Koningsdag Groningen 2024: programmatips

door | 5 apr 2024 | Evenementen, Kunst en cultuur, Muziek

Home » Evenementen » Koningsdag Groningen 2024: programmatips   |  tags:  festival, gratis, lijstjes, markt, muziek, traditie

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/karen-jansen/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Koningsdag is elk jaar weer een feest voor mij. Vanaf het moment dat ik in Groningen woon, ben ik met Koningsdag – en vaak ook de Koningsnacht ervoor –  in de stad te vinden; gehuld in oranje kleding uiteraard. En er is echt voor elk wat wils!

 

Vrijmarkten

Als je het leuk vindt om te struinen over de vrijmarkt en je niet te brak bent van de nacht ervoor, kun je overdag op verschillende plekken in de stad terecht om leuke tweedehands spulletjes te scoren:

  • Singels: bij de Ubbo Emmiussingel, Praediniussingel, Ganzevoortsingel en Coehoornsingel wordt alles op kleedjes gepresenteerd. Van 9:00 tot 17:00 uur.
  • Westerhaven: deze vrijmarkt is speciaal voor kinderen. Met muziek en eetkramen. Van 10:00 tot 17:00 uur.
  • In diverse wijken worden tevens vrijmarkten georganiseerd: o.a. in de Korrewegwijk, Helpman, Vinkhuizen, Hoornsemeer, de Buitenhof, Lewenborg en Hoogkerk.
  • Zwanestraat: hier is het altijd gezellig vertoeven met kraampjes van de winkels uit de straat tijdens de braderie.

 

Muziek

Als je van muziek houdt en je wilt graag dansen, zingen, uit je dak gaan of gewoon relaxen & luisteren dan zijn er diverse plekken in de stad waar je goed terecht kunt:

 

Kingsland festival

Sinds een paar jaar is er in het Stadspark het festival ‘Kingsland’. Hier mag je van 13:00 tot 00:00 uur vanaf 18 jaar de hele dag helemaal uit je dak gaan op heerlijke tunes van bekende namen zoals Antoon, local Kraantje Pappie, Davina Michelle, Snelle en Kris Kross Amsterdam. Ik ben hier al een paar keer naar toe geweest en als je van dance muziek houdt, moet je hier zeker naar toe gaan! Het volledige programma en de line up. 

Koningsdag Groningen: Kingsland
 

Mainstage Vismarkt

Waar is het feestje? Op de Vismarkt treden van 11:15 tot  22:30 uur op het hoofdpodium diverse artiesten en DJ’s op. Voor de kinderen is er van 11:15 tot 13:15 uur een kinderdisco met een dance battle. Pjotr treedt op om 15:30 uur en het optreden van Tik Tok Tammo met zijn band is om 18:30 uur. Hele Vismarkt programma.

Tijdens Koningsnacht kun je van 20:15 tot 2:00 uur feestelijk voorproeven van Koningsdag. Met optredens van Starfish, Kevin Paré en de opzwepende Abba Experience belooft het een avond vol dans en plezier te worden op de Vismarkt. Mis deze energieke start van de festiviteiten niet!

 
Onderstaande onderdelen zijn van het programma van 2023, we weten nog niet of het in 2024 weer op deze manier ingevuld wordt.
 

Poeleplein

Als je van een terrasje met diverse muziek houdt dan zit je op het Poeleplein helemaal goed! Om 12:00 uur beginnen de DJ s van de Skopje Drive in Show met hits van de jaren 70, 80 en 90. Rond 15:00 uur is het tijd voor de top 40/100 band Da Vinci en het programma sluit af met DJ Roy, van 19:00 tot 22:00 uur. Als je eenmaal een stoel op het terras hebt bemachtigd, ben je de hele dag verzekerd van een portie gezelligheid.

 

Horecapleintje Pintelier & Uurwerker

Elk jaar weer een feest om op dit pleintje te staan. Niet supergroot maar daardoor des te gezellig. Je kunt er van 13:00 tot 21:00 uur swingen onder het genot van diverse lekkere biertjes van mijn favoriete Belgisch café: de Pintelier.
(Ook tijdens Koningsnacht, van 18:00 uur tot laat)

 

Overige muziek

Niet alleen op grote podia maar ook her en der in de stad is er nog veel meer muziekaanbod: zoals op het Waagplein, het Zuiderdiep, bij de Westerhaven, in de Zwanestraat bij Mesacosa, in de Gelkingestraat en op de Grote Markt. Loop gewoon een rondje in de stad, en je komt de muziek vanzelf onderweg tegen.

 

Divers

 

FamiliePlein de Ossenmarkt

De Ossenmarkt wordt op Koningsdag omgedoopt tot het ‘FamiliePlein’ wat ideaal is voor gezinnen. Er zijn diverse kinderactiviteiten zoals klussen met hout, knutselen, midgetgolf, zeilles op het droge en ga zo maar door.

Grachtenparade

De start van de parade is bij het Ludinaterras, ter hoogte van de Ebbingebrug. Meer informatie. 
(update 2023: we hebben nog geen bevestiging of dit onderdeel dit jaar doorgaat)

 

Jammer dat Willem zelf dit jaar niet in de stad te vinden is ;-). Misschien kom ik jou nog wel ergens tegen?

 

Heb jij wellicht nog aanvullende en/of nuttige tips voor Koningsdag Groningen 2024? Laat het hieronder weten in jouw reactie.

 

Het oorspronkelijke artikel is geplaatst op 14 april 2019. De laatste update, voor het programma van 2024, is geplaatst op 5 april 2024.
 

1 Reactie

  1. Wat een handige tips. Alles overzichtelijk bij elkaar!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This