3 x ijssalons in Groningen die een fietstocht waard zijn

door | 2 jul 2021 | Eten en drinken

Home » Eten en drinken » 3 x ijssalons in Groningen die een fietstocht waard zijn   |  tags:  ijs, kindvriendelijk, lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/pascale-kruize/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

De zon schijnt, de temperatuur stijgt dus haal je zomeroutfit maar uit de kast! Dit is de perfecte combinatie om er eens op uit te gaan en ijssalons in Groningen te ontdekken. In de stad zijn er genoeg te vinden, maar wist je dat er buiten de grachten een heleboel leuke ijssalons en ijsboerderijen zijn? Tijd om eens op pad te gaan.

 

Ik ben dol op ijs. Normaal ga ik naar een ijssalon in de stad als ik een keer iets verfrissends wil, maar ik vond het een leuke uitdaging om eens verder te zoeken dan de voor mij bekende plekjes. Tijdens mijn fietstocht naar de verschillende ijssalons krijg ik echt het gevoel alsof ik vakantie in eigen land heb. Ik besef weer dat er zoveel meer in de omgeving zit waar je niet eens ver voor hoeft te reizen!
 

1. IJsboerderij de Onnerpolder

Deze ijsboerderij zit een aardig stuk buiten de grachten. Vanaf de stad is het ongeveer 35 minuten fietsen. Dat klinkt misschien ver, maar de fietstocht en de ijskoude beloning aan het einde maken het deze trip dubbel en dwars waard! Op de fiets maken mijn vriend en ik een tocht langs Haren. Normaal kan ik ervan genieten om door Haren te fietsen: daar staan de mooiste huizen. Dit keer nemen wij een route die niet midden door het centrum van Haren gaat, maar eromheen. Hierdoor kom je bijvoorbeeld langs Hortus Botanicus, veel groente natuur, maar ook een aantal woonwijken. Hoe verder je fietst, hoe verder je het platteland in komt en hoe meer de rust opvalt. De ijsboerderij is makkelijk over het hoofd te zien, want er staat alleen een bordje langs de weg dat aangeeft dat wij moeten oversteken.
 
IJssalons Groningen: ijsboerderij de Onnerpolder
 
IJsboerderij de Onnerpolder is tamelijk bekend onder Stadjers en dat is te zien. Nadat we met de fiets het erf op komen, zien wij een enorme rij met fietsen en geen vrije zitplek meer. Gelukkig mag je ook een stukje het erf oplopen. Wij besluiten meteen binnen een ijsje te scoren! Aan de zijkant van het gebouw staat wat informatie over de koeien, bijvoorbeeld hoe lang ze grazen en hoe lang ze per dag aan het herkauwen zijn. Binnen is er een ruime keuze aan ijssoorten. Ik kies voor twee bolletjes, stracciatella en witte chocolade met kersen. Het ijs is romig en dik. Natuurlijk is dit ijs gemaakt van de volle melk van de koeien van de boerderij, en dat proef je! De witte chocolade met kersen bevalt mij heel goed. Niet alleen het ijs is heerlijk, de omgeving is erg rustgevend en zeker een fietstocht waard.
 
IJssalons Groningen: ijsboerderij de Onnerpolder
 

 

2. IJssie voor me meissie

Helemaal aan de andere kant van de stad, aan het einde van de Korreweg zit IJssie voor me meissie. De naam is zo grappig dat ik wel een kijkje moet nemen! Deze tocht is een stuk korter. Vanaf de stad is het een klein kwartiertje fietsen. De omgeving is ook heel anders. Door het centrum vol rumoer en lawaai kom ik terecht in een woonwijk. Daar fiets ik de hoek om en ik zie direct een klein ijsstandje staan. De man die ernaast staat te werken begroet mij ontzettend vrolijk. Op het bordje dat aan de ijscowagen hangt, zie ik dat ik keuze heb uit standaard smaken, zoals vanille, chocolade en aardbei. Ik kies een bolletje chocolade. Gelukkig is het ijs lekker stevig waardoor ik tijd heb een zitplek op te zoeken zonder dat mijn handen meteen onder het ijs zitten.
 
IJssalons Groningen: IJssie voor me meissie
 
Voordat ik weer vertrek vraagt de vriendelijke meneer mij hoe ik bij zijn stand terecht kom. Ik vertel hem dat ik het speciaal heb opgezocht. Hij is meteen enthousiast en vertelt mij dat hij ook ijs bezorgt. Hij gaf mij een tip die ik uiteraard hier moet delen: “als je ooit in het Stadspark aan het vertoeven bent en je hebt zin in een ijsje, kan je mij bellen!”
 
IJssalons Groningen: IJssie voor me meissie
 

 

3. Italini

In Haren, ongeveer 18 minuten fietsen, zit Italini. Deze zaak verkoopt niet alleen ijs, maar ook yoghurt en milkshakes. Dit keer fiets ik richting Haren door het centrum en langs de imposante huizen. Het stuk is recht toe recht aan, maar toch kan ik lekker genieten van het zonnetje. Als ik aankom bij Italini staat er een rij. Gelukkig hangen er buiten lijstjes met allerlei smaken die er te krijgen zijn.
 
IJssalons op fietsafstand van Groningen: Italini Haren
 
Wanneer je de zaak binnenstapt, waan je je heel even in een ijszaak in Italië. De vloer ligt vol met zwart-witte tegels en de twee vitrines zijn gevuld met verschillende ijssmaken met Italiaanse namen en ingrediënten. Eenmaal binnen kies ik voor framboos en limoncello: het is een erg warme dag en ik kan wel wat verkoeling gebruiken. De bolletjes worden niet geserveerd in een standaard papieren ijsbakje, maar in een plastic bakje dat mij een beetje aan een bloem doet denken. Het ijs is heerlijk fris en heeft een erg sterke smaak: echt Italiaans! Veel minder dik dan het ijs bij IJsboerderij de Onnerpolder bijvoorbeeld, maar nog steeds stevig. De framboos en limoncello is een erg goede combinatie. De limoncello is zurig, terwijl de framboos lekker zoet is. Je kan van het ijs genieten in het gras naast de kerk die tegenover de zaak staat.
 
IJssalons op fietsafstand van Groningen: Italini Haren
 

 

Voor welk ijsje zou jij speciaal een reis maken? Laat het me hieronder weten.

 

Tip:
Meer ijs? Check Joukje’s 7 favoriete ijssalons in het centrum van Stad.
 

1 Reactie

  1. Op de hoek verlengde Hereweg/v royenlaan in helpman. Smooth & Easy!

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This