DOT: eten, borrelen en chillen
Zwoele zomeravond, zin in uit eten in Groningen. Niet te chic, wél gezellig. Dan denk ik meteen aan DOT: picknickbanken, beachvibe dankzij het stadsstrand en een sfeer die altijd vakantie-achtig aanvoelt. Perfect voor een borrel of een avondje ongedwongen tafelen. Vriendin Noortje en ik zijn toe aan zo’n avond.
DOT herken je meteen aan de grote witte koepel. Ooit gebouwd als 3D-bioscoop en planetarium, inmiddels uitgegroeid tot een creatieve hotspot waar van alles gebeurt: van film en theater tot eten, drinken en feesten. Precies wat we willen: na een tijdje dicht te zijn geweest is het nu weer volop in beweging.
Met een citroentje graag
We beginnen op het terras, aan een van de grote picknicktafels. Ik bestel een koud glas Skuumkoppe, Noortje gaat voor een cola. “Met een citroentje!” zegt ze verrast. “Dat zie je bijna nergens meer, maar ik kan het zó waarderen.”
Om ons heen klinkt geroezemoes en klinken glazen. De zon zakt langzaam weg. Families, stelletjes en studenten proosten op het einde van de dag. Op het strandje naast ons spelen een paar jongens een potje volleybal.
Maar dan draait de lucht plotseling om. Donkere wolken, dikke druppels, en binnen een minuut komt alles in beweging. Mensen pakken hun spullen, stoelen schuiven, glazen worden in veiligheid gebracht. Gelukkig houdt de medewerker het hoofd koel: “Ik heb iedereen zelf gezien, ik weet precies wie waar zat.” En inderdaad: chaos opgelost.
Industrieel met een warme twist
Binnen voelt DOT in eerste instantie groot en industrieel. Het is een grote ruimte met een stoere betonnen vloer. Maar als we rondkijken, valt het ons juist op hoe knus het eigenlijk is. De gekleurde stoelen en houten tafels breken de ruimte en geven het iets warms. Wij ploffen neer aan een ronde tafel aan de muurkant.
Laat ons maar verrassen (en vooral proeven)
Wanneer we aangeven dat we niet kunnen kiezen en graag verschillende gerechten willen proberen, stelt de serveerster voor om voorgerechten én hoofdgerechten samen te delen. Shared dining dus, op onze eigen manier. Wij zijn om. Laat maar komen!
Pita’s, burrata en zalm-ceviche
De eerste ronde is meteen een feestje.
The Keeper: warme, zachte pita’s met crispy chili-boter en een kruidige pindadip. Lekker kruidig, licht pittig, precies goed om mee te beginnen.
For them Marie-Claires: burrata met BBQ-groene asperges en citroen. Fris, zacht, perfect gegrild.
Checkin’ in on my neighbour: ceviche van verse zalm met passievrucht en een bolletje wasabi-sorbet. Zo’n bijzondere combi. “Omg, dit wil ik de volgende keer als voor-, hoofd- én nagerecht!” zeg ik. Geen grap.
Daarna volgen de warme gerechten.
What the duck: do it yourself Peking-eend in een smaakvolle hoisinsaus, met paksoi en rijstvellen om zelf wraps mee te bouwen. We gaan helemaal los. Vouwen, rollen, happen, lachen.
Passed every test: aubergine met kumquat en gerookte yoghurt. “Hé, die herken ik van Zeste!” zeg ik. De serveerster legt uit dat dit gerecht bij álle locaties van dezelfde eigenaar op het menu staat – omdat het gewoon te goed is om niet te delen.
Bij DOT voel je je altijd een beetje op vakantie
DOT voelt heel easy going, een plek waar je zonder moeite binnenloopt. Buiten met een drankje aan het stadsstrand, binnen met verrassende gerechtjes óf gewoon blijven hangen voor een film of feestje: het heeft allemaal dat relaxte vakantiegevoel, zonder dat je de stad uit hoeft.
Wandelend, fietsend, met de auto of bus? Alles makkelijk
Lopend of fietsend is natuurlijk de beste (en meest Groningse) optie, maar als je, net als ik deze keer, met de auto komt, dan parkeer je het handigst in parkeergarage Boterdiep (ingang Bloemsingel). Je steekt de straat over en je bent er. Geen natte voeten, geen gedoe. En wie liever met de bus reist: de halte ligt praktisch om de hoek. DOT is dus ook met slecht weer gewoon een topkeuze.
Praktisch:
Adres Dot: Vrydemalaan 2, Groningen
En jij? Welk DOT-gerecht zou voor altijd op de kaart moeten blijven staan?
0 reacties