Achter het Groninger hoofdstation staat het voormalige PostNL-distributiecentrum. Op het dak wappert een piratenvlag. Het gebouw heet tegenwoordig The Big Building en biedt onderdak aan allerlei start-ups. Bij zonsondergang wordt de bovenste verdieping van het pand omgetoverd tot een heuse skybar waar je tot in de vroege uurtjes kunt dansen: It Is What It Is (IIWII).

Huiskamergevoel

De ingang beneden lijkt op die van een normale bedrijfsruimte. Alleen de lichtbak met het IIWII-logo en de beveiliger doen anders vermoeden. De lift brengt me naar de achtste verdieping. Eenmaal boven heb ik nog steeds niet echt het idee dat ik een nachtclub binnenstap. Maar de dreunende bas op de achtergrond verraadt het: ik kom hier om te dansen. De club oogt als een grote woonkamer. Planten en bankjes zorgen voor een gezellige, huiselijke sfeer. En die wordt gewaarborgd: er passen ‘maar’ negentig mensen in de skybar.

 

Toffe details

Eenmaal binnen zie je dat er veel aandacht is besteed aan de details. Daar hou ik van. Ik sta me op het toilet op te frissen voordat ik weer ga dansen. Daar spreekt de spiegel me toe: ‘You are the dancing queen’, staat erop. De wand langs de dansvloer is gedecoreerd met strakke lijnen ducktape. Dat klinkt misschien niet zo tof, maar het effect is heel geslaagd. Weet je niet welk drankje je wilt? Ga voor It Is What It Is, het barpersoneel kiest dan een cocktail voor je uit. Mijn oog viel op de Hot + Spicy: rum, pittige ginger beer en een schijfje limoen. Net iets voor mij.

Maya in IWII Groningen

Groninger skyline

Vanaf de dansvloer kijk je uit over het station, het Groninger Museum en de Martinitoren. Je ziet zelfs The Student Hotel aan het Boterdiep liggen, aan de andere kant van het stadscentrum. Vanachter de dj-booth spot ik het ruimteschip van DUO en mijn eigen balkon in de Oosterpoortwijk. Een fantastisch uitzicht. Ik kan geen andere nachtclub bedenken waar je de voetjes van de vloer gooit terwijl je geniet van de Groninger skyline.

 

House en disco

Als je groot fan bent van Top 40-hits dan ben je hier misschien niet helemaal op de juiste plek. Tenzij je natuurlijk bereid bent je te laten verrassen. En geloof me, de programmering stelt je niet teleur. Doorgaans klinkt er techno, house of disco uit de speakers in IIWII. Jong talent en oudgedienden uit Groningen staan er regelmatig achter de draaitafels. Maar ook grotere namen uit binnen- en buitenland laten er hun geluid horen.

 

It Is What It Is

In de binnenstad van Groningen herken je de restaurants en clubs aan hun buitenkant. Dat is niet het geval bij IIWII, daar zou je zo voorbijlopen. Niets is wat het lijkt, zo blijkt maar weer. Of toch wel? Misschien is het gewoon wat het is. It Is What It Is. Een instelling die past bij de tijdelijkheid van de skybar. Het pand gaat namelijk tegen de vlakte, de uitbreiding van het hoofdstation vraagt ruimte. Je hebt nog tot en met eind mei 2018 om IIWII te bezoeken. In de weekenden van 18 en 25 mei neemt Groningen al dansend afscheid van misschien wel de tofste clublocatie van de stad.

Praktisch

En bekijk ook onze andere uitgaan blogs.

Share This