Scheuveln. De favoriete winteractiviteit in Groningen.

door | 2 mrt 2018 | Actief, Wat te doen

Home » Wat te doen » Actief » Scheuveln. De favoriete winteractiviteit in Groningen.   |  tags:  natuurijs, schaatsen, winter

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/kirsten-sikkema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Het vriest dat het kraakt in Nederland. Grote delen van de grachten, kanalen en meren zijn bevroren. Dat kan maar een ding betekenen: heel Noord-Nederland haalt de ijzers weer uit het vet.

‘Natuurlijk heb ik vrij gevraagd!’ Vriendin Nienke kijkt me lachend aan. Ook haar vriend heeft eerder al een dag vrij genomen om te kunnen schaatsen. Kan allemaal. Schaatskoorts wordt behoorlijk serieus genomen in Groningen.

We staan aan de rand van het Paterswoldsemeer en kijken naar de tientallen (honderden?) mensen die over het ijs schaatsen (‘scheuveln’). Ook ik heb de schaatsen weer opgediept uit de rommelkast. De laatste keer schaatsen is voor mij toch alweer vijf jaar geleden. Toen kon je een grote ronde rijden, vanaf loungebar Kaap Hoorn over de Hoornseplas, naar het Paterswoldsemeer en in een grote cirkel weer terug. 4,5 kilometer was dat.

 

Nu gaan we schaatsen tussen de eilandjes in het Paterswoldsemeer

Dit jaar is het ijs namelijk niet overal dicht. Daarom zijn we naar de Meerweg in Haren gegaan, een gezellig startpunt voor de tocht. Hier heb je verschillende restaurants – echt de moeite om een keertje te borrelen, lunchen of dineren aan het water. In de zomer kun je er ook heerlijk zwemmen en zeilen. Maar goed, de zomer is vandaag nog ver weg en het is ijskoud.

We wringen ons in de schaatsen en strompelen het ijs op. Altijd weer even wennen. Zo’n 50 meter verderop start de geïmproviseerde route die voor Paviljoen de Paalkoepel en restaurant De Rietschans gaat, richting een aantal eilandjes verder op het meer en vervolgens in een grote boog weer terug cirkelt voor De Dame, naar de Twee Provinciën.

 

Een bontgekleurde stoet van schaatsers komt voorbij

‘Wat wonen we toch op een heerlijke plek,’ verzuchten we beide. Het ijs is mooi en helder, het zonnetje schijnt, iedereen is vrolijk en het uitzicht vanaf het midden van het meer is fantastisch. Na een wat wankel eerste rondje hebben we de slag al snel wat meer te pakken. Ik kijk met bewondering naar de mannen en vrouwen die als volleerde pro’s over het ijs vliegen, met lange, krachtige slagen. En met een glimlach naar de kinderen die op dubbele ijzers of achter een stoeltje leren schaatsen.

 

Zo zijn we allemaal begonnen

De wind waait ondertussen flink. Midden op het meer is het ijs prachtig glad en met de wind in de rug glijden we relaxed vooruit. Het is bijzonder om de stad eens vanuit dit perspectief te zien, maar ook om te realiseren dat vlak bij de stad Groningen, zoveel natuur is.

 

Brrrrrr?

De wind is snijdend koud, maar het voordeel van schaatsen is dat je het er lekker warm van krijgt. En na zoveel inspanning is een beloning in de vorm van een warme chocolademelk en een koek natuurlijk wel op z’n plek. Vanaf een steiger kijken we naar drie ijshockeyers die behendig een puck heen en weer spelen. ‘Morgen weer?’ vraag ik Nienke. Ja. Morgen weer. Nu het nog kan, pakken we die kans.

 

Praktisch:
• De Hoornse Plas loopt van Groningen over in het Paterswoldsemeer. Je kan in Groningen, maar ook in Haren het water/ijs op.
• Er zijn meerdere restaurants en horecagelegenheden rondom het meer.

Tips:
• Fiets of skeeler in de zomer ook eens rondom het meer. Prachtig!
• Ligt er geen natuurijs? Sportcentrum Kardinge heeft een kunstijsbaan en een ijshockeyhal.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This