Restaurant De Rietschans: het goede leven aan het water

door | 28 apr 2023 | Eten en drinken, Koffie en thee, Lunchen in Groningen

Home » Eten en drinken » Lunchen in Groningen » Restaurant De Rietschans: het goede leven aan het water   |  tags:  Paterswoldsemeer, latté, taart, vegetarisch

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Met haar kersverse baby stapt mijn vriendin op een regenachtige maandagmiddag in maart voor mij aan De Rietschans binnen. Van buiten oogt het als een nieuw en ietwat sfeerloos gebouw. Eenmaal binnen worden we aangenaam verrast door de charme ervan. We zien een grote lichte ruimte. Vóór een open keuken staan twee grote vitrines met de lekkerst ogende taartjes. Dit wordt genieten van het goede leven. Informeel maar toch luxe eten aan het Paterswoldsemeer.
 
Lunchen aan het water van Paterswoldsemeer met huisgemaakte taart
 
De gastheer verwelkomt ons en we mogen zelf een plekje uitzoeken. We lopen de zaak door naar achteren en passeren links een knus zithoekje met open haard en bankjes. Dan een lange grote bar rechts van ons met daarachter een pronkende wijncollectie. Aan het einde van het pand treffen we de serre (of veranda, zo je wenst). De deur ernaartoe is nog dicht. We nemen ons voor om daar een andere keer, bijvoorbeeld als het kouder wordt na een terrasdag, te gaan zitten. Lekker met een dekentje of onder één van de warmtelampen. Vandaag nemen we plaats aan een tafeltje tegen de serrewand, zodat we door de serre heen uitkijken over het water. Wat een machtig mooie plek is dit, aan het Paterswoldsemeer, ten zuidwesten van Groningen-Stad.
 
De Rietschans: lekker lunchen aan het water van Paterswoldsemeer en gratis parkeren
 
Lunchen aan het water van Paterswoldsemeer met huisgemaakte taart
 

Warm sjiek klassiek

De inrichting zou ik warm sjiek klassiek noemen. Veel hout, een rij glimmende wijnkoelers op poten onder de bar (deze doen me denken aan de asbakken van vroeger), leren stoelbekleding en hier en daar wat glas in lood. De zwarte metalen wandafscheidingen en -lampen geven de uitstraling een klein beetje een moderne touch.
 
De Rietschans: lekker lunchen aan het water van Paterswoldsemeer en gratis parkeren
 
De Rietschans: lekker lunchen aan het water van Paterswoldsemeer en gratis parkeren

 

Gemêleerd publiek

Meerdere tafeltjes zijn bezet. Het is een gemêleerd publiek van jong tot oud. We zien bijvoorbeeld een moeder met haar zoon, een -waarschijnlijk- getrouwd stel van in de veertig, twee dames van in de vijftig, een verliefd koppel dat waarschijnlijk nog op kamers woont en een groepje bevriende pensionado’s.

 

Lunch Special

Nog maar net geïnstalleerd weten we al wat we willen. De ‘lunch complet’ valt ons namelijk direct op. Een belegde sandwich, soepje en een kroketje (vlees, vis of vegetarisch). Wij houden wel van wat variatie en de prijs is ook nog eens erg aangenaam, € 14,50. Vandaag kiezen we voor de vegetarische optie.
 
Lunchen aan het water van Paterswoldsemeer met huisgemaakte taart
 

Een bord liefde en passie

Als het eten geserveerd wordt kijken we naar elkaar op. Dat is geen standaard sandwich. Ze maken er echt werk van. Het is een soort pita broodje met daarop een kleurrijke en smaakvolle Muhamara van gerookte paprika. Het kroketje komt op een klein triangel bruin broodje. De borden worden met zorg opgemaakt. En dan de smaak, heerlijk. We proeven dat de kok met passie en liefde kookt. Huisgemaakt, ik hou ervan.
 
Lunchen aan het water van Paterswoldsemeer met huisgemaakte taart
 

Hotelschoolkwaliteit

De ober komt regelmatig vriendelijk vragen of alles naar wens is. De bediening ervaren we daarom ‘zoals het hoort’. Hotelschoolkwaliteit noem ik het. Ik zou willen dat het logisch was als je ergens gaat eten, maar dat is niet. Hier kent men dus nog wel gastheerschap. En ik moet zeggen dat ik dit ook van deze zaak verwacht had. Mijn verwachting van De Rietschans was sowieso eigenlijk sjiek en duur. Misschien zelfs té en dat ik er daarom nog niet eerder geweest was. Sjiek in haar charme is het misschien wel, maar het is zeker niet een zaak met een te hoge drempel. Ik voel me hier prima op mijn gemak.
 

Taart van het huis als toetje

Als we de bordjes volledig leeggeschraapt hebben, leunen we achterover. “Heb je die taartjes gezien?” vraagt mijn vriendin ondeugend. Als de ober even later uitlegt dat er een eigen bakker in de zaak is, die op de eerste verdieping dagelijks verse taarten maakt, ben ik om. De heerlijke lunch heeft mij goed gevuld, maar voor huisgemaakte taart ben ik altijd te porren. Baby slaapt inmiddels lekker in de draagzak, dus voor hem hoeven we ook niet weg.
 
We kiezen beide de cheesecake en een kop koffie. Mijn koffie verkeerd smaakt zoals hij hoort. De café latte macchiato met havermelk komt de tweede keer wel op smaak aan tafel. Heel vriendelijk van de ober om hem nog eens met eigen hand over te maken als vriendin de koffie te zwak vindt. De taart is ook heerlijk zacht en zoet. Het smaakt ook simpelweg zoveel lekkerder als het huisgemaakt is.
 
De Rietschans: lekkere huisgemaakte taart Groningen
 

Verheugen op zon en terras

Na alle culinaire verwennerijen denken we al aan het wijntje op het terras terwijl we de warmte van de zon op ons gezicht voelen. Iets voor in de zomer, zin in! En ik kan mijn kinderen dan ook gerust meenemen, want ik zie een speeltuin. Mooi in het zicht, dus mama kan dan lekker blijven zitten. Goed leven 😉
 
Wistjedatjes:
– In 2018 deden Maxima en koning Willem- Alexander hier een vrijdagmiddagborrel als afsluiter op het feestelijke Koningsdag-programma in Stad.
– De Rietschans opende haar deuren in 2014. Drie maanden later brandde het pand volledig uit door blikseminslag.
 
Tips:
– Deze locatie is ook ideaal voor afspraken en zakelijke besprekingen. De auto parkeer je namelijk gratis en pal voor de deur. Of kom eens aanvaren.
– De Rietschans is ook open op maandag.
– Huur via De Rietschans een sloep of de rondvaartboot Neptunus voor een rondje Paterwoldsemeer.
– Houd je van taart? Check dan ook deze plekken in Groningen centrum, waar ze ook heerlijke huisgemaakte taarten serveren.
– Houd je van uit lunchen gaan? In deze blogs vind je meer lunchplekjes-inspiratie in Groningen.
 
De Rietschans: lekker lunchen aan het water van Paterswoldsemeer en gratis parkeren
 
Praktisch:
Adres De Rietschans: Meerweg 221 Haren
Het restaurant De Rietschans is geopend tussen 11:00 en 22:00 uur.
 
Wat is jouw ervaring bij De Rietschans? Deel het hieronder.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This