Vegan en glutenvrij eten bij restaurant Brasserie Midi

door | 8 jun 2018 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Diner » Vegan en glutenvrij eten bij restaurant Brasserie Midi   |  tags:  glutenvrij, vegan

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/dana-coerts/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Uit eten in de leukste winkelstraat van Nederland. Wie wil dat nou niet? Ik in ieder geval wel en daarom ga ik deze keer het veganistische menu uitproberen bij Brasserie Midi.

Het is weer tijd voor een etentje! Van lekker eten krijg ik namelijk nooit genoeg. Hoewel ik het leuk vind om een restaurant te kiezen, blijft dit altijd lastig. Waar ga ik deze keer uit eten? Kan dit restaurant tippen aan de vorige? De keuze is reuze en ditmaal kom ik via een actie bij Brasserie Midi in de Folkingestraat terecht. In 2015 uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland, maar daarnaast ook goed gevuld met verschillende eet- en drinkgelegenheden.

 

Voorpret via de mail

Vooraf mail ik Brasserie Midi of ze ook bij het verrassingsmenu rekening kunnen houden met de volgende dieetwensen: veganistisch en geen brood en pasta. Hierop krijg ik een keurig mailtje terug van eigenaar Pol de Bruin waarin hij aangeeft hier zeker rekening mee  te houden en of het om een voedselallergie of voedselintolerantie gaat. Deze interesse en kennis van zaken geven mij meteen vertrouwen: de reservering is vervolgens snel gemaakt.

Samen met een collega die ook wel van lekker eten houdt ga ik op een koude zaterdagavond naar Brasserie Midi. Om 18.00 uur zit het al goed vol en we krijgen een tafeltje toegewezen aan de zijkant, vlak bij de keuken. Tegenover de keuken staan ook nog enkele hoge tafels van waar je direct kunt zien wat de koks aan het koken zijn. Ik ben eerlijk gezegd blij dat we daar niet zitten, aangezien het dan nog meer smachten is naar de heerlijke gerechten die voorbij komen.

Vegan en glutenvrij bij Restaurant Brasserie Midi Groningen

Veganistisch én glutenvrij

De bediening is goed op de hoogte van de doorgegeven dieetwensen en na ontvangst met een aperitief komt de gastheer/eigenaar het menu doorspreken. Mijn tafelgenoot heeft geen bijzondere wensen en benadrukt nog even dat hij toch wel graag een stukje vlees wil. Om de sfeer goed te houden ga ik hier maar niet op in ;). De koks hebben naar aanleiding van mijn dieetwensen overlegd en stellen voor om een volledig veganistisch én glutenvrij menu te serveren. Ik laat me graag verrassen en stem hiermee in.

 

Eetcafé met smaak

Het pand is vrij smal, een zogenaamde pijpenla, waardoor er weinig tafeltjes in het midden staan. Door de juiste verlichting en rustige achtergrondmuziek is de sfeer goed en low key. Geen luxe poespas, maar gewoon casual gekleed personeel dat je vriendelijk welkom heet. Door deze gezellige eetcafésfeer zijn mijn verwachtingen bij binnenkomst niet al te hoog. Maar ik ben blij verrast met de heerlijke gerechten. Ook aan de andere kant van de tafel wordt genoten van het eten en wordt er toch ook wel met enige verbazing gereageerd op mijn prachtig opgemaakte borden. Dat je als veganist ook heerlijk uit eten kunt, is blijkbaar nog niet algemeen bekend. Maar ja, wij eten echt meer dan alleen een blaadje sla en wat worteltjes.

 

Surprise surprise

We krijgen drie gangen waarbij het voor- en hoofdgerecht verschilt van dat van de alleseter. Ze weten bij Brasserie Midi goed met het seizoen mee te koken. Naast enkele gegrilde groene asperges bestaat het voorgerecht uit een tartaar van asperges met pompoencrème. Een verfrissende combinatie om mee te starten. Het hoofdgerecht is risotto met spinazie – de nieuwe favoriet van koks als ze veganistisch moeten koken (zie ook de recensie van Proevens) -, paddestoelen, wortelen en een garnering van verschillende kiemgroenten. Dit gerecht is wat hartiger en vult goed. Bij de hoofdgerechten worden frietjes en een groene salade geserveerd. Een goede aanvulling die me toch weer doet denken aan een eetcafé.

Vegan bij Restaurant Brasserie Midi Vegan en glutenvrij bij Restaurant Brasserie Midi Groningen

Gezamenlijke afsluiter

De bediening vraagt regelmatig of wij nog wat willen drinken en een karaf kraanwater op tafel is geen enkel probleem. Deze service kunnen wij wel waarderen. Voor het nagerecht is gekozen om ons beide hetzelfde te serveren, zoals de ober heel mooi aangeeft. Na enkele wat zwaardere gerechten is het frisse fruit dat we geserveerd krijgen een welkom einde. Ditmaal wel fruit, maar op zo’n manier bereid dat wij beiden erg genieten van het dessert met stoofpeer, vijg, appel en pistachenootjes. Na deze heerlijke gangen nemen wij als afsluiter een kopje koffie en bedank ik de koks nog even voor het heerlijke diner dat ze bereid hebben.

 

Misschien een keer lunchen?

Door de actieprijs betalen we echt schandalig weinig voor het eten. Maar ook als je voor het reguliere menu gaat is de prijs-kwaliteitverhouding zeer goed. Voor 29,50 euro kun je zelf een driegangenmenu samenstellen van de kaart. Ik ga er vanuit dat ze ook hiervoor weer een veganistisch (en glutenvrij) alternatief hebben. Ook de prijs van de á la carte gerechten ziet er prima uit. Voor ieder wat wils, zeg maar gerust. Of de lunchgerechten net zo lekker zijn als het diner? Dat kan ik (nog) niet zeggen omdat ik er nog niet heb geluncht, maar voor de prijs hoef je het niet te laten. Misschien binnenkort maar een keer proberen? Een salade met gegrilde groenten voor 9,25 euro vind ik in ieder geval niet duur.

 

Praktisch:
– Heb je allergieën of dieetwensen? Neem van tevoren contact op.
– De Brasserie is van dinsdag t/m zondag geopend. De doordeweekse dagen kun je vanaf 11:30 terecht. Op zaterdag gaan ze al een half uurtje eerder open 11:00 en op zondag houden ze rekening met de openingstijden van de winkels en kun je er vanaf 12:00 terecht.
– In de zomer opent bij mooi weer de stadstuin.
– Brasserie Midi vind je op Folkingestraat nummer 42.

Tips:
– Maak een praatje met de eigenaar als hij aanwezig is.
– Houd je van mensen kijken? Reserveer dan een plekje op het terras voor het restaurant.

Heb jij nog andere tips over eten bij Brasserie Midi? Bijvoorbeeld of de high tea ook veganistisch mogelijk? Laat het me vooral weten!

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This