Het Martini Hotel – Groningser dan dit kan niet

door | 7 mei 2021 | Hotel, Overnachten

Home » Overnachten » Hotel » Het Martini Hotel – Groningser dan dit kan niet   |  tags:  centrum

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Een nachtje weg in eigen stad, ik had het vóór Corona niet kunnen bedenken. Maar in tijden van (semi-)lockdown is het dé uitkomst om even weg van huis te zijn én om toch een soort van uit eten te gaan. Als liefhebber van Groningen kies ik een authentiek Gronings hotel in het centrum met uitzicht op de Martinitoren.

Mijn vriendin reageert blij verrast als ik haar spontaan meeneem naar het Martini Hotel. De hotelovernachting met late check out biedt ons de luxe om ook nog eens uit te slapen en rustig aan doen.
 

Gastvrij en vriendelijk personeel

Ik rijd zelden met de auto midden in het centrum van Groningen: het begin van de ervaring als toerist! Ik parkeer strak voor het hotel op het Gedempte Zuiderdiep. Eerst maar eem’ inchecken. De entreedeuren bovenaan de traptredes brengen ons in een sfeervolle gang. We passeren het met bruine meubelen gezellig ingerichte Grand Café met nostalgische schilderijtjes aan de muren en komen uit bij de receptie. Daar wacht ons de vriendelijke receptioniste. Ze heet ons welkom en weet in de reservering terug te lezen dat één van ons een glutenvrij dieet heeft, daarom neemt ze ons meteen even mee in de mogelijkheden op menukaart. Ze wijst ons de parkeerplaats achter het hotel en na het parkeren gaan we verheugd op zoek naar onze kamer.
 
Martini Hotel Groningen centrum- foto van Facebook
 

Karakteristieke kenmerken van een rijke historie

Terwijl ik Esther in de glazen lift naar boven zie gaan, begin ik aan mijn tocht op de marmeren trap ernaast. Met mijn zware tas blijkt het een flinke workout, maar tegelijkertijd ook een heuse sightseeing en een trip naar het verleden. Historische bordjes met kamernummers en prachtige taferelen in de glas in lood ramen van de trappengang. Het tapijt in de gangen en de panelen langs de muren, de historische Groningse schilderijtjes en een oud zithoekje ademen pure nostalgie.
 
Martini Hotel Groningen centrum- bijzonder overnachten
 
Martini Hotel Groningen centrum- bijzonder overnachten
 
Martini Hotel Groningen centrum- bijzonder overnachten
 

Kon minder mien jong

Deze bovenste verdieping is zichtbaar later opgebouwd. De Martinitoren in het nieuwe glas en lood laat me glimlachend op ‘mijn etage’ aankomen. In de hotelkamer vinden we alles wat we nodig hebben. Een groot bed met comfortabele matrassen, een bureautje met daarboven een tv (die wij zelf niet gebruiken) en een badkamer (soort cabine idee) met douche, wc en wastafel. Een lekker shampootje en zeepje liggen op ons te wachten. Omdat het restaurant gesloten is, is een tafeltje voor twee op de kamer geplaatst. Verder is er geen extra luxe, maar het is precies wat we nodig hebben. Past wel bij de Groningse nuchterheid. Doe maar gewoon. Kon minder. Wat voor ons belangrijk is, is dat het netjes en schoon is.
 
Martini Hotel Groningen centrum- bijzonder overnachten
 

Martinitoren view

Het mooiste van alles is toch zeker wel het uitzicht. Zowel de Aa-kerk als de Martinitoren staan te pronken in ons uitzicht op Stad. Als we lekker zitten te eten kijken we uit op Stad, maar ook als we bijna onze ogen willen sluiten, werpen we nog een laatste blik op onze mooie Martinitoren.
 
Martini Hotel Groningen centrum- bijzonder overnachten met uitzicht op Martinitoren
 
We kunnen voor ons gevoel uren naar buiten staren, verhalen bedenkend bij wat de mensen daar in de Oosterstraat van plan zijn en we bestuderen welke gebouwen we allemaal vanaf dit punt kunnen spotten. Zien we daar het imposante Forum tussen de bomen door? Mooi man.
 
Martini Hotel Groningen centrum- bijzonder overnachten
 

Nostalgisch en private dining

Het driegangen diner kiezen we van de kaart van WEEVA (Woon- En Eethuis Voor Allen). Als je echt kennis wilt maken met Groningen is dit jouw menukaart. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Groninger mosterdsoep, bloedworst of poffert. Ik durf te stellen dat er niet veel restaurants in Groningen zijn met deze variatie aan authentieke Groningse lekkernijen.
We bestuderen de menukaart in het restaurant en de vitrine met het lekkers terwijl de ober druk is met de tijdelijke take-away service.
 
Martini Hotel Groningen centrum- foto van Facebook
 
Niet alleen het interieur en de inrichting dateren nog uit 1871, ook het servies waarin de aardappeltjes en salade worden geserveerd ademen nostalgie. De garnalencocktail (Esther een salade caprese), de slibtongetjes met side dishes in authentieke tinnen bakjes en de cheesecake (Esther een Crème brûlée) nemen we gestapeld op dienbladen zelf mee naar boven. Workout nummer twee 😉 . Een Affligem trippel biertje en het likeurtje 43 passen er ook nog wel tussen, gelukkig.
Met uitzicht op de torens genieten we in alle rust en privacy van ons diner voor twee. Zo zie je maar weer dat Corona ook nieuwe bijzondere ervaringen biedt en mogelijkheden creëert.
 
Martini Hotel Groningen centrum- bijzonder overnachten
 

Wakker worden met een prachtig uitzicht

We worden wakker met vanuit ons bed zicht op een blauwe lucht boven de Martinoren. Met dit geweldige uitzicht op onze stad genieten we van het uitgebreide ontbijtbuffet dat tot 11 uur klaar staat in het Grand Café.
 
Martini Hotel Groningen centrum- bijzonder overnachten
 
De scrumbled eggs met bacon, zoete broodjes, yoghurt met fruit en een verse jus gaan er prima in. En er is nog genoeg tijd om nog een extra keer heen en weer te lopen voor een tweede croissantje en een goede kop kovvie op de hotelkamer.
 
Martini Hotel Groningen centrum- bijzonder overnachten
 

Groningser kan het niet

Het hotel ligt midden in het centrum en is daarom ideaal als uitgangspunt voor een verkennende stadswandeling, museumbezoek of dagje winkelen. Wanneer het weer kan, natuurlijk. Samen met de Groningse authentieke elementen maakt een verblijf in dit hotel dat je het echte Groningen ervaart.

 

Praktisch:
– Het Martini Hotel is een driesterren hotel in het centrum
– Parkeren achter het hotel kost €15  per nacht
– Adres: Gedempte Zuiderdiep 8
– Reserveren? Hier vind je vast een toffe hoteldeal.

 
Tips:
Meer hoteltips in Groningen vind je hier.

Deel jouw ervaring bij het Martini Hotel hieronder, vind ik leuk!

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This