The Stigma Project: doorbreek foutieve beeldvorming

door | 3 jun 2019 | Evenementen, Kunst en cultuur, Nieuws

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » The Stigma Project: doorbreek foutieve beeldvorming   |  tags:  fotografie

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/maike-van-eldert/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

In ons kleine land lopen er ongeveer 23.100 mensen rond met hiv. Deze mensen kunnen gezonde kinderen krijgen en hebben dezelfde levensverwachting als iemand zonder hiv. Toch blijft de beeldvorming rondom hiv verouderd: er heerst nog altijd een stigma. Fotograaf Marjolein Annegarn reist, om het stigma rondom hiv te doorbreken, door heel Nederland met haar foto-expositie ‘The Stigma Project’. De tour begint in Groningen.

 

Over hiv bestaan ontzettend veel vooroordelen. Maar niets is minder waar. Mensen met hiv kunnen hun ziekte niet overdragen omdat zij hiervoor medicatie slikken en er zijn geen aparte hygiënische maatregelen nodig. Toch worden ze vaak op afstand gehouden door hun omgeving en hebben ze zelfs in de zorg nog last van verouderde denkbeelden. Ik ben blij dat hier met The Stigma Project op een mooie manier aandacht voor komt, met een start in onze prachtige stad.

 

Marjolein Annegarn

Marjolein is fotograaf en zelf hiv-positief sinds 1986. Ze voert een strijd tegen het stigma rondom hiv in Nederland. Het maakt haar ontzettend kwaad dat er nog steeds slachtoffers zijn van stigmatisering. Mensen met hiv zijn zoals ieder ander, stelt zij. Ze slikken alleen wat pillen per dag extra.

 

Onherkenbare portretten

De eerste stop van The Stigma Project is het Hanzeplein in Groningen. Hier toont Marjolein onherkenbare portretten van 18 hiv-geïnfecteerde Nederlanders. Ook heeft ze een boek gemaakt in het kader van de expositie waarin geportretteerden over het stigma vertellen waar ze regelmatig mee te maken krijgen. Dat Marjolein ze onherkenbaar heeft gemaakt, is niet zonder reden en past precies bij de boodschap die zij wil doorgeven. Ze durven zichzelf, vanwege de stigma’s, niet bloot te geven.
 
Foto expositie Groningen van fotograaf Marjolein Annegarn: The Stigma Project
 

Angst en vooroordelen uit de weg

De 18 geportretteerden voelen zich niet vrij om open te zijn over hun hiv-status. Door deze expositie wil Marjolein ervoor zorgen dat actuele informatie voor het grote publiek beschikbaar komt. Angst en vooroordelen kunnen hiermee verdwijnen. Iets waar het naar mijn mening anno 2019 ook echt wel tijd voor is.
 
Foto expositie Groningen van fotograaf Marjolein Annegarn: The Stigma Project
 
Praktisch:
De foto-expositie op het Hanzeplein, bij het UMCG, is te bezichtigen van 31 mei t/m 13 juni 2019.

 

Ben jij van plan om te gaan en een steentje bij te dragen? Laat het me hieronder weten in een reactie.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This