Rå: Gezonde saladebar waar mijn vegan fitgirl hart sneller van klopt

door | 4 aug 2018 | Eten en drinken, Lunchen in Groningen

Home » Eten en drinken » Rå: Gezonde saladebar waar mijn vegan fitgirl hart sneller van klopt   |  tags:  gezond, vegan, vegetarisch

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/dana-coerts/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Van ‘hygge’, Deense gezelligheid, naar ‘rå’. Oftewel rauw in het Deens. Door twee jonge ondernemers is sinds kort het Scandinavische rå naar Groningen gebracht. Een gezonde saladebar waar mijn vegan fitgirl hart meteen sneller van gaat kloppen.

In de Randstad is het concept saladebar al enkele jaren bekend, maar dit ontbrak nog in Groningen. Gelukkig bedachten twee internationale studenten dat ook de stadjer, student en bezoeker van de stad Groningen wel eens behoefte hebben aan een gezonde salade. Sinds begin dit jaar kun je daarvoor terecht bij Okologisk salatbar Rå in de Oude Kijk in ’t Jatstraat.

Saladebar Groningen: Rå

Afhalen of hier opeten

Zoals een echte saladebar betaamt kun je de salades natuurlijk to go bestellen en vervolgens lekker in het Noorderplantsoen of op je werk opeten. Maar om ook een beetje van de Scandinavische sfeer te proeven besluiten mede-IgoGroninger Kirsten en ondergetekende gezamenlijk een kijkje te nemen bij Rå.

Saladebar Groningen: Rå

Scandinavisch design

Bij binnenkomst valt meteen het lichte Scandinavische interieur op. Bijna alles is wit met hier en daar wat groene en bruine accenten. Het is nog rustig. Twee andere meiden, die net voor ons aan binnengelopen, zijn enigszins overweldigd door de vele keuzemogelijkheden die er zijn als je zelf je salade wilt samenstellen. Van verschillende slasoorten tot courgettelinten en notentoppings. Kirsten haar oog valt ondertussen op de menukaart met ‘signature dishes’. Wel zo gemakkelijk, seint ze met een knipoog. Op de kaart staan ook al een paar vegan opties. Normaal gesproken heb ik weinig last van keuzestress aangezien de veganistische opties meestal beperkt zijn, maar bij Rå is de keuze reuze. Bijna alle ingrediënten zijn plantaardig. Ook de dressings blijken allemaal veganistisch. Pluspunten voor de oprichters van Rå!

Dana in Saladebar Groningen: Rå

Keuzestress

De dames voor ons hebben inmiddels hun salade samengesteld en wij zijn aan de beurt. Kirsten houdt het simpel en gaat voor een van de salades van de menukaart. Ik besluit om zelf een salade samen te stellen. Naast verschillende bladgroenten is er voor de basis keuze uit quinoa, rijst, couscous en noedels. Ook genoeg glutenvrije opties. Hoewel de naam doet vermoeden dat alles rauw is, zijn enkele groenten wel voorgebakken. Ik kies voor onder andere zoete aardappel en broccoli. Dit ziet er heerlijk uit en de vriendelijke medewerkster die de salade voor mij samenstelt, vertelt mij dat de zoete aardappel ook haar favoriet is. Voor 7,60 euro heb je een ‘kleine’ salade met groente, dressing en een topping. Wil je meer? Of premiums zoals tofu of vega balletjes? Dan betaal je iets extra. De grote salade kost 12,00 euro. Wij houden het simpel en rekenen alleen een ‘kleine’ salade af. Voldoende voor de lunch.  Hiervoor krijg je wel meteen twee stempels op een spaarkaart. Handig als je vaker komt!

Saladebar Groningen: Rå

Kleurrijke groenten

Maar waar gaan we zitten? Je verwacht het niet als je langs de ingang loopt, maar Rå heeft twee verdiepingen. Zowel boven als beneden staan meerdere witte tafeltjes met bijbehorende witte stoeltjes. Voor de dorstige bezoeker staat er vers water met citroen klaar om te tappen. Na enkele foto’s kunnen we dan eindelijk de salades proeven. Tussen al het wit vallen de prachtige kleuren van de salade nog meer op en ook de heerlijke geuren komen ons tegemoet. Na de eerste hap zijn we allebei even stil. Dit smaakt goed! Je proeft dat er pure ingrediënten gebruikt worden.

Dana blogt over Saladebar Groningen: Rå

Saladebar Groningen: Rå

Wij kletsen nog wat verder terwijl beneden nieuwe klanten binnenkomen en er verschillende bestellingen worden afgehaald. Rå is nog maar kort open, maar de zaken lijken goed te gaan en dat kunnen wij heel goed begrijpen. Een aanrader, deze saladebar!

Ps: een week daarna krijg ik een appje van Kirsten. ‘Geen zin om te koken. De eerste afhaalsalades zijn een feit.’

 

Ik kom hier zeker binnenkort weer om een salade samen te stellen. Wel zo makkelijk en snel. Heb jij nog ideeën voor een lekkere smakencombi?

Praktisch
–  maandag tot en met zaterdag geopend van 11.30-20.00 uur (dus ook voor je (afhaal) avondmaaltijd kun je hier terecht)
– online bestellen mogelijk.
– te vinden in de gezellige Oude Kijk in het Jatstraat op nummer 59

Tips
– bestel een lekker raw sapje bij je salade
– of een heerlijke koffie
– met de stempelkaart spaar je voor een gratis salade

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This