Libanees tafelen met de mezza’s van Fatoush
Libanees restaurant Fatoush aan het plein aan het Damsterdiep is niet te missen door haar blauwe gevel en Libanese vlag. Het is een heerlijke plek om uitgebreid uit eten te gaan en te genieten van de exotische smaken van de koude en warme mezza’s.
Als we door de deur komen hoor ik: ‘Sonja?’. Eigenaar en gastheer Ali kijkt me met een grote glimlach aan. ‘Wij hebben elkaar gesproken aan de telefoon, welkom!’ Hij nodigt ons uit om mee te lopen naar ons tafeltje, helemaal achter in de zaak.
De ruimte is verrassend groot. Dit verwacht je niet als je voor het pand staat. Een grote vaas met prachtige cherry blossoms zorgt voor een kleurig welkom. Aan de muur zie ik een aantal items uit Libanon, geplaatst op plankjes in de vorm van de Libanonceder. Dat is een boom die je ook terugziet op de Libanese vlag aan de gevel van het pand.
De Libanese traditie
Als we aan onze tafel zijn gaan zitten blijft Ali nog even bij ons staan om ons te vertellen over de Libanese tradities. We leren dat de mezza’s tot de basis behoren van de Libanese keuken. Mezza’s zijn een variatie van koude en warme kleine gerechten, om samen te delen. De Libanese variant op de Spaanse tapas, zeg maar. Bedenk er een grote tafel vol familieleden bij en dit dan rond lunchtijd en als diner. Met een duur van minimaal drie uur. In Libanon dan hè, hier mag je er zo lang over doen als je wilt 😉.
Verrassend, kleurrijk en exotisch
We kiezen niet van de kaart maar laten ons verrassen door Ali’s specialiteiten. De Engels sprekende serveerster loopt een aantal keer heen en weer om onze tafel vol te zetten met allerlei kleurige schaaltjes met lekkers. Niet alleen heel smaakvol, maar het ziet er ook erg fotogeniek uit. We proeven van onder andere baba ghanou, muhamara, hommus met bietjes, tabouleh, soujouk, aardappeltjes en geroosterde bloemkool en motabal. Bijna alle gerechtjes eten we met Libanees platbrood.
Ik word er altijd blij van als we ook een drankje uit het betreffende land kunnen proeven. Voor mij is er een Libanees biertje ‘Almaza’, een pilsener die prima wegdrinkt. Pauliens Libanese witte wijn is licht en fris en past volgens haar ook goed bij de exotische smaken.
Onze favorieten
Fatoush staat voor exotisch eten, vol van smaak. De mezza’s variëren dan ook van zacht en romig tot pittig en kruidig. Als Ali aan tafel komt vragen hoe wij de smaken ervaren, vertel ik hem dat ik de soujouk het lekkerst vind. Heerlijk pittig. En dan afblussen met de labneh, een romige hangop van yoghurt en olijfolie. Paulien vindt de worstjes in de granaatappelsaus het lekkerst, vanwege de verrassende combinatie van zoet en zout. Enthousiast vertelt Ali vervolgens hoe men die saus in Libanon maakt.
Het hart van de eigenaar
Na zijn studie hotelmanagement en de koksopleiding heeft Ali een indrukwekkende CV met ervaring over de hele wereld opgebouwd. Van Angola en Duitsland tot aan Beiroet. Zes jaar geleden is Ali als kok begonnen bij dit restaurant aan het Damsterdiep. Hij verzorgt nog steeds dagelijks zelf de voorbereidingen in de keuken. De basis van de gerechten komt dus nog van zijn hand. Hoe druk het ook is, of hoeveel personeel hij ook heeft rondlopen. Dat hij dat zelf doet vindt hij belangrijk, omdat het voor consistentie zorgt, legt hij uit. De basis en de smaken moeten altijd goed zijn, vindt hij. Ik vind het prachtig om in een restaurant te eten waar gekookt en gewerkt wordt vanuit het hart. Die passie proef je altijd terug in het eten. Ook hier bij Fatoush.
Zoet slot
Als we de schaaltjes zo goed als leeggegeten hebben, volgt nog een creatieve proeverij van diverse toetjes. Als zoetekauw kun je hierbij je hart ophalen aan heerlijke baklava en een heuse suikerspin als topping.
Hierna zijn we toch echt tonnetje rond en nemen we afscheid van Ali. Om het einde van het tijdslot-tijdperk te vieren besluiten we de avond nog even voort te zetten met een cocktail bij Mr. Smiths loft.
Praktisch:
Adres Fatoush: Damsterdiep 15 Groningen
Meer informatie of reserveren.
Wat is jouw ervaring bij Fatoush? Deel het hieronder in een reactie.
0 reacties