Gustatio, La Casa della Pasta: de beste pasta’s van Groningen

door | 23 jul 2018 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Gustatio, La Casa della Pasta: de beste pasta’s van Groningen   |  tags:  pasta

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/maya-van-der-schuit/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Italiaans restaurant Gustatio

De beste pasta’s van Groningen eet je zonder twijfel in de Oosterstraat. Bij Gustatio, La Casa della Pasta. Naar mijn bescheiden mening dan. Het restaurant is mijn go-to-place als ik een stukje Italië in eigen stad wil proeven. De kaart staat vol met lekkers en de bediening weet waarover ze het heeft als het gaat om de Italiaanse keuken. De pasta’s zijn goddelijk en gastheer Valerio vervult zijn rol op perfecte wijze.

 

Voordat we naar Gustatio gaan, drinken we een biertje in de zon op het pas geopende dakterras van Achterwerk, een paar deuren verderop in de Oosterstraat. Als we bij het afrekenen vertellen dat we bij de Italiaanse buren gaan eten, reageert de chef Fareeda enthousiast: ‘Lekker!’. Mijn vriend Martin en ik zijn dus niet de enigen met die mening. En als iemand weet hoe je smaakvol eten bij je gasten op tafel zet, dan is zij het wel. Maar goed, vanavond is het tijd voor pasta.

 

Tatoeages

De grote ramen met donkerbruine omlijsting in de voorgevel van het restaurant springen in het oog. Gustatio is een herkenbare tent in de Oosterstraat. Via een korte trap betreed ik het relatief kleine restaurant dat al goed gevuld is. Eigenaar Valerio herkent ons direct. Niet aan onze gezichten, zoals je misschien zou verwachten, maar aan de tatoeages die op onze armen prijken. Hij begint er elke keer over als we bij hem komen eten. Onze gastheer vertelt dat hij eindelijk weer een afspraak heeft gemaakt voor een nieuwe tatoeage. Ik vind ‘m charmant, Valerio. Hij stelt je op je gemak en doet alsof hij je in zijn eigen huis ontvangt. Een Italiaanse gastheer met straks een permanent plakplaatje extra.

 

Special spaghetti

‘Do you guys want the special spaghetti?’, vraagt Valerio als hij wat het voorgerecht Pane Tricolore bij ons op tafel zet. Is de paus katholiek? Tuurlijk willen we de special spaghetti. Ik ga (zoals bijna altijd) voor de optie Aglio Olio, alla Romana. Een pasta met knoflook, chilipepers (kan niet missen), tomaten, basilicum en pecorino. Martin gaat voor een klassieker: Carbonara. Als ik even door mag gaan met Engelse quotes: never change a winning team.

Proost!

Ondanks de drukte, staan de pasta’s binnen een half uur bij ons op tafel. De pasta is wat breder en niet rond, zoals de normale spaghetti (maar die is ook heerlijk hoor, geloof me). De hoofdgerechten gaan er goed in. Klassieke Italiaanse gerechten met ingrediënten die samen een erg smaakvol geheel vormen. Als afsluiter besluiten we een dubbele espresso met een grappa ernaast te nemen. ‘I give you the good grappa’, zegt de gastheer als we bestellen. Een grappa van Sicilië, gemaakt van een Chardonnay-druif. Ik vind het heerlijk. Valerio ook. Hij schenkt een klein bodempje voor zichzelf in en proost met ons aan tafel.

 

Perfecte afsluiter

Dan vraagt hij: ‘Do you like chocolate?’. Uuuh, ja! Even later komt hij terug met een soort bol chocolade en een klein glaasje rum. De inhoud van het glas moeten we over de bol gieten. Absoluut geen straf. Een fantastische afsluiting van onze zoveelste avond bij Gustatio. We komen snel weer. Dan kunnen we direct Valerio’s nieuwe tattoo bewonderen. (En een bord pasta eten natuurlijk.)

 

Praktisch:
– Je vindt Gustatio op Oosterstraat 3.
– Gustatio is dagelijks geopend: zondag en maandag van 13.00-21.30 uur, dinsdag en woensdag van 12.00-21.30 uur en donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 22.30 uur.

Tips:
– Reserveer vooraf. Elke keer als we er zitten moet het personeel veel ‘nee’ verkopen aan de deur. Met een reservering ben je zeker van een plekje.
– Ga in plaats van dineren, een keer lunchen bij Gustatio. De lunch- en dinerkaart zijn dezelfde en ach, een pasta als lunch: dat doen de Italianen toch ook gewoon?

 

Wat is jouw favoriete Italiaanse restaurant in Groningen? Laat het me hieronder in een reactie weten.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This