Het Grote Gebeuren: een heerlijk avondje in november

door | 27 okt 2018 | Evenementen, Kunst en cultuur

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » Het Grote Gebeuren: een heerlijk avondje in november   |  tags:  festival

 

Maya

Het is vaste prik. Al een paar jaar ga ik naar Het Grote Gebeuren, een literair festival in de Groninger Forum Bibliotheek. Een heerlijk avondje, alleen dan in november. Dit jaar staat er op zaterdag 3 november een hoop te gebeuren: Jan Mulder presenteert zijn nieuwe boek, er wordt teruggeblikt op het leven van Vasalis, Aafke Romeijn wordt geïnterviewd over haar debuutroman, en dat is nog lang niet alles. Het programma van de tiende editie van Het Grote Gebeuren heeft nog veel meer te bieden. Zin in!

 

Het programma ziet er dus tof uit en biedt meer dan alleen de letteren. Zo treden zangeres Janne Schra en componist en dirigent Reinout Douma van het Noordpool Orkest op. Samen brengen zij gedichten van Vasalis ten gehore. Tijdens mijn studie Nederlands maakte haar werk en leven indruk op me. Heel bijzonder vind ik het daarom dat tijdens het Grote Gebeuren wordt teruggeblikt op het leven van Vasalis. Een vrouw wier werk en leven alle aandacht verdient.

 

Snoepwinkel

De presentatie van Leesbaar Groningen lijkt me ook heel gaaf. Thuis heb ik de kaart van Leesbaar Amsterdam liggen. Een kaart van Amsterdam met allemaal literaire quotes die de straten vullen. Quotes die ook werkelijk iets met de straten te maken hebben. Nu is er dus ook zo’n kaart van Groningen. Ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat. Ook Jan Mulder, ja, die van tv, en Toon Tellegen, uhu, de bekende kinderboekenschrijver en dichter, komen naar het Groninger Forum. En er is nog veel meer. Kortom: het programma van de tiende editie van Het Grote Gebeuren is net een snoepwinkel.

 

Uit de buurt

Naast Leesbaar Groningen, staan nog meer lokale onderdelen op het programma. Zo bekijken Aly Freij, Fieke Gosselaar en Auke Hulst hoe vruchtbaar de literaire grond van Groningen is. Ook kun je het Aa-Kwartier van Jean Pierre Rawie in virtual reality beleven. Zo ervaar je dit gedicht met al je zintuigen.

 

Meer dan letteren

En voor wie denkt dat een literair festival in een bibliotheek alleen om boeken draait. Think again. Het Grote Gebeuren is écht een festival. Met wijnbar, koffiebar en gezelligheid. Ik neem elk jaar mijn vriend mee, hij is iemand die nooit echt een boek heeft gelezen. Toch heeft hij elke keer weer een toffe tijd. Ben jij ook niet zo’n lezer? Naast Janne Schra, zingt Aafke Romeijn ook een paar liedjes. En er is live toneelschrijven: De Tekstsmederij herschrijft het boek Het Grote Gebeuren tot een theatrale scene, waarbij jij als bezoeker de hoofdpersoon wordt. Ten slotte is er ook nog een karaoke, dat scheelt je weer een tocht naar de karaokebar in de Gelkingestraat na afloop. En ben je fan (geworden)? Er is een stand waar je boeken van de aanwezige schrijvers kunt kopen. Je kunt natuurlijk ook een exemplaar door de auteur laten signeren én met hem of haar of de foto.

 

Denk je nu: die Maya weet wel heel veel van het programma? Bovenstaande tips zijn een mix van die van mij en die van de organisatie: Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG). Samen geven die een breed beeld van wat het heerlijke avondje allemaal in petto heeft.

 

Welk programmaonderdeel mag ik volgens jou niet missen?

 

Praktisch:

  • Het Grote Gebeuren vindt op zaterdag 3 november plaats van 20.00 tot 00.00 uur in de Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18
  • Het volledige programma vind je op www.hetgrotegebeuren.nl
  • Kaarten kosten € 25,- aan de deur en € 19,50 in de online voorverkoop

 

Tips:

  • Op de website van Het Grote Gebeuren vind je een heleboel informatie over het programma zoals het tijdschema. Je kunt vooraf dus alvast je eigen programma samenstellen: puzzelen maar!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

MISTY PATHUIS

EMMA POSTHUMUS

ALBERTHA BLOEMHOFF

DANA COERTS

JOUKJE VAN HEUKELEM

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This