Ploatjes moaken totdat de zon ondergaat

door | 14 mei 2019 | Creatief, Kunst en cultuur, Toeren en ontdekken, Wat te doen, Workshop

Home » Wat te doen » Workshop » Ploatjes moaken totdat de zon ondergaat   |  tags:  rondleiding, wandelen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Gewapend met mijn fotocamera en statief vertrek ik richting Stad om samen met andere ploatjes schieters een middagje door Stad te struinen. Mijn doel? De stad herontdekken door het oog van de lens. Of dit gelukt is en waarom een fototour ook iets voor jou kan zijn lees je in deze blog.
 
De start vindt deze keer plaats ‘bij de Sluis’ waar we een mooi beeld hebben van de stad en roeivereniging de Hunze. Nadat Melvin ons een paar prachtige voorbeelden heeft laten zien van reflecties in het water, gaan we aan de slag. We krijgen een aantal handige tips om diepte in foto’s te creëren. Dit kan door een voorwerp op de voorgrond van de lens te plaatsen of gebruik te maken van een weerspiegeling in het water.
 
Stadswandeling Groningen met fotografie cursus van Melvin Jonker
 

Ome Loeks, zijn Peerd en de stationshal

Ome Loeks is even fotogeniek als altijd, met aan zijn zijde zijn bekende Peerd. Ik merk dat de deelnemers steeds enthousiaster raken. Door de vele regen van de afgelopen dagen vinden we al snel een paar waterplassen voor het stationsgebouw. Die komen goed van pas voor een foto met een reflectie. Daarna duiken we de gerestaureerde stationshal in. Hier waan je je in de negentiende eeuw. Het plafond is bedekt met bloemmotieven. Hoe maken we hier een mooi plaatje van het plafond?” Een kwestie van op je rug gaan liggen. Wellicht wat vreemd voor de wachtende reizigers maar voor ons een uitdaging erbij.
 
Fotografie cursus Groninge- door Job Hoogendoornn tijdens stadswandeling
 

Wadapartja

Het weer laat helaas wat te wensen over en onze handen beginnen koud aan te voelen. Bij Wadapartja genieten we van een smakelijk kop thee en koffie. Daar horen we meer over elkaars ervaring tot zover. Na de stop trotseren we opnieuw de kou voor de rest van de tour.
 

Tips van de meester

Melvin Jonker is een bevlogen landschapsfotograaf. Zijn passie voor fotografie weet hij prima te combineren met handige tips en adviezen. Zo leert hij mij als amateurfotograaf een perfect plaatje te schieten. Op vragen als: “Hoe creëer je diepte in een foto?” en “Hoe maak je optimaal gebruik van het weer?” heeft hij een pasklaar antwoord. De fototour is geschikt voor de zowel beginnende als meer gevorderde fotograaf.
 

Freestylen, niet omdat het moet…

…maar omdat het kan. “Hé een hofje. Kom naar binnen”. Op aanmoediging van Melvin duiken we snel één van de mooie hofjes in die Stad kent. We schieten snel een paar mooie plaatjes voordat we vriendelijk worden verzocht het hofje te verlaten. Door de creativiteit van Melvin gaat de tour alle kanten op; van het fotograferen van een klein detail tot een weids uitzicht.
 

Bewolkte zonsondergang

Het loopt tegen zonsondergang dus op naar een hoog uitkijkpunt in de stad. Tijdens de Winter Welvaart fototour beklommen we nog alle 311 treden van de Martinitoren voor een mooi uitzicht. Gelukkig blijft het vandaag bij wat minder treden 😉 Het dak van een parkeergarage biedt ons mooi uitzicht op onder andere de Der Aa-kerk en de Martinitoren. Helaas gooit de bewolking roet in het eten. De zonsondergang is amper te zien. Wel maakte ik prachtig onderstaand kiekje van de Martinitoren met perfecte reflectie. Ik ga zeker nog eens terug naar deze plek om de zonsondergang te vangen in beeld.
 
Fototour I Go Groningen tijdens zonsondergang - foto cursus van Melvin Jonker, foto door José Smeenge
 
Na een geslaagde fototour en zo’n 100 ploatjes verder, keer ik tevreden terug naar huis. Wil je ook je fotovaardigheden verbeteren? Houd dan I Go Groningen in de gaten voor de planning van een nieuwe fototour met fotograaf Melvin Jonker.
 
Joukje deed eerder ook verslag van de herfst fototour.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This