5 tips voor de ultieme Noorderzon-ervaring

door | 17 aug 2018 | Evenementen, Nieuws, Proeven, Typisch Groningen, Uitgaan, Wat te doen

Home » Evenementen » 5 tips voor de ultieme Noorderzon-ervaring   |  tags:  Noorderplantsoen, festival, gratis, lijstjes, muziek, theater

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/maya-van-der-schuit/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Eind augustus is het weer tijd voor Noorderzon

Dit jaar staat Groningen van donderdag 23 augustus tot en met zondag 2 september in teken van het Performing arts festival. Elk jaar kijk ik ernaar uit. Het Noorderplantsoen is 11 dagen lang een groot en gratis toegankelijk festivalterrein met muziek, theater en eettentjes. Van een wijnproeverij bij Podium op Zuid tot dansen bij het Dok: in deze blog geef ik je vijf tips voor de ultieme Noorderzon-ervaring, in willekeurige volgorde.

 

Tip 1: Dansen bij Omar Souleyman op het Dok

Elke avond vindt er op het Dok een gratis concert plaats. Het Dok is het podium bij de vijver, in het hart van het Noorderplantsoen. Met een drankje in de hand verzamelen mensen zich er ‘s avonds rondom het water om van een optreden te genieten. Dit jaar loopt het programma uiteen van de Friese Groninger Meindert Talma & Band tot de exotische Omar Souleyman. En over die laatste man wil ik het even hebben. Hij is namelijk een Syrisch dancefenomeen. Souleyman begon met optreden op Syrische bruiloften, die shows brachten hem later naar de podia van festivals als Melt!, Pukkelpop en Dour. Dit jaar sluit hij Noorderzon af, op zondag 2 september vanaf 20.30 uur. Bijzijn is meemaken!

Noorderzon Groningen: festival in Noorderplantsoen

Tip 2: Fijnproeven bij de pop-up van Achterwerk

Achterwerk vind je tijdens Noorderzon niet op het vaste adres in de Oosterstraat. Het restaurant popt up tijdens Noorderzon op een prachtig plekje bij de vijver (ja, daar waar ook het Dok is). Wat kun je verwachten? Plantaardige Achterwerk-klassiekers in een wat eenvoudigere vorm ‘zodat je geen uren uit hoeft te trekken voor een lunch of diner’, zoals het restaurant het zelf zegt. Maar ook nieuwe verrassingen uit het vuistje en andere tussendoortjes staan op speciale kaart van Achterwerk x Noorderzon – Bij De Vijver. Het pop-up-restaurant is tijdens Noorderzon elke dag geopend.

 

Tip 3: Een Noorderzon-avond afsluiten met een afterparty

Ben je nog niet klaar met je Noorderzon-avontuur als het festivalterrein de poorten sluit? Geen nood. Op verschillende locaties in de stad vinden afterparty’s plaats. Bijvoorbeeld in bruin café de Bres, op kruipafstand van het Noorderplantsoen. Loopt het festivalterrein leeg, dan stroomt de Bres doorgaans vol. Nachtclub OOST (hoort bij Achterwerk) verzorgt dit jaar voor het eerst officiële Noorderzon-afterparty’s. En dat doet de club met een line-up om je vingers bij af te likken: onder andere Dollkraut, Interstellar Funk en Oceanic kruipen in OOST achter de draaitafels. Dansen tot in de vroege uurtjes dus.

 

Tip 4: Genieten op Podium op Zuid

Podium op Zuid leerde ik kennen als het jazz-veld. Maar het is niet alleen jazz dat je er hoort. Overdag is er vooral het geluid van spelende kinderen, want op dit deel van het terrein vind je een enorm klimrek op een groot speelveld. Later op de dag is Podium op Zuid voor mij vooral een plek om gezellig te borrelen. Zo kun je er genieten van een wijnproeverij of een heerlijke maaltijd van Indonesisch restaurant de Omhelzing. Op muzikaal vlak werd ik vorig jaar verrast door een aantal jonge hip-hoptalenten uit Groningen. En dit jaar host OOST, waar ook afterparty’s plaatsvinden, op twee dagen een middag/avond bij Podium op Zuid. Zo zie je daar op vrijdag 24 augustus Dollkraut, mét band. En dat is, vind ik dan, echt een heel toffe act.

 

Tip 5: Een voorstelling bezoeken

Eerlijk is eerlijk. Ik heb nog nooit voorafgaand aan Noorderzon tickets gekocht voor een van de voorstellingen. Toch hoort het bezoeken van een voorstelling echt bij de ultieme Noorderzon-ervaring. Anders loop je op het festivalterrein en denk je steeds: wat speelt er zich toch in die containers en grote tenten af? Nou, allerlei theater-, dans- en muziekvoorstellingen dus. Bij een aantal voorstellingen kun je voordat de show begint nog kaarten kopen. Je kunt daarom ook ter plekke beslissen. Zo liet ik me een paar jaren geleden op een stoel plaatsen in een container met alleen maar spiegels aan de binnenkant. Daar kreeg ik een privé-dansvoorstelling van een van de dansers van Club Guy & Roni. Op een fout nummer van Britney Spears. Jup, was cool.

 

Wat mag ik niet missen op Noorderzon? Laat het me hieronder weten in een reactie.

 

Praktisch:

  • Noorderzon vindt van donderdag 23 augustus tot en met zondag 2 september plaats in het Noorderplantsoen.
  • Het festivalterrein is op de meeste dagen geopend van 13.00/14.00 uur tot 01.00 uur.
  • Bekijk het volledige programma en de precieze openingstijden op de website van Noorderzon.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This