Kenmerkende zoete geur in Stad? De bietencampagne is weer gestart

door | 16 okt 2020 | Over Groningen, Typisch Groningen

Home » Over Groningen » Typisch Groningen » Kenmerkende zoete geur in Stad? De bietencampagne is weer gestart   |  tags:  Hoogkerk

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

De zoete geur van suikerbieten die over de stad drijft. Heb jij het al geroken? De een vindt het heerlijk, de ander een stank. Hoe dan ook, zodra ik de weeïge bietenlucht ruik weet ik, de bietencampagne van de SuikerUnie is begonnen. Voor mij het teken dat de bladeren gaan vallen en bomen oranjekleuren: de herfst komt eraan.

In Groningen staat de SuikerUnie bekend als ‘eigenaar’ van de suikerfabriek. De SuikerUnie kwam in 1966 tot stand uit vele kleine coöperatieve suikerfabrieken. Sinds juli 2020 heeft het bedrijf een nieuwe naam, Cosun Beet Company. Langs de aanrijroute aan het Hoendiep liggen sporen van de vrachtwagens, die al ruim 100 jaar, elk najaar de fabriek voorzien van een nieuwe voorraad suikerbieten. De eerste tekenen van afgevallen bieten doen mij steeds weer glimlachen als ik ’s morgens langsfiets: ik denk direct aan een lange wandelingen in het bos, kastanjes verzamelen, paddenstoelen spotten en voorbereidingen op een dikke trui en warme kachel.
 

SuikerUnie Groningen - suikerfabriek Hoogkerk - suikerbietencampagne - foto door Jan Pijper

Deze foto en de foto bovenaan de pagina zijn gemaakt door Jan Pijper.

 

Kenmerkende geur

Wanneer je ’s morgens op de fiets naar werk of college stapt ruik je het meteen. Menig eerstejaars student vraagt zich waarschijnlijk af waar die geur vandaan komt, omdat zij niet bekend zijn met de fabriek. Tijdens de verwerking worden de suikerbieten in reepjes gesneden. Op die manier wint men de suiker uit de biet. Hierbij ontstaat pulp, een nat overblijfsel van suikerbieten. Deze pulp halen ze bij de Cosun Beet Company door een pers en leggen het te drogen. Die kenmerkende zoete geur, komt van de gedroogde pulp. De helft van de pulp wordt direct gebruikt als voer voor rundvee. De overgebleven helft wordt verder gedroogd en met een beetje melasse (een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker) geperst tot brokjes, die worden afgenomen door rundveehouders en de mengvoerindustrie voor rundvee- en varkensmengvoer.

SuikerUnie Groningen - suikerfabriek Hoogkerk - suikerbietencampagne - foto door Pascal Teschner

Foto door Pascal Teschner

 

Circulair verbouwen

Om met de tijd mee te gaan, verandert de Cosun Beet Company haar verwerkingsproces van de bieten. Het bedrijf wil de groenste, innovatiefste en succesvolste bietenverwerker zijn. Hierbij staan duurzaamheid, innovatie en oog voor de wereld centraal. Het drogen van de bietenpulp hoort hier niet meer bij. Deze manier van verweking is te energieonvriendelijk geworden. Daarmee verdwijnt helaas ook de kenmerkende geur van drogende suikerbieten uit de stad. De pulp zal voortaan gebruikt worden als basis voor biobrandstof in de vorm van groen gas, biobased huishoudartikelen en zelfs desinfecterende alcohol voor handgels (altijd handig in tijden van COVID-19).

Door de hernieuwde wijze van gebruik van bietenpulp is de fabriek in Hoogkerk de grootste producent van groen gas in Nederland en draagt bij aan een beter milieu. De ontwikkeling van nieuwe biobased producenten helpt de Cosun Beet Company mee aan het voorkomen van micro-plastics in het milieu. De fabriek kent geen afvalstromen en daarmee is de suikerbiet volledig circulair. Is de geur dan voor altijd verdwenen? Gelukkig niet, totdat de pulpdrogerij wordt ontmanteld, kunnen we zo nu en dan nog genieten van deze zoete geur van drogend pulp. Na de ontmanteling is de kenmerkende geur helaas verleden tijd.
 

SuikerUnie Groningen - suikerfabriek Hoogkerk - suikerbietencampagne - foto door Pascal Teschner

Foto door Pascal Teschner


 

Crea Bea met een suikerbiet

Zie je ergens een verdwaalde suikerbiet liggen aan de kant van de weg? Neem em’ mee naar huis en laat je creativiteit de vrije loop. Maak er bijvoorbeeld een lampion van. ‘Een lampion?’ hoor ik je zeggen? Ja. Net als een pompoen kun je een suikerbiet prima uithollen en verwerken tot een lampion.
 
Geniet jij van de geur van suikerbieten of kun je niet wachten tot deze weer verdwenen is? Laat het me hieronder weten.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This