Vegan Groningen: bij Proevens zit je gebakken

door | 31 mei 2018 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Vegan Groningen: bij Proevens zit je gebakken   |  tags:  vegan

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/dana-coerts/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Dat het absoluut geen straf is om als veganist uit eten te gaan, blijkt maar weer uit mijn recente bezoekje aan restaurant Proevens. Waar je in sommige eetcafés wordt afgescheept met wat sla en een bonenburger, weten ze bij Proevens wel raad met vegan eten.

Proevens is een restaurant waar je naartoe gaat als je van een verrassingsmenu houdt en een net iets ruimer budget hebt. Drie gangen kosten hier 35 euro. Zowel mijn zus – die overigens niet veganistisch eet – als ik hadden hier al veel positieve verhalen over gehoord en ook uit de online recensies blijkt niets dan lof. Wij houden beide van lekker eten en besluiten om hier gezamenlijk op een doordeweekse avond te dineren. Om al te grote verrassingen te voorkomen informeer ik van tevoren even of het ook mogelijk is om hier veganistisch te eten. Dit is geen enkel probleem voor de kok bij Proevens.

Vegan Groningen bij restaurant Proevens

Een warm welkom

Bij aankomst om 18:00 uur is er één tafeltje bezet en zien we de kok al voorbereidingen treffen in de open keuken. De ober, of ‘gastheer’ zoals in dit soort etablissementen gebruikelijk is, heet ons vriendelijk welkom. Een goedlachse jongeman die naar het lijkt zelf ook wel van goed eten houdt. Een goed begin van de avond. Bij binnenkomst passeren we de bar, waarna de tafels verspreid zijn over een ruime kamer met aan één kant een glazen wand met uitzicht over de binnentuin van hotel Schimmelpenninck Huys. Wij kiezen een tafeltje bij het raam. Meteen ook een goede plek om als ware ‘foodie’ enkele foto’s te maken van de gerechten.

Vegan eten in Restaurant Proevens Groningen

Proeven bij Proevens

Bij Proevens kun je kiezen uit een 2-,3-,4- of 5-gangen menu. Aangezien wij geen grote eters zijn maar wel van desserts houden, nemen we het 3-gangenmenu. Voor de wijnliefhebbers onder ons: bij ieder gerecht wordt een bijpassende wijn geschonken. Dit slaan wij over, maar van andere gasten hoor ik dat deze goed smaken en dat het bovendien mogelijk is om halve glazen te drinken. Ook voor de niet-drinkers onder ons is er genoeg keus en wordt uitgebreid advies gegeven over de verschillende tonics en andere non-alcoholische dranken. Weet jij bijvoorbeeld al waar Rivella van wordt gemaakt? Zelfs bij een simpele spa rood met citroen gaan ze bij Proevens net even wat verder door de citroen te vervangen door bergamot: een citrusvrucht met een net wat andere smaak. Uit dit soort kleine details blijkt de passie van de gastheer voor het werk dat hij doet.

Pure producten

Met zo’n mooie start van de avond hopen we    natuurlijk dat ook het eten hieraan kan tippen. En jawel: de kok weet zowel ondergetekende als de omnivoor te verrassen met een gevarieerd menu waarbij goed rekening wordt gehouden met de verschillende dieetwensen. De creaties zijn een plaatje en ik ben dan ook blij met mijn plekje bij het raam (het beste licht voor foto’s). Helaas is mij niet bijgebleven waar de amuse uit bestond, maar als voorgerecht krijg ik een bietensoep met daarop een krokantje van biet. De smaken zijn zeer subtiel en goed op elkaar afgestemd. Dat risotto ook vegan mogelijk is, blijkt uit het hoofdgerecht van risotto met gefermenteerde knoflook en verschillende Nederlandse groenten zoals aardpeer. Zoals je op de website van Proevens kunt lezen, maakt de kok graag gebruik van authentiek Nederlandse producten. Dit proef je vooral in de verschillende groenten die geserveerd werden als garnering bij zowel het voor- als hoofdgerecht. Ook het hoofdgerecht smaakt uitstekend en over de portiegrootte kan ik niet klagen (lees: er is zoveel dat ik het niet op krijg).

Vegan Amuse bij Proevens Groningen

amuse

vegan bietensoep restaurant Proevens Groningen

bietensoep

Vegan risotto bij restaurant Proevens Groningen

risotto

 

Bananalicious

Maar dan het toetje… Als veganist is het altijd even afwachten of je alleen wat vers fruit met sorbetijs krijgt of dat de kok je weet te verbazen met bijzondere ingrediënten en smaakcombinaties. Gelukkig is dat laatste hier het geval. Helaas geen pure chocolade – daar hoop ik stiekem altijd op als ik uit eten ga – maar verschillende bereidingen van banaan en kokos. Een goddelijke combinatie die mij, maar ook mijn tafelgenoot, met een voldaan gevoel naar huis doen gaan.

Vegan dessert restaurant Proevens Groningen

Mijn conclusie: restaurant Proevens is een uitstekende plek om als veganist uit eten te gaan. Geef van tevoren even aan wat je dieetwensen zijn en je kunt hier heerlijk eten in een ontspannen sfeer met een vriendelijke en vrolijke gastheer die kennis heeft van de producten. Door de extra informatie bij de verschillende drankjes en gerechten zijn wij tijdens dit etentje een stuk wijzer vertrokken dan dat we binnenkwamen. Ook niet onbelangrijk: mijn niet-veganistische tafelgenoot heeft ontzettend genoten van haar diner (met vlees, vis en zuivel). Hier zitten zowel de veganist als de omnivoor gebakken.

 

Midden in het centrum

O ja, de locatie. Die is perfect. Midden in het centrum, maar weg van alle drukte. Kom je met de auto dan kun je terecht in een van de parkeergarages aan het Zuiderdiep of de Rademarkt. In de Gelkingestraat zitten meerdere restaurants, maar dit is nu toch wel onze favoriet.

Restaurant Proevens Groningen

Weetje: Rivella wordt gemaakt van verschillende restproducten, welke precies? Daarvoor moet je bij de gastheer van restaurant Proevens zijn. Of even contact opnemen met de klantenservice van Rivella.

Praktisch:

– Proevens is open van dinsdag t/m zaterdag van 17:30-21:30 uur
– Adres Gelkingestraat 58
– In de zomer kun je ook buiten zitten op het binnenplein

Tips:

– Reserveer van tevoren en geef je dieetwensen aan, zo voorkom je verassingen
– Kies een plekje bij het raam voor de juiste lichtinval

 

Heb jij nog andere tips over eten bij Proevens en bij welk restaurant moet ik volgens jou een keer een veganistisch menu uitproberen? Laat het me vooral weten!

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This