Wildplukken in Stadspark Groningen

door | 20 nov 2018 | Actief, Proeven, Toeren en ontdekken, Wat te doen, Workshop

Home » Wat te doen » Wildplukken in Stadspark Groningen   |  tags:  kindvriendelijk, natuur, wandelen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Springbalsemien smaakt notig, veldkers weer fris naar radijsjes met een touch of mosterd. Tijdens de wildplukwandeling met Sanne gaat er een wereld voor me open. Zoveel struiken, bomen en bloemen zijn eetbaar of hebben een helende of reinigende werking.

De geel- en roodgekleurde herfstblaadjes ritselen onder onze laarzen. Samen met Teije (5) en Imme (2) sluit ik aan bij een groep wildplukkers. Onder leiding van Sanne, initiatiefneemster van Greendreamster.nl, laten we de wandelpaden achter ons om op ontdekkingstocht te gaan door het Stadspark. Vandaag leren we verder en nauwkeuriger te kijken.

Wildplukken Groningen Stadspark wandeling

Fascinerend hoeveel eten we uit onze natuur kunnen halen

In veel culturen is het heel gewoon om wilde planten, kruiden en bessen uit de natuur te plukken. Ook in Nederland plukten we vroeger wilde marjolein, veldkers en brandnetels langs de kant van de weg. Maar ik, en ik denk velen met mij, weten allang niet meer wat wel en niet eetbaar is. Die kennis is in de loop der tijd verloren gegaan.

Sanne: ‘Als je weet wat er in je eigen omgeving groeit, dan ga je bewuster om met de natuur, eten, geld en de mensen om je heen.’

Ik neem mijn kinderen mee. Want ook al zijn ze nog zo jong, ik vind het wel mooi dat ze meekrijgen dat ons eten gewoon buiten te vinden is. Bovendien: hoe mooi het is om naar de natuur te kijken en hoe leuk is het om ‘wild’ proeven. Maarrrrr, weet wat je eet. De regel van Sanne (‘als je het niet kent, eet het dan niet’) herhaal ik duidelijk voor de kinderen. Want niet alle besjes kun je immers zomaar eten.

Wildplukken Groningen wandeling Stadspark met wildplukster

Waren de biologielessen op school maar zo leuk

Tijdens de biologielessen had ik meer aandacht voor mijn klasgenoten, dus daar pluk ik nu geen vruchten van (?). Maar sinds ik een wat volwassener leven leid (lees: met een eigen tuin enzo) staat er wel een natuurboek in mijn kast. Ik heb al wat pogingen gedaan om de namen van bomen en planten te onthouden, maar die zijn niet blijven plakken. Wat een verschil met deze wandeling, waar ik mijn zintuigen kan gebruiken. Ik proef, voel en ruik, vind het allemaal super interessant én merk dat ik alles nu veel beter kan onthouden.

Wildplukken Groningen: Pauze met zelfgemaakte jam uit Stadspark

Ontdekkingstocht van 3 kilometer


In 2 uur tijd komen we op plekken waar ik zelf nog nooit gewandeld heb, ondanks dat ik drie jaar praktisch naast het Stadspark heb gewoond. Het is een gemêleerd gezelschap. Een moeder met kind, een gezin, een aantal dames alleen. De kinderen banjeren lekker voor de groep uit. In hun handen een Kaardebol en een tak. Als Sanne verstrikt raakt in een grote klit en de plakkerige, stekelige bolletjes overal op haar vest plakken, helpen de kinderen en enkele andere deelnemers haar lachend om ze er weer af te plukken. ‘Paddenstoelalarm,’ roept Sanne ook met enige regelmaat. ‘Let op dat je niet op de paddenstoelen gaat staan.’

Kaardebol tijdens Wildplukwandeling Groningen Stadspark

Wildplukken is voor Sanne een levensstijl

Als kind ging Sanne met haar oma kruiden en bessen zoeken. Ook haar moeder maakte vlierbloesemsiroop en jam van wild geplukt fruit. Met de wildplukwandelingen deelt Sanne op haar beurt haar kennis over eetbare wilde planten. Tijdens de wandeling stopt Sanne regelmatig, wijst op een plant of struik en vertelt over alle bijzonderheden. Zo leren we dat acasiabloesem in mei eetbaar is en dat de rest van de boom giftig is. Soms moet je iets koken voordat je het eet, zoals de lijsterbes. En waar de ene plant makkelijk en snel te bereiden is, is een ander weer heel bewerkelijk, zoals de grote klit. Sommige kruiden en bladeren zijn lekker in salades of om thee van te trekken, zoals kleefkruid en het jonge blad van de lindebloesem. En klein hoefblad werd vroeger gebruikt als tabak. Zevenblad smaakt naar peterselie, groeit ‘overal’ en is makkelijk te verbouwen. Eigenlijk vreemd dat het niet als spinazie verkrijgbaar is. De Hondsdraf heeft een sterke smaak. Ik zeg Imme om er een klein hapje van te nemen, maar ze staat erop om het grootser aan te pakken en stopt het helemaal in haar mond. ‘Mm lekker’. Jaja. ?

Wildplukken wandeltocht Groningen Stadspark

Plantenkennis

We leren ook over planten en kruiden met geneeskrachtige werkingen, waarvan de meest bekende misschien wel weegbree is. Dit kun je kneuzen om als pleister op een wond te doen. Teije is dol op pleisters en doktertje spelen en stelt direct voor om een paar blaadjes mee te nemen. De kinderen vinden het sowieso erg leuk. Ze stellen vragen, tonen enthousiasme en verwondering of leggen zelfs uit wat ze al weten. Teije en een ander jongetje van een jaar of 7 rennen rond, maken bergen van steentjes, slepen met takken en duiken geheime kamertjes van struiken in. Bramen herkennen ze zelf al. Ze vertellen trots dat je de bramen kunt eten. Bij de Springbalsemien doen ze ook enthousiast mee. De zaadjes schieten uit de blaadjes, en dat vindt Teije wel heel grappig.

Dat een van de jongere meisjes in de groep af en toe vertelt wat ze al weet van een plant doordat ze dat leert in hun eigen tuin, vind ik ook heel mooi. Haar moeder heeft dezelfde natuurbijbel als Sanne bij zich en maakt regelmatig notities en zoekt de planten op die we tegenkomen.

Wildplukken Groningen wandeling Stadspark met wildplukster

 

Dichter bij en vertrouwder met de natuur

Ik ben altijd heel voorzichtig met ‘eten uit de natuur’. Je zal er maar naast zitten en iets giftigs eten, of er heeft een hond overheen geplast. Maar daar was ik nu helemaal niet mee bezig. De manier waarop Sanne ons meeneemt in de natuur is prettig en laagdrempeling. Ze heeft een flinke dosis liefde voor de natuur en passie om haar kennis te delen. Wat ik eerder zag als irritant woekerend onkruid, blijkt eetbaar of zelfs krachtig en genezend. Dit is een veel fijnere manier om naar de natuur te kijken.

 Wildplukken Groningen met wildplukster tijdens wildplukwandeltocht

Een paar dagen later loop ik met mijn zoon achter het huis en ziet hij een struik met besjes. ‘Deze ken ik niet, dus dan kan ik het beter niet eten’. Gelukkig. Hij heeft het begrepen.


Wist je dat:

  • Wildplukken valt onder de stroopwet. Officieel mag je dus niet zomaar alles plukken wat je tegenkomt. Maar in Nederland wordt plukken voor eigen gebruik gedoogd.

 

Praktisch:

  • De wildplukwandelingen zijn voor alle leeftijden. Neem je een kinderwagen mee, dan helpen de andere deelnemers je graag om deze af en toe over een boomstam te tillen.


Tips:

  • Sanne organiseert vanaf komend voorjaar wildplukwandelingen voor I Go Groningen in natuurgebied Kardinge en het Stadspark. Houd onze site in de gaten.
  • Boekentips van Sanne:

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Blog op I Go Groningen | Greendreamster - […] blog is geschreven door Sonja Stel en op 20 nov-2018 gepubliceerd op IGoGroningen.nl. Klik hier om dit blog te…

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This