Leren in de brouwerij: workshop bierbrouwen bij Baxbier

door | 25 feb 2018 | Workshop

Home » Wat te doen » Workshop » Leren in de brouwerij: workshop bierbrouwen bij Baxbier   |  tags:  bier

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Het is ijskoud. Ik zet mijn mamafiets snel weg in het fietsenrek bij Baxbier aan de Friesestraatweg. Handenwrijvend loop ik naar binnen. Dit is mijn dag. Mamma is gonna make some beer.

Het overkomt me niet elke dag dat ik mijn eigen speciaalbier mag brouwen. Maar vandaag is het zo ver en ik kan niet wachten. Als zelfbenoemd speciaalbier-connaisseur verheug ik me op de uitleg en de rondleiding die ik en de acht andere cursisten gaan krijgen van Jeroen Bax, eigenaar en oprichter van het Groningse biermerk Baxbier.

 

Maar eerst: koffie en kennismaken

Het is een gemêleerd gezelschap dat meedoet aan deze workshop. Een gezin dat meedoet voor een leuke dag. Twee thuisbrouwers die hier zijn om werkelijk de kneepjes van het vak te leren. En een jong stel dat dat ook wel zou willen maar thuis de ruimte niet heeft, vertellen ze.

Jeroen Bax laat er ondertussen geen gras over groeien en vertelt ons enthousiast wat we gaan doen vandaag. In groepen gaan we aan de slag. Mijn groepje maakt het Kon Minder blondbier. Daar ben ik blij mee, want die vind ik erg lekker!

Workshop bierbrouwen Groningen Baxbier   Zelf bier brouwen Groningen   Jeroen Bax intoducteert de cursus bierbrouwen

Kon minder, zegt een Groninger als hij enthousiast is en zijn waardering uit

We nemen de taken serieus. Je moet de juiste hoeveelheden gebruiken en de juiste temperaturen aanhouden. Anders kun je het weggooien en overnieuw beginnen. Moet je een proces overdoen, dan kun je zomaar 2 uur langer bezig zijn, vertelt Jeroen later als hij ons complimenteert op de timing.

 

Bierbrouwen blijkt een grote les in geduld hebben.

We beginnen met de eerste stap van alle mouten bij elkaar verzamelen en de juiste hoeveelheden afwegen. Ondertussen verwarmen we het water. De vermalen mout voegen we toe aan het inmiddels verwarmde water en dit blijven we constant roeren terwijl we de temperatuur in stapjes verhogen. Het is een proces waarin we constant alert moeten zijn. Ieder stapje moet precies een bepaald aantal minuten duren. Alleen dan word je beloond met het bier dat smaakt naar het Baxbiertje van Jeroen. In de tijd om van de ene temperatuur naar de andere te komen is het wachten. We filteren het bier, voegen spoelwater toe, brengen de wort aan de kook en voegen de zakjes hop toe. Dan is het nog een kwestie van terugkoelen van de wort en de gist toevoegen en uiteindelijk kunnen we flessen met een waterslot vullen. En dat alles in 5 uur tijd. Maar dan heb je nog geen bier in je flesjes om te drinken.

   

 

We krijgen een bottelpakket mee naar huis, waarmee we het bier nog af moeten maken thuis.

Het duurt nog zo’n 4 weken voordat je je vrienden kunt uitnodigen om het gezamenlijk op te drinken.

We krijgen 6 proefglazen Baxbier tussendoor. Jeroen vertelt bij ieder biertje over het ontstaan en de smaak en er is gelegenheid om vragen te stellen. De smaken van Baxbier zijn heel eigen. Het biertje dat wij brouwen vandaag proeven we natuurlijk ook. De Kon Minder blond is een fris biertje met een citrus/grapefruit-achtige smaak en geur, door de Cascade hop. Ik ben verrast als Jeroen vertelt dat de Kon Minder Blond vroeger de Citrus Pale Ale was was. Die Pale Ale snapten de Grunnegers niet en daarom is Jeroen het blond bier gaan noemen. En nu drinkt men het makkelijker.

De andere groep maakt de andere parel van Baxbier; de donkere Kon Minder dubbel.

Tijdens het brouwen krijgen we een kaas- en worstplankje met eigengemaakte bierstroop. Als het bier 70 minuten moet koken en we de laatste hopzakjes in de pan hebben gelegd, is het tijd voor een rondleiding. Op de gang staan we stil bij de tijdlijn op de muur en deelt Jeroen zijn mooie verhaal van Baxbier. Ik waardeer zijn oog voor het milieu, mens en kwaliteit. Het is een oprechte en nuchtere vent die staat voor wat hij doet.

Dan. De brouwruimte. Where the magic happens. Hier wordt hard gewerkt. Om aan de kwaliteit te voldoen moeten de brouwers vooral ook veel schoonmaken. Ik kom erachter dat meer dan de helft van de tijd aan schoonmaken besteed wordt. En van iedere levering gaat er een fles naar de
keurmeester. Als die de fles afkeurt, gaat de hele oplage de prullenbak in. Het is dus zaak om netjes te werken.

Terwijl wij bierbrouwen zit er een groep vrienden in de loungebanken met een biertje en borrelhapje.

En voorin de open ruimte nemen oude mensen plaats voor een bingo middag. Voor het Rode Kruis organiseren Jeroen en zijn team vandaag een bingo, om deze lieve, mooie tachtigplussers een leuke middag te bezorgen. De kok heeft speciaal een Bax-advocaatje voor hen gemaakt. Dit is toch prachtig?

 

Het raakt mij en maakt mij blij dat er zulke ondernemers zijn. Met het hart op de juiste plaats.

Ik heb respect voor het harde werk dat Jeroen, zijn zwangere vrouw (of, zoals een Groninger zou zeggen, zijn vrouw met pokkel vol aarms en bainen) en het jonge team verrichten. Het mooie bedrijf dat ze aan het opbouwen zijn. Met passie en plezier. 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This