LUHU – Genieten in een oase van rust

door | 14 jul 2023 | Eten en drinken, Koffie en thee

Home » Eten en drinken » Koffie en thee » LUHU – Genieten in een oase van rust   |  tags:  centrum, sociaal bedrijf, taart

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Sinds mijn dochter Eva een gebarenboek kreeg van een kennis, is ze helemaal enthousiast over gebarentaal. Om de haverklap komt ze bij me om te vertellen dat ze weer een nieuw gebaar heeft geleerd. Hoog tijd om die nieuwe taal eens bij LUHU in de praktijk te brengen.

LUHU is het eerste café in Nederland dat gerund wordt door doven. Alle medewerkers zijn doof en communiceren via de Nederlandse Gebarentaal.

Gebarencafé of dovencafé LUHU in Groningen: koffie met taart tip van local Jose

Serene rust

We komen binnen in het café, waar een serene rust heerst. Er zijn wat tafeltjes bezet, maar aangezien de andere gasten doof zijn, is het stil in het café. Met een vriendelijk zwaai gebaar – hallo in gebarentaal – kiezen Eva en ik een mooi plekje aan het raam.

Bij Eva slaan de zenuwen toe, nu ‘moet’ ze toch echt in gebarentaal gaan praten. Gelukkig hangt er bij de bar een groot tv-scherm waar de meest bestelde drankjes in gebaren worden voorgedaan. Voordat ik het goed en wel doorheb heeft ze een warme chocolademelk mét slagroom besteld (en dat bij een buitentemperatuur van 28 graden). Ze krijgt twee dikke duimen en een grote glimlach van de serveerster voor haar goede bestelling.

Gebarencafé of dovencafé LUHU in Groningen: koffie met taart tip van local Jose

Oefenen maar

Terwijl de serveerster mijn latte macchiato en de warme chocolademelk van Eva klaarmaakt, pakken we snel het gebarenboek erbij en oefenen we nog even op het gebaar voor ‘bedankt’. En alvast voor straks ‘de rekening alsjeblieft’.

De koffie en warme chocolademelk zijn romig en de zelfgemaakte citroenkwarktaart is heerlijk fris.

Gebarencafé of dovencafé LUHU in Groningen: koffie met taart tip van local Jose

Voor het betalen maak ik nog even een ‘praatje’ met de serveerster. Ik merk aan mezelf dat ik het ook spannend vind om te gebaren. De serveerster neemt alle gêne en zenuwen weg. Ze is ontzettend behulpzaam om mij te helpen met gebaren en heeft er duidelijk ontzettend veel plezier in. Met behulp van de notitiefunctie in mijn telefoon en natuurlijk een aantal gebaren hebben we een leuk gesprek. Eva demonstreert nog even het zeggen van haar naam.

Na een vrolijk ‘tot ziens’ gebaar verlaten we beide met een grote glimlach LUHU. Hier gaan we zeker vaker naartoe!

Gebarencafé of dovencafé LUHU in Groningen: koffie met taart tip van local Jose

Praktisch:
Adres LUHU: Munnekeholm 4, Groningen
Openingstijden: di t/m zaterdag 08.00 – 16.00 uur; zondag 12.00 – 16.00 uur

Wat is jouw ervaring bij gebarencafé LUHU? Deel het hieronder.

1 Reactie

  1. Ik ben autistisch en heb moeite met drukke ruimtes. Door alle prikkels kan ik me dan niet meer goed op mijn gesprekspartner focussen. En omdat in eigenlijk alle horeca de muziek (hard!) aan staat kan ik tijdens een dagje winkelen nergens uitrusten.

    Maar nu is Luhu er, en dat is geweldig! Het is voor mij echt een plek om even op te laden.

    Qua communicatie kom je met gebaren, dingen aanwijzen en typen op je telefoon overal uit. (Tip: op instagram laten ze elke dag een gebaar zien!)
    Het personeel is vriendelijk en geduldig. Ik ben fan!

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This