Typisch Gronings: kniepertjes, rolletjes en spekdikken

door | 31 dec 2018 | Over Groningen, Typisch Groningen

Home » Over Groningen » Typisch Groningen » Typisch Gronings: kniepertjes, rolletjes en spekdikken   |  tags:  snack, traditie

 

Kirsten

In heel wat Groningse keukens staat het wafelijzer aan rond oud en nieuw. De jaarwisseling wordt hier traditiegetrouw gevierd met kniepertjes en spekdikken. 

Eh, wát zeg je? Het kniepertje is een zoete, iets steviger en niet-opgerolde variant van het nieuwjaarsrolletje. We eten de platte wafels op 31 december – het afgelopen jaar is dan helemaal uitgerold. En op 1 januari eten we de rolletjes, want dat jaar moet zich nog ontvouwen. Leuk toch?

kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes

 

Groningse kniepertjes

Kniepertjes zijn echt Gronings. In sommige familierecepten wordt wel eens wat extra’s toegevoegd: anijs, kaneel of een scheutje sterke drank. Het beslag giet je op het kleine kniepertjesijzer. Even wachten tot het kniepertje iets bruin kleurt en voilà, je kniepertje is klaar.

 

Spekdikken (of spekkendikken)

Spekdikken leerde ik pas in mijn tienerjaren kennen, deze lekkernij is niet in de gehele provincie Groningen een traditie. De grootste kans om spekdikken te proeven heb je in het grensgebied met Duitsland en Drenthe. Deze dikke pannekoekjes maak je met hetzelfde kniepertjesijzer, maar dan met steviger ingrediënten (roggemeel, eieren, stroop). Een stukje spek en drie stukjes droge worst maken de spekdikken af. Ze vormen een goede bodem voor een knallende oudjaarsnacht. 😉

Spekdikken of spekkendikken

Met welke lekkernij luid jij het nieuwe jaar in?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

MISTY PATHUIS

EMMA POSTHUMUS

ALBERTHA BLOEMHOFF

DANA COERTS

JOUKJE VAN HEUKELEM

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This