Ogen tekort bij Chihuly in het Groninger Museum

door | 22 mrt 2019 | Kunst en cultuur, Wat te doen

Home » Wat te doen » Kunst en cultuur » Ogen tekort bij Chihuly in het Groninger Museum   |  tags:  Groninger Museum, museum

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/maya-van-der-schuit/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Het blijft een bijzonder pand, zelfs als je het een paar keer per week ziet. Het Groninger Museum is een eyecatcher in Stad. De laatste keer dat ik het museum bezocht was in mijn middelbareschooltijd, een jaar of vijftien geleden. Ik kan me er weinig van herinneren. Inmiddels woon ik zo’n tien jaar in Groningen en in al die tijd bracht ik nooit een bezoek aan het grootste museum van de stad. Een schande, want er is zoveel moois te zien. Zoals de glaskunst van Dale Chihuly.
 
Het is een regenachtige zondagmiddag. Samen met mijn vriend Martin loop ik onder een paraplu naar het Groninger Museum. We zijn op weg naar de Chihuly-tentoonstelling. Op Instagram heb ik al veel indrukwekkende foto’s voorbij zien komen. Ik sluit niet uit dat ik vanmiddag ook een paar plaatjes ga schieten.
 

Goed geregeld

Als we het museum binnenkomen, worden we vriendelijk begroet door een gastheer en gastvrouw. Hebben we al kaartjes? Ja. We mogen direct via de ronde trap naar beneden. Daar is een bewaakte garderobe. Gratis. De dame achter de balie neemt niet alleen onze jassen aan. Ze plakt zelfs een nummertje op de paraplu. Naast een garderobe zijn er kluisjes voor je waardevolle spullen en kleine kluisjes waarin je je telefoon kunt opladen. Goed geregeld!
 
Groninger Museum Groningen - Chihuly: glas collectie en tentoonstelling
 

Pas op, breekbaar!

Voor de werken zijn dunne lijnen gespannen. Die moeten de kunstwerken beschermen tegen grijpgrage handen. Alles is van glas, en dus breekbaar. Martin en ik vragen ons hardop af: hoe kan het dat alles hier zo ongeschonden staat en hangt? Een medewerker van het museum weet ons te vertellen dat het team van Chihuly de tentoonstelling zorgvuldig heeft geïnstalleerd, daar heeft het ervaring mee.
 
Groninger Museum Groningen - Chihuly: glas collectie en tentoonstelling
 

Magnetronkunst

De werken van Chihuly zijn prachtig. Van grote bollen met een gouden gloed erover tot vrolijke bloemen die aan de muur zijn bevestigd. Hoogtepunt van de tentoonstelling is zonder twijfel Mille Fiori. Een tuin vol glassculpturen, die bloeien als bloemen. Als we langs oranje schalen lopen, hoor ik iemand zeggen: ‘Ja, zo zien mijn bakjes er ook uit als ze net uit de magnetron komen.’ Die Chihuly maakt dus geen glaskunst, maar magnetronkunst 😉
 
Groninger Museum Groningen - Chihuly: glas collectie en tentoonstelling
 

Grrrom

Je kaartje voor Chihuly biedt trouwens toegang tot meerdere tentoonstellingen. Toen ik er was in begin maart kon ik ook Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje bekijken. Als je Chihuly bezoekt, loop je eigenlijk vanzelf langs de werken van deze expositie: schilderijen, tekeningen, sculpturen en installaties over dieren. Tof om te zien!
 
Indrukwekkend, kleurrijk, prachtig, fotogeniek. Chihuly is een tentoonstelling waarbij je ogen tekort komt. En één ding is zeker: mijn volgende bezoek aan het Groninger Museum laat niet weer vijftien jaar op zich wachten.
 
Groninger Museum Groningen - Chihuly: glas collectie en tentoonstelling
 

Win kaarten

I Go Groningen mag drie keer twee kaarten weggeven voor Chihuly. Kans maken? Houd de I Go Groningen-Facebookpagina in de gaten voor de winactie.
 
Praktisch:

  • Je vindt het Groninger Museum op Museumeiland 1, tegenover het hoofdstation
  • Het Groninger Museum is geopend op dinsdag t/m zondag, van 10.00 tot 17.00 uur
  • De entree voor het museum bedraagt 18 euro, voor sommige exposities (zoals Chihuly) geldt een toeslag
  • De tentoonstelling Chihuly is nog t/m 5 mei 2019 te zien
  • Meer informatie vind je op de website van het Groninger Museum

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This