Vegan high tea bij ‘t Feithhuis in Groningen

door | 1 okt 2018 | Eten en drinken, Koffie en thee

Home » Eten en drinken » Koffie en thee » Vegan high tea bij ‘t Feithhuis in Groningen   |  tags:  brownie, high tea, vegan

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/kirsten-sikkema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

‘Is de high tea helemaal, 100% vegan?’ checken we nog een keer voor de zekerheid. Jazeker, luidt het antwoord, bij ’t Feithhuis is dat geen probleem. Dus nemen we de proef op de som bij dit luxe stadscafé-restaurant achter de Grote Markt. En komen we erachter dat watermeloen en olijven eigenlijk best prima samengaan.

Ik zeg we, want het hele team van I Go Groningen is uitgenodigd. Allemaal liefhebbers van het goede leven. Een vegan, een vegetariër en vier andere fijnproevers waaronder Thomas die zich wel zorgen maakt over zijn reputatie. ‘Zit ik daar tussen 5 vrouwen met allemaal minihapjes en porseleinen theekopjes.’ Kop op Thomas, jij kan dit! Dana is de enige échte veganist in dit gezelschap. De rest is eigenlijk vooral nieuwsgierig. Want hoe maak je een vegan high tea spannend? Zijn de smaken niet snel te flets en de combinaties saai?

Pronkkamer

’t Feithhuis is een indrukwekkend mooi, historisch pand, zowel van buiten als van binnen. Via de statige stenen trap aan de voorzijde loop je door een glazen deur het pand binnen. Hoge plafonds, rijk gedecoreerde, gouden plafondlijsten en chique diepe kleuren op de muren. ‘Deze locatie kent een lange geschiedenis,’ vertelt gastheer en eigenaar Keimpe Postema ons aan tafel. ‘Rond 1325 kwam hier een huis gebouwd voor de priester van de Martinikerk. Door de eeuwen heen is het vaak verbouwd. Van een pastorie naar een herenhuis in late Lodewijk XIV-stijl, later uitgebreid met twee koetshuizen aan weerszijden. Het huidige pand dateert uit het begin van de 18e eeuw.’

Hete thee

De bediening is vlot en plaatst behendig de bordjes in de houten Martinitoren op tafel. Zo ontstaat een drielaagse etagère met de vegan hapjes. Terwijl ik kijk naar het rondje parelcouscous op de eerste laag, realiseer ik mij dat veel van de ‘vanzelfsprekende’ ingrediënten van een gewone high tea ontzettend niet-vegan zijn. Vandaag geen sandwich gerookte zalm, scone met clotted cream, gebakjes gemaakt met room en eieren en … heerlijke melkchocolade. Oh my god. dat mag toch niet ontbreken?! Dana lacht als ik mijn horrorgedachten deel. ‘Je weet inmiddels toch wel dat ik ook graag gebakjes eet? Er zijn genoeg manieren om die veganistisch te bereiden. Ik denk dat je versteld staat van wat er allemaal mogelijk is.’

Vegan high tea Groningen bij ´t Feithuis

Toch chocolade

Ik haal opgelucht adem. Op het bovenste bord ontdek ik zoetigheid. Een chocoladebrownie met bramen, een cakeje met framboos en een soepje van rode vruchten. Naast mij kijkt ook Maya al verlekkerd naar het bord. ‘Ik ga sowieso genoeg ruimte bewaren voor de brownie.’ Ik dacht het, Maya zei het. ? Ondertussen schenk ik nog een kop thee in. Ook dat is goed geregeld: er zijn vijf soorten thee in afgesloten theeblikken, van groene thee en donkere ceylon tot een witte champagne cassis-thee.

Vegan High Tea bij t Feithuis Groningen

Watermeloen en olijven?

Terwijl Sonja de ongeschreven regels breekt en gewoon middenin de high tea start (knipoog: ‘Ik heb gewoon zin in een sandwich’), pak ik een kopje van het onderste bord met daarin een fris ogende salade met … olijf en watermeloen? Zie ik dat goed? Op mijn hoede pak ik een lepeltje om te proeven. Ik spiek even om me heen, maar zie Misty al genieten dus ik wil niet achterblijven.

Vegan high tea Groningen - veganistisch eten Groningen

Verrassend

De salade blijkt een goede start. Lekker fris en met bijzondere smaakcombinaties. Datzelfde geldt voor de rest van de high tea. Een ‘tartaar’ van tomaat, tuinboon, paarse bloemkool en frisse kruiden. De parelcouscous. Drie sandwichvarianten met onder andere humus, avocado en tomaten en komkommer. Het smaakt allemaal heerlijk en – ook erg belangrijk – ik vind het echt goede gerechten waaraan je ziet dat de kok er moeite voor heeft gedaan om zijn gasten te verrassen.

Ook voor niet-vegans een zeer smakelijke high tea

‘Wat een leuke plek om te genieten van een high tea,’ vindt Dana. ‘Ik raad het zeker aan als authentieke, leuke locatie voor een high tea met echt goede vegan opties.’ We zijn het roerend met elkaar eens. It was a jolly good high tea.

 Praktisch:

  • Het Feithhuis bevindt zich naast de Martinikerk, aan Martinikerkhof 10.
  • Reserveer vooraf je high tea via 050 313 5335 of restaurant-feithhuis.nl
  • Als je eetwensen doorgeeft, houdt de kok daar rekening mee

Tips:

  • Kijk om je heen en geniet van het prachtige interieur
  • Op zonnige dagen kun je heerlijk zitten in de terrastuin
  • Direct rechts is een heerlijke lounge met leren stoelen, links is het stadscafé waar je gezellig kunt borrelen

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This