5 redenen om zéker met je kind naar het Groninger Museum te gaan

door | 28 jan 2020 | Kunst en cultuur, Wat te doen

Home » Wat te doen » Kunst en cultuur » 5 redenen om zéker met je kind naar het Groninger Museum te gaan   |  tags:  Groninger Museum, kindvriendelijk, museum

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/riekje-eschendaal/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Nee, het is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt om op een regenachtige woensdagochtend heen te gaan met een peuter. Maar jongens, het is zo leuk! Samen met mijn dochter van drie ging ik op ontdekkingstocht in het Groninger Museum.

Wij kwamen speciaal voor ‘Presence’. Een interactieve tentoonstelling van Daan Roosegaarde. Een pionier van het landschap van de toekomst. Roosegaarde is onder andere bekend van Icoon Afsluitdijk. Hieronder een lijst met redenen waarom het juist met kinderen zo leuk is om het museum te bezoeken en in het bijzonder deze tentoonstelling.
 

1. Ongekend enthousiasme

Bij binnenkomst ontvangt het personeel ons meteen erg hartelijk. Mijn dochter krijgt bij de kassa haar eigen entreebewijs voor het museum en geeft het vol trots af bij de ingang. Ze laat een welgemeend ‘oooo!’ horen terwijl we nog geen kunst hebben gezien. Alleen de kleurrijke mozaïek tegeltjes in de ontvangsthal maken al indruk.
 

2. Aanraken mag, of nee, moet!

Dat is precies waar deze tentoonstelling om vraagt. Het daagt, in tegenstelling tot veel tentoonstellingen, uit tot fysieke interactie. Bij de entree komen we in een donkere ruimte terecht. Dat is wennen, toch maar even mama’s hand vasthouden. Al snel komt er een medewerker van het museum naar ons toe om uit te leggen dat het licht in deze ruimte een scan van ons maakt en dat we vooral zelf mogen ontdekken en uitproberen. Dat doen we. Liggend, staand tegen de muur, overal zien we silhouetten van onszelf terug. De interactie tussen ons en het kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen is hier onmisbaar.
 
Groninger Museum, leuk museum in Groningen voor een dagje uit met kind - Daan Roosegaarde’s ‘Presence’
 

3. Fantasie

‘Presence’ is een 800 m2 groot levend lab. De ruimtes bestaan uit verschillende sferen waardoor je allerlei perspectiefwisselingen ondergaat. Van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. De ene zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, dat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig. In de andere zaal tekent mijn peuter met futuristische bollen lijnen op de vloer en speelt in haar eigen fantasiewereld met de lichtgevende piepschuimbolletjes. Het valt mij op dat mijn dochter veel spontaner met de omgeving omgaat dan ik als volwassene. Ze reageert vanuit haar intuïtie en dat is geloof ik precies wat de kunstenaar, Daan Roosegaarde, voor ogen had bij deze tentoonstelling.
 
Groninger Museum, leuk museum in Groningen voor een dagje uit met kind - Daan Roosegaarde’s ‘Presence’

 

4. Overzichtelijk

De tentoonstelling is voor de peuter prima te overzien en dat is fijn. Er was hierna zelfs nog energie en zin over om een klein rondje door de rest van het museum te lopen. In het midden van het museum is een lange gang die de twee delen van het gebouw met elkaar verbindt. Een lange rij met ramen zorgt ervoor dat je al starend naar het water heerlijk kunt wegdromen.

Ter afsluiting wat drinken met wat lekkers erbij in het aangrenzende MendiniRestaurant. Bij mijn vraag wat mijn dochter van haar eerste bezoek aan het Groninger Museum vond, krijg ik een enthousiast ‘leuk!’ te horen. Ze vraagt of we snel weer een keer terugkomen. Wanneer de thee op is, trekken we onze jassen aan, capuchon op, om vervolgens in de regen huiswaarts te gaan.
 

5. Kindvriendelijk

Het Groninger Museum heeft een speciaal gedeelte voor kinderen. Grote kasten waar veel te zien en ontdekken is en zelfs een heus atelier. Er kan naar hartenlust gepuzzeld en geknutseld worden. Tijdens vakanties organiseert het museum vaak speciale activiteiten voor kinderen.
 
Praktisch:
– ’Presence’ was te zien in het Groninger museum t/m 12 januari ’20. Op dit moment kun je naar de tentoonstelling ‘Mondo Mendini’, van de architect van het Groninger Museum: Alessandro Mendini (t/m 5 mei 2020).
– Openingstijden Groninger Museum: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur en tijdens schoolvakanties vaak ook op maandag geopend
– Tickets: kinderen t/m 18 jaar gratis, volwassenen €15,-
 
Tips:
Lees ook onze andere blogs over het Groninger Museum.
 
Ga jij wel eens met je kind naar het Groninger Museum? Laat het mij hieronder weten in een reactie.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This