Caramba! Authentiek Mexicaans eten bij Once

door | 26 mei 2023 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Diner » Caramba! Authentiek Mexicaans eten bij Once   |  tags:  Mexicaans, Oosterstraat, cocktails

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Vergeet al je eerdere ervaringen met Mexicaanse restaurants. Want wat je dácht wat Mexicaans was, was misschien niet echt Mexicaans. In dit restaurant vind je geen toeters en bellen in de vorm van hysterische decoratie en luidruchtige muziek uit de boxen. De focus ligt bij Once op het eten. Goed, vers en volgens authentiek Mexicaans recept. Hier proef en beleef ik het eten zoals ik het ook geserveerd krijg in Mexico.

Wanneer we de deur openen stappen we rechtstreeks het restaurant binnen. ‘Sonja?” vraagt gastheer en eigenaar Carlos terwijl hij de deur hartelijk voor mijn zusje Paulien en mij openhoudt. ‘Ah, moi eem’ Carlos!’ bevestig ik zijn groet. We hebben per mail contact over de reservering gehad en ik vind het leuk om deze ondernemende man met passie voor Stad te ontmoeten. Hij brengt ons naar een tafeltje in een gezellig hoekje aan het raam en er volgt een leuk gesprek waarin hij trots vertelt over zijn horeca-avontuur.
 
Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen: authentiek en lekker eten
 

Bienvenido

Warme kleuren, zachte stoffen en het warme licht geven een gezellige indruk. Ronde tafels in het midden, wisselen de hoge tafels aan een stoere stenen muur, en de zachte blauwe brede zitbank tegen de andere muur af. We juichen het plan van Carlos toe om boven de bank nog een paar grote foto’s te hangen van de Mexicaanse tequilaboeren.
 
Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen: authentiek en lekker eten
 
Achterin de zaak, voorbij de bar, zien we de keuken. Ik vind het altijd fijn als ik kan zien hoe de gerechten worden bereid. Op deze plek leggen twee enthousiaste koks uit Mexico de laatste hand aan de maaltijden voor ze uitgeserveerd worden. In een grote ruime keuken beneden worden de voorbereidingen gedaan en de bezorgbestellingen verwerkt.
 
Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen: authentiek en lekker eten
 

Geen Dutch-Mex Menu

Op het menu staan alleen maar authentieke Mexicaanse gerechten. Nachos, tacos, enchiladas,.. Deze gerechten ken je wel. Dácht je. Hier worden ze dus op de Mexicaanse manier bereid en zijn niet verwesterd. Geen Dutch-Mex, maar the real Mex, legt Carlos uit.
 

Sorpresa

Meestal heb ik het liefst alles onder controle, zo ook de keuze van de gerechten in een restaurant. Vanavond maak ik vol vertrouwen een uitzondering en geef de gerechtkeuze uit handen. Dit omdat ik in de war ben en niet meer weet wat ik kan verwachten. Ik kijk Paulien aan en ze stemt in. We vragen Carlos om de gerechten te serveren waar hij trots op is en ons te leren wat Mexicaans eten dan wél is.
 

Salsa Picante

Voordat we bestellen, krijgen we gefrituurde tortilla chips in twee kleuren met drie verschillende dips in een bakje en daarnaast nog een flesje met een gelige saus met zwarte spikkels. Dat is een mangosaus met geroosterde peper en daar moeten we vooral mee uitkijken, aldus Carlos. Klunzig als ik ben schiet ik uit, maar dit blijkt niet erg, want ik vind het een heerlijke saus en zeker niet té scherp. Iedere peper is weer anders en zo ook iedere saus, vertelt Carlos als hij vraagt of het ons ook té pittig is. De bonendip is het minst pittig en dat bakje gaat zoals Carlos al vermoedde helemaal leeg.
 
Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen: authentiek en lekker eten
 

Caramba!

In een gemiddeld restaurant krijg ik als ik nachos als voorafje bestel een bord met een berg nacho chips met daarop gesmolten Hollandse kaas en een prutje van tomaten en uitjes. En met een beetje geluk komt er een guacamole bij. Ik moet zeggen dat ik daar altijd wel van kan genieten. Maar Carlos vertelt dat hij iets veel beters heeft. Want, zo vertelt hij, is het niet zo dat je op een gegeven moment geen saus meer op je nachos hebt en alleen maar saaie kale chips zit te eten? Bij Once vind je daarom nacho bites op de kaart. Iedere nacho heeft een eigen topping, in laagjes van smaken opgebouwd, zodat je met elke hap ook alle smaken in je mond hebt. En dan ook nog eens vers en huisgemaakt natuurlijk. Caramba! Once heeft ons overtuigd. Iedere hap is vol van smaak, tot ons bord leeg is.
 
Nacho bites bij Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen
 
Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen: authentiek en lekker eten
 

Taco Sampler

Na de Mexicaanse nachos volgen de Enchiladas (opgerolde gevulde maistortilla) en de Taco Sampler. Die laatste is mijn favoriet. De tortilla’s krijg ik in een leuk stoffen zakje geserveerd. Op het bord vind ik smakelijke rijst en drie verschillende bakjes. Het ene is mildgekruide pollo (kip), het ander overheerlijk mals draadjes-varkensvlees en dan is er nog een pittigere champignonmix.
 
Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen: authentiek en lekker eten
 

Mexican brownie

‘Oeeeh, een brownie!’ zeg ik verlekkerd als de Mexicaanse kok het dessert-schaaltje-om-te-delen aan tafel brengt. Hij wijst de drie zoetigheden en slagroom aan, ‘but, be careful’ zegt de kok met een glimlach. Gelukkig hebben we de heerlijke Mexicaanse cocktails als blusmiddel.
 
Pittige Brownie bij Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen
 

Cocteles

Authentiek eten gaat gepaard met authentiek drinken. Markus, de vriendelijke man met baard die ons vanavond bedient, komt bij ons aan tafel en zegt dat een Mexicaanse cocktail misschien wel iets voor ons is. Paulien neemt de Mezcalina -pineapple en ik de Margartita -mango. De drankjes hebben een heerlijk zout-kruidig randje op de rand van het glas en zijn lekker verfrissend. Ja, die Markus snapt ons wel.
 
Cocktails bij Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen
 
Cocktails bij Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen
 

Ontsee

Wees eerlijk, sprak jij Once uit zoals het Engelse ‘eenmaal’? No es bueno. Once spreek je uit op z’n Spaans. Fonetisch komt het neer op Ontsee. Het staat voor het getal elf. Het huisnummer in de Oosterstraat. Aah, lógicamente!
 
Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen: authentiek en lekker eten
 

Hasta Luego!

De zaak is gezellig volgelopen als we de deur uitlopen. Wat een aanwinst voor de stad en we concluderen dat we de Oosterstraat nog steeds de beste restaurantstraat vinden van Groningen. Tegenover Once zit Konbu Streetfood, daar zijn we al fan van. Maar binnenkort willen we nog eem’ naar Konbu Jiro met authentiek Koreaanse barbecue food, boven Once.

Wordt vervolgd. Continuará!
 
Mexicaans restaurant Once in Oosterstraat Groningen: authentiek en lekker eten
 
Praktisch:
Adres Once: Oosterstraat 11
Openingstijden: di- zo vanaf 17:00 uur en op vrijdag en zaterdag ook tussen 12:00 en 16:00 uur
Vega: ook vegetariërs zijn welkom en kunnen de vegetarische varianten kiezen. Benadruk dit wel even bij je bestelling.
Bezorgen: Once laat alleen burritos bezorgen, want deze zijn nog echt lekker als ze even onderweg moeten. Over een tijdje kunnen we ook een Mexicaans pakket bestellen, speciaal voor feestjes.

 

Deel jouw ervaring met Mexicaans restaurant Once in de Oosterstraat hieronder.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This