Uit eten bij Florentin: smaakbelevingen zoals in Tel Aviv

door | 8 jan 2020 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Diner » Uit eten bij Florentin: smaakbelevingen zoals in Tel Aviv   |  tags:  Ebbingekwartier

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/maike-van-eldert/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Voor wie graag van alles wat wil, lekker wil tafelen en ware smaakexplosies wil beleven is er wat mij betreft gelijk een antwoord: Florentin. In dit nieuwe restaurant in Groningen (geopend in 2019) beleef je de vibe die is geïnspireerd op de gelijknamige wijk in Tel Aviv. Op de industriële en bijzondere locatie in de Oude Gasfabriek in het Ebbingekwartier laten wij ons compleet in de watten leggen. 

Op woensdagavond stappen mijn vriendin en ik na een koude fietstocht, het prachtige pand van Florentin binnen. Dit pand was vroeger een oude gasfabriek en dat is terug te zien. Industrieel, maar daarmee ook gelijk onwijs creatief. Ik ben gelijk enthousiast: grote planten die vanaf het plafond naar beneden hangen, gezellige kaarsjes die branden en een warm onthaal van Emile.
 
Uit eten in bijzonder restaurant Groningen. Foto Florentin
 

Originele locatie en goed verhaal

Dit bijzondere restaurant heeft niet alleen een prachtige locatie maar ook een goed verhaal. Zo vertelt Emile al snel bij ons aan tafel dat hij samen met Tom Tel Aviv als inspiratie heeft gekozen. Dit geeft een mix van verschillende keukens en culturen en de wijk Florentin laat dit met name zien. De sferen komen eigenlijk behoorlijk overeen met onze Stad, vertelt hij. FLO wil zich focussen op de internationale maar ook vegetarische keuken. En hoe.
 
Uit eten in bijzonder restaurant Groningen. Foto Florentin
 
Tom en Emile hadden in eerste instantie de verwachting dat er alleen mensen zouden komen voor een snelle pita, maar niets is minder waar. Het publiek is ontzettend divers en dat zien wij ook meteen om ons heen. Mensen komen voor een wijntje en een borrel, voor alleen een hoofdgerecht of voor the whole shabang.

Emile komt gelijk met een flesje water op tafel en brengt de kaart. Stap voor stap gaat hij de bladzijdes bij langs om ons een goed beeld te geven van wat hij te bieden heeft. En dat is veel. Zo hebben ze voor elke wijn een persoonlijke naam met omschrijving bedacht, zodat het voor de gast beter te herkennen is. Emile raadt ons een Sauvignon Blanc aan en daar starten we dan ook graag mee.
 
Uit eten in bijzonder restaurant Groningen: Florentin
 

Pure chaos en verwarring

De kaart van FLO is ontzettend uitgebreid. Van pitabroodjes tot uitgebreide hoofd- en bijgerechten. Wij gaan voor een proeverij omdat we zin hebben in een lekker avondje tafelen. Dan zit er maar één ding op: FLO.Balagan. Zoals ze het zelf omschrijven op de kaart ‘Pure chaos en verwarring verwerkt in een menu’. Vijf gangen lang kunnen we genieten van allerlei gerechten, maar Emile vraagt netjes vooraf of er nog wensen zijn. Nee hoor, wij lusten alles. Laat maar komen!

 

Feest op tafel

Elke gang is weer een verrassing. Ook doet FLO het wat mij betreft goed omdat ze je van alles wat laten proeven: vegetarisch, vis maar ook vlees. Stiekem kijk ik af en toe om naar de keuken voor ons eerste gerecht, ik kan niet wachten. Het is gelijk een feest op tafel wanneer de serveerster ons pitabroodjes met verschillende dips, zoals hummus en muhammara, brengt. De wijn past hier heerlijk bij: dit is een goed begin.
 
Uit eten in bijzonder restaurant Groningen: Florentin
 
Het water loopt in mijn mond wanneer de serveerster aan komt lopen met gang 2: ceviche en falafel. Er is niets waarmee je mij nog blijer maakt dan met ceviche. Deze was ver-ruk-ke-lijk. Door de wasabi sorbet was het gerecht nog frisser dan ik al gewend was. We genieten onwijs en kunnen niet wachten op de volgende gerechten.
 
Uit eten in bijzonder restaurant Groningen: Florentin
 
Tijdens het wachten op de derde gang hebben we het veel over de muziek en de omgeving. Het is heerlijk rumoerig in de zaak en de muziek bevalt ons enorm. Emile vertelt ons tussendoor dat er ook weleens een dj staat te draaien. Je merkt dat er over alles is nagedacht. Het klopt allemaal.

Gang drie en vier laten ons ook weer verbazen. We krijgen lam met couscous, aubergine met geitenkaas en granaatappel, geroosterde bloemkool met koffie en hazelnoot en dorade met bataat en zoete aardappel. Snel bespreken we onze favoriet: toch echt wel de dorade. De saus is heerlijk en het maakt het extra leuk dat de serveerster deze aan tafel over je bord giet.
 

Opmaak voor je neus

En dan de kers op de taart. Het dessert. Ik weet niet wat ik moet verwachten wanneer Emile een groot doek op onze tafel legt. Daar komt hij aangereden met een kar vol heerlijkheden. Hij gaat gelijk druk aan de slag en veegt de mokka crème over tafel, strooit er noten op, sprenkelt met banaan en smeert met kokos. Dit heb ik nog nooit gezien. Hij heeft zojuist voor onze neus over de hele tafel het dessert klaargemaakt. Ik durf het bijna niet aan te raken, zo prachtig. Alleen hierom kom ik sowieso terug.
 
Uit eten in bijzonder restaurant Groningen. Foto Florentin
 
Na al dit prachtige eten komt Emile nog voor een kopje koffie of thee. Wij bedanken, ik ontplof. Rustig drinken we onze wijn op en vertrekken we weer in de kou richting huis. We zijn een heerlijke avond uit geweest en komen zeker terug.

 

Praktisch:
Adres: Langestraat 66 9712 LT Groningen
Open op dinsdag tot en met zondag vanaf 11 tot laat.

 

Wat kies jij bij Florentin?

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This