Verrassend lekker Achterwerk

door | 17 sep 2018 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Diner » Verrassend lekker Achterwerk   |  tags:  Oosterstraat, vegan

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/maya-van-der-schuit/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

‘Willen jullie vanavond het verrassingsmenu?’ Een berichtje van Jorn, de gastheer van Achterwerk.

Mijn vriend Martin kijkt me aan en geeft Jorns vraag door. Ik knik instemmend. Het liefst heb ik alles onder controle. Zo ook de gerechtkeuze tijdens een etentje buiten de deur. Maar voor Achterwerk maak ik met liefde een uitzondering. Eten bij dit restaurant betekent voor mij telkens weer een culinaire reis door het onbekende. En zo’n avontuur viel nog nooit tegen. Ik laat me vanavond daarom graag verrassen.

Entree restaurant Achterwerk en club Oost Groningen in Oosterstraat

Het begin van de avond vraagt om een korte introductie. Mijn vriend en ik hebben overdag een tattoo laten zetten. Omdat we nogal blij waren met het resultaat, plaatsten we er een foto van op Instagram. Ik van mijn arm vol bloemen en Martin van een frikandel speciaal op zijn bovenbeen. Ja, dat lees je goed. Zijn favoriete snack vereeuwigd op zijn lichaam. Veel gelukkiger zag ik hem niet vaak. Totdat we de eerste amuse geserveerd krijgen bij Achterwerk: een stukje frikandel speciaal. Curry, mayo, uitjes: alles erop en eraan. Achterwerk heeft opgelet op Instagram en verrast ons direct goed. Martin, onze lieve tafelgenoten Joris en Carla, en ik zijn klaar voor de avond. Laat de rest maar komen.

Achterwerk Groningen: restaurant Groningen Oosterstraat

Achterwerk Groningen: Jorn in restaurant Groningen Oosterstraat

Geen doorsnee restaurant

Achterwerk is geen doorsnee restaurant. Nee. Via een trap kom je in een lange gang waar een tafeltennistafel, pingpongtafel en een paar flipperkasten staan. Achterin de hal leidt een deur naar het restaurant. Een zaaltje achteraf, hoor ik je denken, dat klinkt niet echt gezellig. Toch hebben de eigenaren hier erg hun best gedaan. Het is een toffe ruimte met veel planten en een verdwaalde flamingo aan de muur. Er staan niet te veel tafeltjes en je kunt in de grote open keuken goed kijken hoe de gerechten worden bereid.

 

Nieuwe, bijzondere smaken

Op het menu staan voornamelijk plantaardige gerechten, met soms uitstapjes naar vlees of vis. Na het stukje frikandel wordt er een vegan bitterbal met een schijfje regenboog radijs voor mijn neus gezet. Met een saus eronder waarvan ik de naam niet meer weet. Ik weet nog wel dat het lekker was. Daarna volgt het voorgerecht: ceviche, in citruszuur gegaarde witvis. Hiervan had ik nog nooit gehoord, maar ik werd er blij door verrast. Wát een bijzonder en lekker effect heeft het zuur op de vis.

Achterwerk Groningen: vis eten in restaurant Groningen Oosterstraat

Tofu uit de hemel

Na een gember-mangogratin als tussengerecht volgt het hoofdgerecht. Op tafel verschijnen onder andere huisgemaakte tofu, ingelegde sjalotjes, een crème van pompoen, aardappeltjes met chipotle-mayonaise en wortelen. Mijn god. Die huisgemaakte tofu komt rechtstreeks uit de hemel en wortelen waren nog nooit zo lekker. Mijn vriend Martin laat van alle gerechten een stukje op zijn bord liggen, want ‘hij wil er nog niet vanaf zijn’. Zo lekker vindt-ie het. Dat beaamt Carla met de woorden: ‘Een smaaksensatie’. Wat kan Achterwerk-chef Fareeda koken, zeg.

Achterwerk Groningen: tofu eten in restaurant Groningen Oosterstraat

Achterwerk Groningen: wortels eten in restaurant Groningen Oosterstraat

Natuurwijn: natuurlijk lekker

Halverwege het hoofdgerecht hebben we de eerste fles wijn soldaat gemaakt. (No worries, we zijn met z’n vieren.) Suus, de schoondochter van Joris en Carla en tevens multitalent bij Achterwerk, komt bij ons aan tafel en zegt dat de natuurwijn misschien iets voor ons is. ‘Echt heel bijzonder’, benadrukt ze. We gaan voor de rode Costadilà uit Italië. De fles wordt gekoeld geserveerd. ‘Dit stinkt!’ en ‘Het ruikt naar boerderij!’ klinkt aan tafel. En ik moet toegeven, dat ruiken ze goed. Die sensatie wordt ook wel animaal genoemd, zo leert Suus ons. Maar de smaak is heerlijk en bijzonder. Aards, zo kun je het noemen. En met elke slok verandert de smaak een beetje. Suus heeft niets te veel gezegd.

Achterwerk Groningen: Suus in restaurant Groningen Oosterstraat

‘Dit is nog niet het einde’

Na het hoofdgerecht krijgen we een geflambeerde pruim met sherry, een kaneel-vanillesaus en hazelnootschuim. Een prima toetje, denken we zo. Maar dit is nog niet het einde, vertelt de chef ons. Dit is slechts een toetje-amuse. Het echte toetje stelt niet teleur: een chocolade crème met warme vijgen, speculaas en nog iets. Dat laatste ben ik helaas vergeten, sorry. Al die verrassende combinaties van smaken vormen zulke verrassende gerechten dat ik niet alles kan onthouden. We besluiten dat ook dit gerecht nog niet het einde is en nemen als laatste een Caribische koffiecocktail met espresso, spiced rum en schuim van ananas.

Achterwerk Groningen: toetje eten in restaurant Groningen Oosterstraat

Dansend de nacht in

En wil je nou na dat derde toetje ook nog niet dat de avond afgelopen is? Dan zit je bij Achterwerk goed. De heren achter Achterwerk hebben namelijk ook een club: OOST. Die bevindt zich in hetzelfde pand, even verderop in de hal via een korte trap te bereiken. Elke vrijdag- en zaterdagnacht opent de club de deuren voor iedereen die echt wil genieten van en dansen op kwaliteitsmuziek. Meestal elektronisch en vooral geen Top 40. Nee, van house en techno tot disco en funk. OOST is een intieme, donkere club met goed geluid en elke maand dikke namen op het programma.

Club Oost Groningen in Oosterstraat

Heb jij een tip voor een restaurant waar je net zo bijzonder kunt eten als bij Achterwerk? Laat het me weten in een reactie.

 

Praktisch:
– Je vindt Achterwerk op Oosterstraat 13A, net als OOST
– Achterwerk is van donderdag tot en met zondag geopend vanaf 18.00 uur
OOST is elke zaterdag- en zondagnacht geopend
– Meer info op www.lekkerachterwerk.nl en www.komoost.nl

Tips:
– Om de zoveel maanden verandert Achterwerk de kaart. Je kunt er dus een paar keer per jaar eten, zonder dat je uit dezelfde gerechten hoeft te kiezen.
– Heb nog een volle spaarkaart van de Albert Heijn Restaurantactie liggen? Dat komt goed uit, want die kun je nog tot en met eind januari 2019 gebruiken bij Achterwerk. Bij inlevering van een volle spaarkaart krijg je een tweede driegangenmenu gratis. Je moet dan wel even reserveren via www.ahrestaurantactie.nl.
– Na het eten zin om te dansen? Dan hoef je de deur niet uit, maar loop je via de trap in de hal zo nachtclub OOST binnen. Dansen maar!

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This