscoop uit 1929, in art-decostijl.

Wanneer?

  • Vrijdag 1 februari: 22.00 – 23.52 uur @Grand Theatre
  • Zaterdag 2 februari: 15.00 – 16.52 uur @Groninger Forum

 

Tip 2. They shall not grow old @Grand Theatre

Aangrijpende documentaire over de Eerste Wereldoorlog, in het historische Grand Theatre. Regisseur Peter Jackson geeft letterlijk kleur aan dit verhaal, door oude beelden te digitaliseren en in te kleuren. Daardoor komen de soldaten weer tot leven. Ze krijgen zelfs een stem. Liplezers zijn namelijk ingezet om te achterhalen wat er op de beelden wordt gezegd; die woorden zijn opnieuw ingesproken. Een ‘Lach naar de camera, zodat je moeder denkt dat ik op je pas’ blijft me achtervolgen.

Wanneer?

  • Zaterdag 2 februari: 11.00 – 12.49 uur (met inleiding door David Stroband; filmdocent aan Academie Minerva)
  • Zondag 3 februari: 16.30 – 18.19 uur

 

Tip 3. At Eternity’s Gate @Grand Theatre

Regisseur Julian Schnabel geeft ons inzicht in de laatste jaren van schilder Vincent van Gogh. Willem Dafoe kruipt daarbij in de huid van de beroemde kunstenaar. Met recht is Dafoe genomineerd voor een Oscar in de categorie beste mannelijke hoofdrol.

Wanneer?

  • Woensdag 30 januari: 19.45 – 21.35 uur
  • Vrijdag 1 februari: 19.30  – 21.20 uur (met inleiding door Laura van Zuylen, journalist bij Filmkrant.Live)
  • Zondag 3 februari: 10.15 – 12.05 uur

Tip 4. Bangla @Groninger Forum

Romantische komedie, gebaseerd op het leven van regisseur Phaim Bhuiyan. Als tweedegeneratie-immigrant in Rome raakt Phaim verstrikt in een innerlijke strijd van verliefdheid en ouderlijke verwachtingen. De huidige integratieproblematiek in een luchtig jasje gestoken.

Wanneer?

  • Donderdag 31 januari: 17.15 – 18.39 uur
  • Zondag 3 februari: 19.15 – 20.39 uur

 

Tip 5. Zaterdag: filmavond in Groningen

Zaterdagavond eerst een happie eten bij bioscoop Groninger Forum (ja, ook dat kan). Daarna naar filmhuisfilm Dirty God, van regisseur Sacha Polak. De film verhaalt over een Londense moeder die de gevolgen van een zuuraanval moet doorstaan. Sluit de avond luchtig af, met de Prijsuitreiking Beste Groninger Film 2018. Dan wordt duidelijk welke Groningse filmmaker de award wint voor beste videoclip, fictie, non-fictie en beste opdrachtfilm. Nieuw talent maakt kans op de OOG TV Talent Award. Zie ik je daar?

Heb jij nog goede filmtips? Deel ze hieronder.

 

Praktisch:

Wat: IFFRiG (International Film Festival Rotterdam in Groningen)
Wanneer: 30 januari – 3 februari 2019
Waar: Groninger Forum (Hereplein 73), Grand Theatre (Grote Markt 35) en overige locaties

 

Tip:

Lees ook 5 x alternatieve bioscoop in Groningen.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This