The Rolling Stones: Unzipped in Het Groninger Museum

door | 26 mrt 2021 | Kunst en cultuur, Wat te doen

Home » Wat te doen » Kunst en cultuur » The Rolling Stones: Unzipped in Het Groninger Museum   |  tags:  Groninger Museum, museum

 

Denk je aan Groningen, dan denk je al snel aan het Groninger Museum. Het kleurrijke gebouw, ontworpen door Alessandro Mendini, is onmogelijk te missen als je uit de trein stapt. Door de Coronamaatregelen werd het bezoeken van dit iconische museum helaas uitgesteld. Maar, de ruim 120 medewerkers van het museum -en de technologie van vandaag- hebben gelukkig niet stilgezeten de afgelopen tijd; je kan de tentoonstelling Unzipped namelijk vanaf je bank bekijken!

Unzipped, de tentoonstelling die het verhaal van de wereldberoemde band The Rolling Stones vertelt, is tot en met 18 april 2021 online te bewonderen. Gelukkig maar, want de tentoonstelling was anders maar 4 weken te zien, door de strengere maatregelen. Ik heb op de valreep nog een ronde door de tentoonstelling kunnen maken en wil je graag, door middel van deze blog, klaarstomen voor dit spektakel!

 

The Rolling Stones Unzipped in Groninger Museum

 

Een digitaal museumbezoek, help?!

Dus, een digitale tentoonstelling… hoe kan zoiets goedgaan? Dit is waarschijnlijk de eerste vraag die in je opkomt. Vrees niet, het Groninger Museum weet een museumbezoek om te toveren tot iets indrukwekkends. Met video’s, aanklikbare voorwerpen met achtergrondinformatie en muziek uit het repertoire van The Stones op de achtergrond, is het zeker een unieke ervaring te noemen.

Daarnaast voorziet Andreas Blühm, directeur van het museum, de expositie regelmatig van een praatje bij een specifiek onderwerp en niemand minder dan Mick Jagger himself verwelkomt je bij de tentoonstelling! Op deze manier lijkt het er alsnog op alsof je door de tentoonstelling wordt begeleid en voelt het toch wat gezelliger. Toch een beetje sceptisch? Op de website van het Groninger Museum staat een duidelijke omschrijving van hoe het in zijn werk gaat en wat je kan verwachten.
 
The Rolling Stones Unzipped in Groninger Museum
 

De expositie

Ben jij nou stiekem, net zoals ik, niet zo zeer groot fan van The Rolling Stones? Zelfs dan blijft de expositie leuk! Je kan namelijk op je dode gemak (en zonder drukte om je heen) de zeer professioneel opgezette tentoonstelling bewonderen. Dit geeft je de mogelijkheid om wat langer stil te staan bij de voorwerpen die je aanspreken.

Het heeft daarnaast van alles te bieden. De échte fans kunnen zich in de handen wrijven met posters, foto’s, authentieke instrumenten en het verhaal achter het iconische logo. Ik, en wellicht ook andere kunst- en modeliefhebbers, word daarentegen heel enthousiast van de controversiële albumhoezen, die ook in de tentoonstelling zijn opgenomen, en de ruimte gevuld met de prachtige outfits die de leden van The Rolling Stones toentertijd droegen. Met Unzipped krijg je ook de kans om een stap in het verleden te zetten. Zo zijn de flat en de muziekstudio waar The Stones een tijd verbleven gereconstrueerd.
 

Bonus

Naast de mogelijkheid om binnen 48 uur zo vaak als je maar wil de The Rolling Stones: Unzipped te bekijken, biedt het Groninger Museum ook andere leuke dingen aan om te bekijken/doen rondom deze tentoonstelling. Zo is er nog een foto expositie van Andy Zuidema, een bekende Groningse fotograaf die in ruim tien jaar heeft samengewerkt met vele bekende artiesten. Coldplay, P!nk en Queen stonden, naast The Stones, bijvoorbeeld allemaal voor zijn lens.
 

Do-it-yourself

Bij Unzipped blijft het niet alleen bij een rondje door de expositie lopen: de verschillende doe-opdrachten voor jong en oud, die inhaken op Unzipped, maken het extra interessant! Je kan bijvoorbeeld het iconische logo van de band verwerken in je favoriete dier door middel van een werkblad, paspoppen op papier voorzien van een Stones-waardige outfit en een platenhoes helemaal zelf ontwerpen als je de tentoonstelling bekeken hebt!
 

Vervolg?

Zelfs na 18 april is het nog niet voorbij. 19 april wordt namelijk een winnaar van een gesigneerde catalogus of print van Ronnie Wood uit de bezoekers geselecteerd. De details zijn hier te vinden. Ga je toch liever fysiek naar deze expositie, zodra het weer allemaal kan? De expositie The Rolling Stones: Unzipped komt in 2023 waarschijnlijk terug naar het Groninger Museum!
 
Tips:
Lees ook onze andere blogs over het Groninger Museum.
 
Ga jij de tentoonstelling nog snel bekijken voor 18 april? Of wacht je liever geduldig af? Laat het me weten in de reacties!

 

De foto bovenaan deze pagina is gemaakt door Bas Meelker.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This