Surf’s sup! Suppen Bij de Sluis in Groningen

door | 30 jul 2018 | Actief, Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Actief » Surf’s sup! Suppen Bij de Sluis in Groningen   |  tags:  ijs, varen, zomer

 

Suppen Groningen

Stand up paddleboarden (suppen) in Groningen-stad. Kan gewoon. Vanaf het sluisje bij de Westerhaven sup je door de Groningse grachten langs de woonboten en terrassen. Even aanleggen voor een drankje bij een van de terrassen? #Kanook.

Reserveer nu jouw sup-arrangement (met koffie en ijs) in de webshop

Je bent ‘n coole knakker als je het rondje grachten binnen 3 kwartier aflegt, zoals eigenaar Hans van Bij de Sluis dat kan. Maar goed, een uitdaging kan nooit kwaad. Dus stap ik – eerst nog wat wankel – voor het eerst in mijn leven op een supboard. ‘Ze zijn heel stabiel,’ stelt Hans me gerust. ‘Maak gewoon lekker een rondje, ik zie jullie wel weer verschijnen. Het gebeurt bijna nooit dat iemand in het water valt.’

Nat pak

Twee minuten later ben niet ik degene die in het water ligt, maar mijn vriend Arnoud. ‘Ik verplaatste mijn voet,’ proest hij vanuit het water. Ik lig ondertussen helemaal dubbel. Figuurlijk dan, want met knikkende knietjes van het lachen probeer ik mijn evenwicht te bewaren. ‘Hebben we dat ook weer gehad,’ lacht hij. Een paar seconden later staat hij weer op z’n board. Poging twee.

suppen groninger museum groningen

Het duurt even voordat we onze balans vinden op de plank, maar vanaf dat moment peddelen we in een lekker tempo door. Voor het Centraal Station hebben we straffe tegenwind, dus dat mondt uit in een wedstrijd. Wie is sneller bij de Museumbrug? Daar liggen we even stil om de kunst aan de onderzijde te bewonderen. Tip: ook een brug verder vind je kunst aan de onderzijde.

Groningen vanaf het water gezien

‘Is het leuk?’ roept een meisje van een jaar of tien vanaf de kade. Ze fietst een stukje met ons op. ‘Zo ziet het er wel uit!’ Ze heeft helemaal gelijk. Het is heerlijk om zo door de grachten te peddelen. En ook nog eens heel anders dan wanneer je met een kano of sloepje bent. Ik ben er nog niet zo achter of dat is omdat je nu zelf actief bezig bent, of omdat je hoger staat en daardoor meer ziet van het oude en nieuwe Groningen. Je komt langs het Centraal Station, het moderne Groninger Museum en kijkt uit op de royale achtertuinen van de herenhuizen langs de parallel lopende singels. Vanaf de kleurrijke Oosterhaven (geen tegenwind meer, thank god ?) drijven we langs het Pannenkoekenschip en het indrukwekkende terras van De Toeter, dat op een schip is gebouwd. We zien de Stadsschouwburg en belanden in de Noorderhaven met de tientallen indrukwekkende woonboten. En peddelen door de A – misschien wel het meest fotogenieke stukje binnenstad van Groningen – weer terug naar de Westerhaven.

suppen grachten groningen

suppen stad Groningen

Supper sfeertje

Genoeg te zien dus, zelfs voor doorgewinterde stadjers als Arnoud en ik. Wat het uitje ook nog eens heel leuk maakt, is dat iedereen die op het water is – kano’s, sloepen, woonboten – ontzettend vrolijk en relaxt is. Iedereen groet elkaar, zwaait. De sfeer is supper, grappen we. Ook leuk is het als je onder de lage bruggen passeert. Eerst gaan we heel acrobatisch op onze knieën (ok, ik stortte de eerste keer niet zo gracieus neer op de plank). Later dagen we elkaar uit om er al squattend onderdoor te gaan.

Vanaf de terrasjes wordt nieuwsgierig toegekeken naar de suppers. Er zijn veel plekken om even aan te leggen. Bij het terras van De Sigaar aan de Hooge der A wordt het wel heel verleidelijk… We zijn inmiddels wel toe aan een verfrissend drankje. Er zijn vast mensen die hier wel eens aanleggen. Dat is namelijk wel heel makkelijk gemaakt met een stenen trap naar boven. Maar helaas voor ons is er geen tafeltje vrij. Maakt niet uit, dan vervolgen wij onze missie om een respectabele tijd neer te zetten.

IJssalon Bij de Sluis

ijssalon Bij De Sluis - suppen

Finish

‘Jullie zijn wel toe aan een ijsje, denk ik.’ Hans, je bent een held. Daar zijn we zeker aan toe. Een paar minuten later zitten we buiten op het bankje met een verkoelend ijsje (mijn tip: yoghurt-sinaasappel en citroen, lekker fris). Dat smaakt goed. Hans komt er ook nog even bij zitten. Hij is zelf fervent golfsurfer en reist in de wintermaanden waarin de ijssalon gesloten is, naar surfplekken in Indonesië en Australië. Sinds twee jaar heeft hij de ijssalon, een knus en gezellig ingericht hoekhuisje bij de sluis. Zijn idee om daar ook een vijftal sup-boards bij te verhuren, is een schot in de roos. ‘Mensen van 16 tot 55 en alles daartussenin huren ze. Net als jullie vinden ze het leuk om eens wat nieuws te proberen.’

Conclusie

Suppen door de grachten van Groningen is ontzettend leuk. Uitroepteken! Je bent actief bezig, ziet de stad vanuit een ander oogpunt en je wordt er zó vrolijk van. Ik kan me voorstellen dat je dit als vriendengroep plant, maar ook als date is dit ontzettend leuk.

De enthousiaste eigenaar Hans geeft vooraf een goede instructie en helpt je de plank op. En nee, het is inderdaad niet heel ingewikkeld. Het is een kwestie van je benen stevig neerplanten, iets door je knieën en jezelf even de tijd gunnen om zeebenen te ontwikkelen. We hebben er al met al een uur en een kwartier over gedaan om rond te komen. Inclusief een paar stukjes dobberen en genieten van het uitzicht.

Reserveer nu jouw sup-arrangement (met koffie en ijs) in de webshop

supboard huren groningen

Wat denk je, is suppen iets voor jou?

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This