“Let’s Meat Up!” Koreaans bbq’en bij Konbu Jiro
Op een doodgewone woensdagavond, je weet wel, zo eentje waarop je denkt: wat eten we vandaag weer eens, duik ik samen met mijn meatlover vriend Martijn de Oosterstraat in. Bestemming: Konbu Jiro, de plek in Groningen waar je Koreaans kunt bbq’en zónder zelf naar Seoul te vliegen.
Bij binnenkomst worden we direct vriendelijk verwelkomd en krijgen we de keuze: Korean BBQ of chimaek (kip + bier). Aangezien Martijn zijn ogen al beginnen te glimmen bij het woord barbecue, nemen we de trap naar de tweede verdieping.
Chicken wings wednesdays
Op de eerste verdieping zit het ramvol studenten. Ik fluister nog: “Is er iets wat wij niet weten op deze woensdag?” De serveerster lacht: “It’s all-you-can-eat chicken wings Wednesday.” Aha. Note to self: hier moeten we ook nog eens voor terugkomen.
Maar vandaag is het bbq-tijd. Koreaans vleesfeestje incoming.
In m’n hoofd alweer in Azië
De ruimte, de geur, de taal (alle bediening spreekt Engels), ik voel me weer even die backpacker van vroeger. Alleen dit keer geen plastic krukje in een steeg, maar een brede bank, een eigen bbq-plaat op tafel en een menu vol Koreaanse lekkernijen.
We kiezen een paar van de aanraders van de kaart en verheugen ons op wat er straks allemaal op ons bord belandt. Martijn bestelt een Koreaanse perensap (zoet en fris), ik ga voor Koreaans bier. Lekker licht, prima combi met wat er nog komen gaat.
Gimbap, kimchi en pancakes (noem het gerust de voorpret)
We beginnen met zes kleine gerechtjes van het huis. Pittige kimchi, sojabonenpasta, taugé… het is allemaal een lekkere introductie van de Koreaanse keuken.
Als voorgerecht nemen we op advies van de serveerster bulgogi gimbap, een soort Koreaanse sushi met rib-eye. “Hier wil ik een rol of tien van,” mompelt Martijn tevreden. Ook proeven we de huisgemaakte kimchi-pannenkoekjes. Heerlijk crispy aan de buitenkant. Met het bijbehorende sausje nóg beter.
Let’s Meat Up
Dan is het zover: de babecue gaat aan. We kiezen het “Let’s Meat Up” menu voor twee personen. Op tafel verschijnen vier soorten vlees, wat groenten, en een spuitflesje olie. Wij gaan namelijk zélf bakken.
De beef bulgogi is onze favoriet: sappig, vol smaak en heerlijk gemarineerd. Maar ook de roomgarnalen en zoete kip krijgen de goedkeuring van onze smaakpapillen.
Geen vork te bekennen trouwens, alleen stokjes en grijptangen. Maar hé, dat geeft het wel karakter. En met stokjes eet je langzamer, dus geniet je langer. Of nou ja… in theorie dan.
Soju-show
Net als we onze glazen willen bijvullen, komt de jongen van de reservering even een praatje maken. Hij ziet dat we al aan het Koreaanse bier zitten en roept: “Wacht, ik laat jullie iets zien!” Nog geen minuut later staat hij weer voor ons met een flesje soju, twee shotglaasjes, nóg een flesje bier én een paar eetstokjes. “Check dit” zegt hij. En daar gaat-ie: een tik op de onderkant van het flesje, draai met de stokjes in het glas, mini-whirlpool. Ik zit erbij als een kind in de Efteling. Het resultaat? Een soort Koreaanse kopstoot. Licht van smaak, gevaarlijk soepel. Gelukkig ben ik op de fiets.
Toetje? Altijd.
Als de tafel leeg is en onze buiken bijna vol zitten, bekijk ik tóch de menukaart voor desserts. “The hotteok is homemade,” tipt de serveerster. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. We combineren het kaneelpannenkoekje met een bolletje vanille-ijs. Perfecte match. Warm + koud, zoet + zacht. En toen barstte ik uit elkaar. Maar met een grote glimlach.
Voldaan de straat weer op
We rollen, oké, lopen, uiteindelijk met volle buiken en blije hoofden Konbu Jiro weer uit. Ik zeg nog: “Als ik ooit weer een vleesliefhebber mee uit eten wil nemen, dan hier. Of een verjaardag. Of gewoon… volgende woensdag.” Ik ben stiekem een beetje verliefd geworden op de smaken en de soju-trucjes.
Praktisch:
Adres Konbu Jiro: Oosterstraat 11a.
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 17:00 tot 22:00 uur.
Meer eten?
Konbu Streetfood, aan de overkant.
Laat je hieronder jouw ervaring bij Konbu Jiro weten?
0 reacties