Gronings Ontzet 2019: het programma

door | 16 aug 2019 | Evenementen, Food & Drinks, Kunst en cultuur, Muziek, Typisch Groningen

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » Gronings Ontzet 2019: het programma   |  tags:  festival, gratis, kindvriendelijk, lijstjes, museum, muziek, theater, traditie

 

Op woensdag 28 augustus 2019 viert Groningen het Gronings Ontzet. Vier je mee dat we Bommen Berend hebben verslagen? Niet alleen op 28 augustus, maar ook de dagen ervoor zijn er allerlei feestelijke activiteiten in de binnenstad en het Stadspark.

Met Bommen Berend, de bijnaam van het Gronings ontzet, vieren Groningers de opheffing van de belegering van Groningen door de bisschop van Münster op 17 augustus 1672. Ook dit jaar staat de viering weer vol met activiteiten. Ik geef jullie graag mijn tips en must sees uit het feestelijke- en volle programma.

 

Kermis in de stad

Genieten van geweldige attracties, een veel te grote suikerspin en de kriebels tijdens een gokspelletje. Dat doe ik maar al te graag. Gelukkig staat de kermis van 20 t/m 28 augustus op de Grote Markt om deel uit te maken van de viering. Bij een feestelijk programma hoort natuurlijk een kermis!

 

Zomeravondconcert door het Noord Nederlands Orkest

Op dinsdagavond 27 augustus organiseert het NNO vanaf 20.00 een zomeravondconcert met gratis toegang. Ik doe niets liever dan luisteren naar muziek, een drankje in mijn hand en fijne mensen om mij heen. Deze activiteit ga ik dan ook zeker niet passeren. Een gezellige avond met verschillende artiesten en prachtige muziek als passende start van het Gronings Ontzet 2019. Niemand minder dan Eric Corton, acteur, presentator en muziekkenner, presenteert de hele avond. Eigenlijk alleen daarom zou je je al moeten verplaatsen naar de Ossenmarkt.

 

Bommen Berend Beeldvorming

Bommen Berend, Gronings ontzet, zegt het je nog niet heel veel? Begrijpelijk, ik vind het ook lastig een beeld te vormen bij de hele gebeurtenis. Niet getreurd, daar heeft de organisatie wat op bedacht. Mijn tip, loop mee met de Bommen berend Expeditie op woensdag 28 augustus. Tijdens deze wandeling kan je namelijk ontdekken waar Bommen Berend de stad aanviel, hoe het verzet eruitzag en hoe de kanonskogels ontploften. Een spannende expositie die ik zeker ga bijwonnen. Om 15.00 begint de wandeling voor iedereen vanaf het Noordelijk Scheepvaartmuseum (Brugstraat 24) en om 17.00 is de wandeltocht speciaal voor gezinnen met kinderen. De kosten zijn 12,50 per persoon en opgeven kan via www.struunn.com.

 

Traditioneel klokkenluiden en paarden keuren

Tijdens de viering van Bommen Berend mag je eigenlijk niet voorbijgaan aan de traditionele evenementen. Deze activiteiten zijn zeker een must omdat je je even kan verplaatsen in de tijd van toen. Ze vinden plaats op 28 augustus. Om 9.00 luidt de Klokkenluidersgilde de klokken van de Martinitoren en speelt Auke de Boer bekende liederen op het carillon van de Martinitoren. Nog meer in de traditie komen? Ga dan zeker ook even naar de paardenkeuring op de Vismarkt. Als paardenliefhebber is dit zeker een evenement voor mij en sta ik om 9.30 klaar op de Vismarkt. Nog geen genoeg gehad van de paarden? Ga dan ook gelijk naar ’t Peerdespul op de drafbaan in het Stadspark. Daarvoor hoef je niet al te vroeg je bed uit (yes), dit evenement is namelijk van 8.00-17.30.

 

Genoeg cultuur, ga voor vermaak

Even klaar met de traditionele verhalen en cultuur snuiven? Gronings Ontzet draait natuurlijk ook om feestvieren! Kom op 28 augustus van 14.00-17.00 naar de Vismarkt voor een heus springkussenfestival. Alsof dat nog niet genoeg is, is er van 17.30 tot 22.30 op het Waagplein het Bommen Berend Festival waar een aantal muzikale talenten, waaronder The Mudd en Haas, zich presenteren. Ga hier nog even los en geniet van muziek, om vervolgens je weg te vervolgen naar de Zuiderhaven om 22.30. Daar vindt de afsluiting van het Gronings Ontzet plaats. Deze afsluiting is in stijl: een groots vuurwerk! Daar ben ik zeker te vinden.

Groningens Ontzet 2019 poster

Praktisch:
Het volledige programma Groningens Ontzet 2019 van Volksvermaken Groningen.
Wie is Bommen Berend en wat is het Gronings Ontzet?

 

Voor welke activiteit ga jij tijdens Bommen Berend?

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This