International Film Festival Rotterdam | IFFR 2024 in Forum Groningen

door | 1 feb 2024 | Evenementen, Kunst en cultuur

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » International Film Festival Rotterdam | IFFR 2024 in Forum Groningen   |  tags:  Forum Groningen, bioscoop, lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/arlette-lindeboom/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Woensdag 31 januari is het grootste filmfestival van Nederland met een feestelijke opening in Groningen van start gegaan. Meer dan 50 films worden de komende vier dagen in het Forum gedraaid. Een must-go voor iedereen die van filmkijken houdt. Boeiende verhalen, grensverleggende films en innovatieve filmmakers: ze komen allemaal samen op het IFFR, in Groningen.

Het IFFR is sinds de oprichting in 1972 een begrip in de filmwereld. In 2024 is het de 27ste keer dat er in Groningen een satelliet editie van het IFFR plaatsvindt. Het Groningse publiek krijgt de kans om kennis te maken met onafhankelijk filmtalent van over de hele wereld. Vijf dagen lang films kijken in het Forum met niet alleen de nieuwste films maar ook ontmoetingen met filmmakers, talkshows, een filmquiz en allerlei andere film activiteiten.

 

IFFR Groningen in Forum - filmtips om te zien tijdens Internationaal Film Festival Rotterdam
 

Keuzestress voor filmliefhebbers

Zelf ben ik een echte Arthouse liefhebber: hier gaat het om kleinere films met een artistiek karakter. Films die blijven hangen, die je tot nadenken zetten! Ik kan mijn hart ophalen tijdens het IFFR, maar het geeft ook altijd keuzestress met zoveel mooie films. Zodra het programma bekend is, breng ik urenlang achter de laptop door. Ik lees de info bij de films, check de recensies, maak lijstjes, streep weg om uiteindelijk tot een aantal must-sees te komen. Vervolgens giet ik deze films in een tijdschema zodat er inzichtelijk is wanneer er tijd is voor een broodje en een WC bezoek.
 

Forum Favorites

Wanneer je geen tijd hebt om dit uitzoekklusje of je ziet door de bomen het bos niet meer, dan kun je ook Forum Favorites (vrijdag 2 februari) bezoeken. Filmprogrammeur Henk klein Wassink heeft drie mooie films uitgekozen. Het enige wat je doet is een kaartje kopen, een drankje halen en je even voor 11 uur melden in Camera 5 . Henk start om 11 uur met een inleiding van de eerste film: Evil does not exist. Vervolgens komen om 14 uur en om 16 uur de films Melk, en Together 99 aan bod.
 

Voor jong en oud

Wil je jouw kinderen laten kennismaken met het kijken van mooie films? Zondag 4 februari vanaf 11 uur worden er korte (kinder) films vertoond tijdens een gezellige filmochtend. Tussendoor geeft een Forum filmdocent korte toelichtingen bij de films. Super leuk, en niet alleen voor de kids!
 

Publieksfavorieten

Tijdens het festival kun je na het kijken van de film een stem uitbrengen. Op de website van het Forum kun je de tussenstand bekijken. Ook een handige tip om de publieksfavorieten te bekijken wanneer je niet kunt kiezen uit het fantastisch uitgebreide programma!

 

Facts to know

Ik ben nogal nieuwsgierig aangelegd en ben benieuwd wat het verhaal is van de kleurrijke tijger die op elke IFFR uiting prijkt. Na enig speurwerk ben ik er achter dat Stichting Tiger Friends financiële steun verstrekt aan Stichting IFFR. Tijdens het IFFR is er een competitie waarbij het innovatieve en avontuurlijke karakter van de filmmakers centraal staat. Van de maximaal 16 genomineerde regisseurs gaat er één met een Tiger award én een geldbedrag van 10.000,- naar huis.
 

Fimtips

Ik ben na heel wat speurwerk, afstrepen, wel/niet, en twijfels uitgekomen op deze drie films die ik ga bezoeken op het IFFR in Groningen:
The Zone of interest, nu al uitgeroepen tot de beste film van 2024 (best knap in februari). Een indrukwekkende, uitzonderlijke film waar geluid een hele belangrijke rol speelt. De film is tevens de Oscar inzending van Groot-Brittannië.
Evil does not exist, een artistieke Japanse film die afspeelt in een rustige plek in de natuur, die plots wordt opgeschrikt door plannen van een projectontwikkelaar. Een film waarin verhaallijnen regelmatig elkaar afwisselen, vast een film om lang over na te denken.
How to have seks, een titel die het ergste doet vermoeden maar een aangrijpend en subtiele verhaallijn heeft. Ik ben benieuwd!
 
Het hele programma, meer informatie en tickets voor het IFFR in het Forum vind je hier.
 
Leestip:
Nog niet uitgekeken? Dit zijn onze favoriete alternatieve bioscopen in Groningen.
 
Welke films ga jij bezoeken? Laat het mij hieronder weten! Ik ben nieuwsgierig naar jouw favo’s misschien breng je mij op ideeën!
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This