5x Pride Groningen, voorloper in de liefde

door | 11 aug 2023 | Evenementen, Kunst en cultuur, Muziek

Home » Evenementen » 5x Pride Groningen, voorloper in de liefde   |  tags:  lhbti+

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/lieuwe-rozema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Van 18 tot en met 20 augustus vindt voor de tweede keer Pride Groningen plaats. Een feest voor iedereen, want ‘Groninger ben je ongeacht’. Twee dagen stampvol activiteiten. Een streetpride in de Zwanestraat. Trouwen in de Roze Kerk op de Grote Markt en de Pride Photo Award rondom de Akerk. Allemaal bedoeld om de diversiteit en inclusiviteit in onze stad met elkaar te vieren. Ik selecteer voor jou alvast vijf dingen die je echt moet gaan zien. En vergeet je regenboogsokken niet aan te doen.

Pride Groningen is een initiatief van de stichting Pride Groningen. Onder aanvoering van de Groningse cultuurondernemer en professioneel feestvierder Pascal Rakers spatten de regenboogkleuren drie dagen lang van de binnenstad af.

Pascal doet het niet alleen. Steeds meer lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties verbinden zich aan zijn missie: het vergroten van de acceptatie, erkenning, zichtbaarheid en juridische gelijkwaardigheid van de lhbti+ gemeenschap in Groningen. Dat klinkt zwaar, maar Pride Groningen heeft het programma in hapklare en licht verteerbare brokken gegoten. Een vet feest, met af en toe een serieuze ondertoon.

Ik maak voor jou alvast een selectie van de vijf dingen die je tijdens de Pride niet mag missen.
 

1. Pride Photo Award

De Pride Photo Award is een wedstrijd waar fotografen uit de hele wereld aan deelnemen. Naast de award-winnende foto en serie, zie je rondom de Akerk een collectie van beeldverhalen, die de veelzijdigheid van de lhbti+ gemeenschap laten zien. Het thema van Pride Photo Award 2023 is The Process of Change. De lhbti+ gemeenschap is voortdurend op zoek naar nieuwe wegen en vormen om zich te uiten. Een veranderingsproces dat de norm uitdaagt en oprekt. Meer informatie is te vinden op de website van Pride Photo. De toegang is gratis. Het adres is Akerkhof 2. De expositie is tot en met 31 augustus te zien.

Pride Groningen 2023 programmatip Pride Photo Award bij Akerk
 

2. Zircus Zorry Zangria under the Rainbow

Een vrolijke hilarische circusvoorstelling voor jong en oud gemaakt door kunstenaars en studenten van de Rainbow community Kunst en Multimedia Noorderpoort. Met Spicey Daisy, Pieter Panther, Tina Tompoes, Plakkerige Paul, Abelina Straciatella met haar zes instrumenten én de Dikste Vis. Ook leuk voor kinderen vanaf 3 jaar. De Zangria staat koud. De voorstellingen duren 45 min en zijn op vrijdagmiddag om 13:30 uur en 15:00 uur. Maximaal 40 personen per voorstelling. Vol = vol. Tickets kosten €3,50 per stuk en je koopt ze hier. De locatie is Suiker Buitenplaats Loods 36, Suikerlaan 36.
 

3. Met zonder ballen

Een openhartige theaterdocumentaire over een transzoon en zijn moeder en de zoektocht naar gender en identiteit. Na afloop van de voorstelling is moeder Inez Derksen aanwezig voor een nagesprek. Inez is artistiek directeur van theatergezelschap Het Laagland. Meer informatie en tickets zijn hier te vinden. De voorstelling vindt plaats op de vrijdagavond van 19.30 – 21.15 uur in het Forum, Nieuwe Markt 1.
 

4. Streetpride 2023

Op zaterdagavond van 17.30 – 00.00 uur is de Zwanestraat de place to be. Streetpride is een jaarlijks terugkerend straatfeest. De winkelstraat krijgt een feestelijke make-over, tappunten en meerdere muziekpodia. DJ’s Nanno, Thyrza, Anastasia en Den samen met de dansers van Alter à Go zijn hier te horen en te zien. Afgewisseld met live performances van Tally, Paul Morris en Raffaëla Patton! Anastasia von Beaverhausen is de gastvrouw van de avond. De toegang is gratis.

Pride Groningen 2023 programmatip: Streetpride

Fotograaf Annet Ritsema

Pride Groningen 2023 programmatip: Streetpride

Fotograaf: Klazien


 

5. Pride Queen Groningen verkiezingen 2023

De eerste editie in 2022 was een enorm succes. Dus ook dit jaar op de vrijdagavond van 19.30 – 00.00 uur weer op het programma: de Pride Queen Groningen verkiezing. Meerdere drag queens uit het hele land strijden om de kroon en de prijzenpot. Dit alles onder het toeziend oog van gastvrouw Anastasia von Beaverhausen. De juryleden zijn Lara Harbers, Lola Lasagna, de winnaar van vorig jaar, en juryvoorzitter Jacques d’Ancona. De locatie is The Social Hub, Boterdiep 9.

Geen zin in al die regenboogactiviteiten, maar wel zin in een feestje? Op zaterdag vindt de Pride Afterparty plaats in Palace Groningen, Gelkingestraat 1. Tickets kosten 11 euro en je koopt ze hier.
 
Praktisch:

Het complete programma:

Pride Groningen programma 18 augustus 2023

Pride Groningen programma 19 augustus 2023

Pride Groningen programma 20 augustus 2023
 
Hoe vier jij Pride Groningen dit jaar? Laat het ons hieronder weten.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This